A mobiltelefonokat már régóta nem csupán beszélgetésre használják, a legtöbb tulajdonos egyre inkább nélkülözhetetlen...

A mobiltelefonokat már régóta nem csupán beszélgetésre használják, a legtöbb tulajdonos egyre inkább nélkülözhetetlen személyes tárgyként tekint a készülékére. A 800 mobilhasználó körében 2006. januárban végzett Medián-felmérésben megkérdezett harminc olyan funkció közül, amelyek többsége legfeljebb közvetve kapcsolódik a beszélgetéshez, átlagosan hatról mondták a mobilosok, hogy használják.

Az adatgyűjtés a felnőtt népesség körében zajlott, de a használat és az életkor összefüggéseinek alapján nagy biztonsággal állítható, hogy ha a fiatalabbak is szerepelnének a felmérésben, nagyobb számot kapnánk. A használt funkciók száma ugyanis éppen az életkorral függ össze a legerősebben: a 30 év alattiak átlagosan tíz dolgot is említettek, a 60 évesnél idősebbek pedig csak kettőt. Az egyes szolgáltatók ügyfeleinek használati szokásai is elsősorban az ügyfélkör korösszetétele miatt különböznek egymástól, és ugyanez érvényes a készülékmárkákra is. A kevéssé intenzíven használt márkák közönsége közül a nokiások átlagos életkora 43, a siemenseseké 46, az alcateleseké 49 év. A másik oldalon a samsungosok csupán 34, a motorolások 38, a Sony Ericsson-osok 39 évesek.

A - beszélgetés után - legelterjedtebb funkció az sms, ezt öt felnőtt közül négy használja. Telefonjuk szolgáltatási kínálata általában kielégíti az embereket: csupán a fényképezésre, az mp3-lejátszásra, a bluetooth- és az infravörös kapcsolatra van legalább 10 százalékot kitevő igény. Utóbbi kettő, valamint az sms-ezésnél bepötyögött szavakat készségesen már az első betűkből felismerni próbáló T9 ugyanakkor a legkevésbé ismert készülékszolgáltatás: a mobilosok egynegyede nem is tudja, mit jelentenek ezek a kifejezések.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trend

Kártyajáték

Még mindig olcsók a mobiltelefonok Magyarországon, de láthatóan csökkent a szolgáltatók vehemenciája, amellyel kedvezményes árú készülékeket kínálva toborozzák az új előfizetőket.

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el