Az éles piaci versenyben egyre több csábító csomagot ajánlanak a vezetékestelefon-szolgáltatók, előfizetőik száma mégis évről évre csökken. Az új csodafegyver a mind gyakrabban kínált ingyenes hívási lehetőség - aminek árát persze többnyire szintén az ügyfelekkel fizettetik meg.

A hazai vezetékestelefon-szolgáltatók egymás után állnak elő olyan új díjcsomagokkal, amelyek bizonyos időszakokban és feltételekkel - általában a csúcsidőn kívül és hétvégén, saját hálózatukon belül - ingyenes telefonálásra adnak lehetőséget. A Békés, Nógrád, Vas és Veszprém megye 263 településén működő Hungarotel Zrt. marketingigazgatója, Valló Ferenc szerint robbanásról még korai lenne beszélni, de egyre több hasonló ajánlat várható. Az olcsóbbító buzgalom magyarázata a lakossági piacon folyó verseny erősödése - teszi hozzá Laczkó Tóth Gergely, a Tele2 Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. A legnagyobb hazai távközlési társaságnál, a Magyar Telekom Távközlési Rt.-nél, valamint a UPC Magyarország Kft.-nél pedig egyebek közt azt hangoztatták, hogy az "ingyenes" lehetőség terjedésében a hagyományos távközlés stagnálása és a mobiltelefon-piac elszívó ereje is közrejátszik.

Nyugat-Európában 50-60, a kontinens keleti részén pedig 30-35 vezetékes fővonal jut száz lakosra, a mobilügyfelek száma viszont itt is, ott is a lakosság 90-100 százaléka. Magyarországon 2005 végén 92,4 százalék volt a mobilosok aránya - sorolja a beszédes számokat Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) kommunikációs vezetője. A vezetékesek pedig visszaszorulnak: négy éve még majdnem 37 fővonal jutott száz lakosra, most 33.

A BellResearch piackutató és a Think Consulting tanácsadó cég által készített Magyar infokommunikációs jelentés szerint egyetlen év alatt a vezetékes telefonnal felszerelt háztartások 16 százaléka váltott díjcsomagot. A Magyar Telekom lakossági ügyfelei közül már minden ötödiknek valamelyik "ingyenes" díjcsomag alapján számláznak. A hat megye kilenc körzetében szolgáltató Invitel Távközlési Szolgáltató Rt. marketing- és kommunikációs igazgatója, Somogyi Ildikó szerint az ilyen díjkonstrukciók a telefonálási szokásokat is megváltoztatják: a lakossági ügyfelek eddig is igyekeztek beszélgetéseik jelentős részét a csúcsidőn kívül elintézni; az újfajta csomagokat használók pedig már szinte csak az ingyenidőben telefonálnak.

A telefoncégeknek akkor is megéri bizonyos díjtalan szolgáltatásokat kínálni, ha nem térül meg minden költségük - vélekedik Márton György. A saját hálózaton belüli ingyenes hívások például közvetlen kiadásnövekedést nem, legfeljebb esetleg bevételcsökkenést okoznak, segíthetnek viszont megtartani az ügyfeleket, akiktől legalább az előfizetési díjak biztosan befolynak. A társaságok alapos számítások után lövik be a nullaforintos tarifák alapdíját - mondja Márton. Viszonylag sokat kell telefonálni ahhoz, hogy egy fogyasztó "lebeszélje" az ingyenes csomag havidíj-többletét - ismeri el a kiskunhalasi, a kiskőrösi és a bajai körzet 84 településén működő, a Magyar Telekom tulajdonában lévő Emitel Zrt. vezérigazgató-helyettese, Szecsődi Istvánné is.

A telefontársaságok - legalább részben - a megemelt előfizetési díjakból igyekeznek pótolni a kieső percdíjbevételt. Az ingyenes telefonálási lehetőségért a kedvezmények mértékétől függően havi néhány száz vagy néhány ezer forintot számítanak fel (lásd Hol mennyi? című írásunkat).

A megemelt előfizetési díj azonban nem mindig pótolja az összes kieső bevételt. Az Invitel például azt állítja, csak részben hárítja át ezt a terhet az előfizetőkre, a Monortelnél pedig az új adatszolgáltatásokból, főként az ADSL-internetből származó bevételek növekedése ellensúlyozza a kiesést. Szecsődi Istvánné szerint azonban könnyen ördögi körbe kerülhetnek a szolgáltatók. Aki nem tart lépést a tarifaversenyben, az az ügyfelek elpártolása miatt menthetetlenül finanszírozási problémákkal szembesül, de hasonló helyzetbe kerülhet akkor is, ha túlzásba viszi a "jószívűséget". Ilyenkor csak a költségek visszafogása lehet az ellenszer - az Emitel az elmúlt 12 hónap alatt mintegy 30 százalékos leépítésre kényszerült.

A kedvezményeikre kifelé büszke szolgáltatók egymást okolják az árverseny elmérgesedéséért. Szecsődi Istvánné szerint például a legerősebb alternatív tudatosan a legnagyobb piaci részesedéssel bíró magyarországi szolgáltató árai alá ment, amit az nem hagyhatott válasz nélkül; ennek a folyamatnak az eredménye a nullaforintos percdíj megjelenése. A Tele2 ügyvezető igazgatója ellenben úgy vélekedett a HVG-nek, hogy éppen a vezetékes hálózattal rendelkező nagyok használják fegyverként e csomagokat az alternatívát kínáló kisebb szolgáltatókkal szemben. Hiszen az ügyfél továbbra is nekik adja az előfizetési díjakat, amelyek emelésével könnyebb finanszírozni a percdíjveszteséget. Ez nemcsak azt jelenti, hogy az előfizetők a percdíjak csökkenése ellenére végül drágábban fognak telefonálni, hanem a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja is felmerülhet - hangoztatta.

Gyanakvással figyelik a versenytársak a Magyar Telekom vezetékes és mobilüzletága, a T-Com és a T-Mobile legújabb, egy vezetékes és (legfeljebb) négy mobilszám között ingyenes összeköttetést biztosító csomagját is. Laczkó Tóth például lemásolhatatlannak tartja ezt a díjkonstrukciót, hiszen egyetlen más cégnek sincs a T-csoporthoz hasonló infrastruktúrája. A Tele2-ügyvezető szigorú szabályozásért kiált, mondván: máskülönben visszaállnak a régi monopóliumok. A hírközlési hatóság azonban úgy látja, egyelőre nincs szükség beavatkozásra, a különleges - a szakértők egy része szerint meglehetősen drága, a T-Com szerint viszont komoly érdeklődésnek örvendő - konstrukció beindítása óta kevés idő telt el ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni a tapasztalatokból. Jogi szempontból eddig nem találtak kivetnivalót a csomagban - mondta a HVG-nek Márton György, aki hozzátette: a hatóság figyeli a piacot, és ha jogsértést vagy torzulást észlel, azonnal közbelép. Szerinte, a másik két mobiltársasággal együttműködve, akár a többi vezetékes szolgáltató is kidolgozhatna hasonló ajánlatot, az NHH-hoz azonban mindeddig nem érkezett olyan jelzés, hogy efféle összefogás készülne.

POÓR CSABA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trend

Hol mennyi?

A Magyar Telekom 2002 augusztusa óta elérhető kiegészítő csomagja - amely a magyar piacon az első ilyen konstrukció...

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz