A mobilcégeken kívül immár az interneten keresztüli hangátvitelt ajánló versenytársak is szorongatják a nyugat-európai telefontársaságokat. A kiutat olyan szolgáltatáscsomagok összeállításában látják, amelyekben a hagyományos vezetékes telefonálásnak már csak kiegészítő szerep jut.

A legnagyobb brit hipermarketlánc, a Magyarországon is jelen lévő Tesco a múlt hónap közepén indította legújabb szolgáltatását Nagy-Britanniában: 19,97 fontért olyan telefonkészüléket árul, amellyel - miután egy széles sávú internet-hozzáféréssel ellátott számítógéphez csatolták és regisztrálták - percenként 2 pennyért nemcsak a szigetország, hanem az USA, Kanada és Ausztrália bármely vonalas számát hívni lehet. A Tesco e szolgáltatást az interneten keresztüli hangátvitel (Voice over Internet Protocol, VoIP) révén nyújtja, amely az utóbbi bő egy évben gyorsuló ütemben rombolja a hagyományos telefontársaságok - már a mobilcégek által is megingatott - hadállásait.

HVG

A Tesco már harmadik éve próbálkozik azzal, hogy - hagyományos telefoncégektől kapacitást bérelve - földi vezetékes szolgáltatást nyújt. Noha Home Phone elnevezésű vállalkozásáról nem közöl adatokat, iparági becslések tudni vélik, hogy legfeljebb 150-250 ezer előfizetőt szerzett. Nem véletlen, hogy a Tesco is átnyergelt a VoIP-technológiára: tavaly indult riválisa, a - Dixons számítástechnikai áruházláncot (és rajta keresztül a magyarországi Electroworldöt is) birtokló - DSG International egy év alatt félmillió ügyfelet tervez toborozni.

A Tescóhoz hasonló új próbálkozók stratégiaváltása is jelzi, hogy a földi vezetékeken keresztüli hangátvitel jelentősége csökken - és ezt a korábbi monopóliumokból lett telefontársaságok Európa-szerte megszenvedik. A Datamonitor piackutató cég legutóbbi összesítése alapján a hagyományos vonalas telefonszolgáltatások világpiaca 2004-ben 3,4 százalékkal, 555,6 milliárd dollárnyira nőtt. Csakhogy ez a növekmény jócskán elmarad a teljes távközlési piac konjunktúrájától, ráadásul még ez is elsősorban a hálózatát szédítő ütemben bővítő Kínának és Indiának köszönhető. A hagyományos vonalas telefonszolgáltatások bevételeinek regionális összesítésében a 41,6 százalékkal piacvezető USA mögött már az ázsiai-csendes-óceáni térség a második 27,4 százalékkal, a 24,3 százalékos Európának csak a harmadik hely jut.

A kontinens legnagyobb telefontársasága, a vonalas szolgáltatások nyugat- és közép-európai piacának 23,1 százalékát birtokló Deutsche Telekom (DT) különösen erősen érzi a versenyt. A cég tavaly novemberben jelentette be, hogy három év alatt 19 ezer fővel, 11 százalékkal csökkenti alkalmazottai számát Németországban. Amióta az Európai Unió 1998-ban megkezdte a távközlési piac liberalizálását, a DT a német belföldi távolsági hívások piacának 40, a helyi hívásokénak pedig a 11 százalékát vesztette el.

Az Euro am Sonntag című gazdasági magazin februári első száma szerint a DT manapság is mintegy százezer hagyományos előfizetőt veszít havonta, akik diszkontárat, illetve VoIP-szolgáltatást kínáló riválisaihoz pártolnak át, esetleg meg is válnak hagyományos készüléküktől, és megelégszenek a mobiltelefonnal. Ez utóbbi egyelőre főleg az észak-európai országokra jellemző - igaz, 2005 végén nemcsak Finnországban, de Portugáliában is 33 százalékra nőtt a kizárólag mobiltelefonra előfizetők száma -, az EU átlagában a háztartások 15 százaléka használ kizárólag mobilt.

A lemorzsolódás ellen, ami a francia és a brit piacon még a németnél is nagyobb, a telefontársaságok több módon igyekeznek küzdeni. Az árcsökkentéssel - az infrastruktúra fenntartásának költségei miatt - csak korlátozott mértékben tudják követni olyan riválisaikat, mint az Európa legnagyobb diszkont-telefontársaságává felnőtt, saját hálózattal csak minimális mértékben rendelkező svéd Tele2. Ehelyett igyekeznek olyan csomagokat ajánlani, amelyeknek csak egyik eleme a vezetékes hangátvitel. A DT, a France Télécom, a British Telecom (BT) és kisebb társaik mobiltelefonálási lehetőséget és széles sávú internetes kapcsolatot is kínálnak. Ebben a portfólióban a legkisebb súlya - és legalacsonyabb jövedelmezősége - ma már a vezetékes beszélgetésnek van, így mind gyakoribb, hogy azt egyre bővülő időszakban ingyen kínálják. Miközben az OECD-tagországok háztartásainak költségvetésében az 1991-es 1,6-ról 2003-ra 2,3 százalékra nőtt a kommunikációra fordított kiadások aránya, ennek egyre kisebb részét teszi ki a hagyományos telefonbeszélgetésért fizetett összeg. A nagy szeletet a mobilszolgáltatás és az internetes kapcsolat jelenti - és a profitot is ezek hozzák.

A nemzetközi hívások ára - a telefoncégek határokon átívelő felvásárlásainak, illetve fúzióinak is köszönhetően - minden korábbinál mélyebbre süllyedt: megközelíti, egyes szolgáltatóknál el is éri az országokon belüli távolsági beszélgetésekét, és jóval alacsonyabb, mint amit (országon belül) a mobilszámok tárcsázásáért kell fizetni. Tovább csökkenti a hagyományos hangátvitel súlyát a társaságok által kínált csomagokban, hogy azok a közeljövőben, a televíziós szolgáltatás megjelenésével, négyelemessé bővülhetnek.

Ez egyben a kábeltelevíziós és a távközlési piac összenövését is elhozhatja. A BT és a DT máris a kábeltévé-szolgáltatás felé nyit, a brit NTL kábeltársaság pedig a Virgin Mobile-ra tett ajánlatot, hogy portfóliójába vegye a mobiltelefóniát is. Ami pedig végképp a feje tetejére állíthatja a telefontársaságok hagyományos üzleti modelljét, az az interneten keresztül ingyenes telefonálást kínáló vállalkozások - mint a Skype - előretörése. Iparági szakértők szerint mindez hosszabb távon kiegészítő szolgáltatássá fokozhatja le a hagyományos telefonbeszélgetést, amiért - mint afféle előfizetőt vonzó csaliért - talán már egyáltalán nem kérnek majd pénzt.

A változásokhoz az EU is igyekszik alkalmazkodni. Az idén hozzálát annak az 1998-as direktívának a felülvizsgálatához, amely a telefontársaságok kötelességévé teszi az univerzális szolgáltatásnyújtást, azazhogy az adott ország legeldugottabb szegletében is mindenki számára elérhetővé tegyék a vonalas telefonálást, aki azt igényli. Ennek finanszírozása - ami az Egyesült Államokban például a telefonszámlába beépített összeg révén történik - jelenleg a nemzeti monopóliumokból lett, hagyományos telefontársaságokra nehezedik, amelyek ezt kisebb riválisaikkal szembeni versenyhátrányként élik meg.

A spanyol Telefónica például arra panaszkodik, hogy miközben a vonalas telefonok piacán már csak 72 százalékos a részesedése, az univerzális hozzáférés megteremtésének terhe kizárólag az övé. A legutóbbi rendelkezésre álló adatok szerint 2002-ben a spanyol cég 110 millió eurónak megfelelő összeget költött erre, míg a France Télécomnak 2003-ban 53,3 millió eurójába került, hogy a legtávolabbi zugokban is szolgáltatást nyújtson, és működtesse a nyilvános telefonokat. A várakozások szerint Európában - akárcsak az Egyesült Államokban - a revízió után nem kizárólag a vonalas telefonokhoz kötik az univerzális hozzáférést, hanem bevonják a mobilszolgáltatást és a széles sávú internetkapcsolatot is.

NAGY GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Rendőrkadétokat robbantottak fel Bogotában

Rendőrkadétokat robbantottak fel Bogotában

Trump ügyvédje szerint az elnök kampánycsapata összejátszhatott az oroszokkal

Trump ügyvédje szerint az elnök kampánycsapata összejátszhatott az oroszokkal

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból