A műsortovábbítás, az internet és a telefónia ma még három különböző ágazat, a jövőben azonban e szolgáltatásokat csomagban kínálják majd. Az összefonódás a nemzetközi trendeknek megfelelően Magyarországon is több irányból kezdődött el.

Vezetékes telefon, internetkapcsolat, kábeltévé - a háztartások többségében ez három különböző szolgáltatóval megkötött szerződést, három befizetendő számlát jelent. Meg persze három különböző ügyfélszolgálatot meghibásodás esetén. Nincs azonban messze az idő, amikor e három szolgáltatást a felhasználók egy csomagban rendelik majd meg. Az infokommunikációs szakzsargonban triple-playnek nevezett csomaghoz vezető konvergenciafolyamat már Magyarországon is megkezdődött.

A UPC Magyarország Kft. már 2000 óta széles sávú internetkapcsolatot is kínál a kábeltelevíziós szolgáltatására előfizetőknek. A jelenleg mintegy 720 ezer kábeltévés kuncsaft közül 114 ezren veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Igaz, a lefedettségre ma is jellemző, hogy egy-egy utcában csak a páros vagy a páratlan oldal, esetleg csupán egyes házak vannak bekábelezve. A UPC kábeles ügyfeleinek egy része csak régebbi, kizárólag egyirányú adatáramlásra alkalmas hálózathoz fér hozzá, ők a cég internetszolgáltatását éppúgy nem vehetik igénybe, mint - természetesen - a UPC Direct műholdas televíziós műsorszórás előfizetői. "Jó helyen lakó" kuncsaftjainak - ez elvileg 860 ezer háztartást jelent - azonban a UPC már 2004 őszén új szolgáltatást vezetett be, a kábeltelefonálást, Magyarországon elsőként kínálva ezzel a triple-play csomagot. A lakásba érkező UPC-kábel egy elosztóban végződik: ezt kell a televízióhoz, illetve ahhoz a modemhez kötni, melyhez a - hagyományos - telefonkészülék és a számítógép is kapcsolható. A vezetékes szolgáltatójukat elhagyók saját telefonszámot kaphatnak a cégtől, de a számhordozhatóság lehetőségével élve korábbi hívószámukat is megtarthatják. A szolgáltatás havi díja jelenleg 2400 forint, ami valamelyik drágább tévés csomag választásával, illetve internet-előfizetéssel 1190 forintra csökkenthető. A UPC-telefont használók ingyen hívhatják egymást, s - az internet nyújtotta ármérséklő lehetőségnek köszönhetően - nemzetközi hívásaik is csak 28,2 forintba kerülnek percenként.

Bár a kábeltelefonálás a vezetékes telefónia veszedelmes versenytársaként jelent meg, a Magyar Telekom is szükségét érezte, hogy ringbe szálljon - igaz, csak a rivális vonalas telefonok területeit támadva. A cégcsoporthoz tartozó T-Kábel 2005 júliusától kínál kábeltelefon-szolgáltatást egyelőre csak néhány település - Szeged, Makó, Hódmezővásárhely, Orosháza, Békéscsaba, Gyula, Békés, Dunakeszi, Esztergom, Veresegyház és Fót - bizonyos utcáiban, ahol a lakásokba vezetett kábel kétirányú adatforgalmat is lehetővé tesz, tehát internetezésre alkalmas. A szolgáltatás előfizetői egymás közt ingyen telefonálhatnak.

A kábeles telefónia éppúgy az internetes átvitelen (Internet Protocol, IP) alapul, mint a vezetékes szolgáltatók ellenfeleiként világszerte egyre népszerűbb internetes szolgáltatók által kínált megoldás (amilyen például a Skype). Egy következő lépésben pedig akár az is megoldható, hogy a jelenleg analóg kábeltévés jelek is digitálisan, később akár szintén IP-szabvány szerint közlekedjenek a vezetékeken. A UPC-nél már a digitális kábeltévé-szolgáltatás is az előkészítési fázisban tart, s a cég tervei szerint egy-két éven belül meg is valósulhat.

A konvergencia persze kétoldalú, a közeledés a távközlési szolgáltatók oldaláról is elkezdődött. A vezetékestelefon-cégeknek világszerte már jó egy évtizede van saját internetszolgáltató üzletáguk, az viszont csak a legújabb idők fejleménye, hogy a tévéműsor-továbbítással is megpróbálkoznak. Az egyik első fecske, a Deutsche Telekom 2003 nyarán vágott bele a mozgókép-továbbításba, egy év múlva a France Télécom és a spanyol Telefónica is követte a példáját. Azóta a kereskedelmi IP-televíziózás is több európai országban valósággá vált. Magyarországon - miközben a kábeltársaságok által használt koaxiális vezetéken a T-Kábel is előrukkolt a triple-playjel - a Magyar Telekom jelenleg is vizsgálja, hogy képes-e hagyományos rézdrótos hálózata az új szolgáltatásra. "Ha a lehetőség adott, még az idén szeretnénk vele megjelenni" - mondta a HVG-nek Koltai Péter, a T-Online üzletfejlesztési és innovációs osztályvezetője. A dilemma lényege: a rézdrót több millió háztartásba elvezet, és olcsóbb rajta a kétirányú adatforgalom, mint a koaxiális kábelen, nem biztos viszont, hogy a szükséges sávszélesség a teljes hálózaton megteremthető.

A folyamat végeredményeként szakértők olyan kommunikációs hálózat létrejöttét valószínűsítik, melyben tévéműsor, telefonbeszélgetés és internettartalom mind egységes IP-alapon áramlik. Ez költséghatékonyságot jelent majd a szolgáltatóknak, és - megfelelő verseny esetén - alacsonyabb árakat, nagyobb választékot a felhasználóknak. Egy analóg tévécsatorna helyén ugyanis a jelenlegi tömörítéssel hat digitálisat lehet továbbítani. Az új hálózat révén ráadásul az interaktív adatfolyam könnyen kombinálhatóvá válik. Nemcsak a hívó fél arca jelenhet meg például a képernyőn, hanem a vele kapcsolatos adatok is, a hangüzenetek e-mailben tárolhatók, a televíziózás pedig interaktívvá válhat. Majd pedig, mint azt sokan remélik, a vezetékes és mobiltelefónia konvergenciájával (HVG, 2005. november 19.) a triple-play "négydimenzióssá" bővülhet.

SCHWEITZER ANDRÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
10 évig is működhet a Gundel menzája a Miniszterelnökségen

10 évig is működhet a Gundel menzája a Miniszterelnökségen

Vidi–Chelsea: fegyelmi indul az antiszemita rigmusok miatt

Vidi–Chelsea: fegyelmi indul az antiszemita rigmusok miatt

Felkutatják a Dunába lőtt magyar zsidók maradványait

Felkutatják a Dunába lőtt magyar zsidók maradványait

100 méter mély kútba zuhant egy kisfiú Spanyolországban

100 méter mély kútba zuhant egy kisfiú Spanyolországban

Brexit után Dexit? Meglebegtette a német kilépést az EU-ból a szélsőjobboldali AfD kemény magja

Brexit után Dexit? Meglebegtette a német kilépést az EU-ból a szélsőjobboldali AfD kemény magja

Összesen 600 kutató kerekedik fel, minden idők legnagyobb expedíciója indul az Északi-sarkra

Összesen 600 kutató kerekedik fel, minden idők legnagyobb expedíciója indul az Északi-sarkra