Mit tehetett az elmúlt két évben egy élelmes magyar vállalkozó, ha 30 millió forintnyi önerőt kellett felmutatnia egy...

Mit tehetett az elmúlt két évben egy élelmes magyar vállalkozó, ha 30 millió forintnyi önerőt kellett felmutatnia egy EU-pályázat elnyeréséhez, ám csak 10 millió forintja volt? Nyitott három bankszámlát három különböző bankban, majd a 10 millió forintját körbeutalta a számlák között, és minden banktól akkor kért igazolást az összeg meglétéről, amikor az éppen az adott számlán tartózkodott. Csakhogy a trükkre hamar rájöttek az elbíráló szervezetek, így a legutóbb meghirdetett pályázatoknál már azt írták elő, hogy ha több banki igazolást nyújt be egy pályázó, mindannyinak ugyanarról a napról kell származnia. Persze az igazán élelmes vállalkozó ezt az akadályt is jól veszi: készpénzben szállítja át egy napon belül a 10 millió forintot az első bankból a másodikba, majd a másodikból a harmadikba. (Igaz, a banki jutalékok kissé megdobják a költségeit.)

Bár az EU strukturális alapjaiból finanszírozott pályázatok közül a vállalkozóknak szóló kiírások követelik a legnagyobb, akár 50 százalékot is meghaladó önrészt, mégis viszonylag ritkán kellett az említett - vagy ahhoz hasonló - trükkhöz folyamodniuk a nyerni akaróknak. "Legtöbbször úgyis azok pályáztak, akik mindenképpen megvalósították volna a beruházást, akár teljes mértékben saját erőből is" - mutatott rá a szomorú valóságra a HVG-nek Tímár Lajos, egy pályázatíró cég ügyvezetője, aki szerint sok esetben inkább "talált pénzként" értékelték a pályázók, ha uniós támogatást nyertek a projektjükhöz. A szükséges önerő akár 100 százalékban is pótolható ugyan hitelből, ám szakértők szerint ma még meglehetősen merevek a hitelfelvételi lehetőségek Magyarországon. Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint állami kamattámogatású, 15-20 éves hitelekkel kellene segíteni a kkv-szektor pályázati esélyeit. Miklóssy szerint erre különösen a következő, 2007-2013-as időszakban lesz szükség, hiszen a magasabb EU-támogatások miatt a pályázó vállalkozók forrásigénye "nagyságrendileg több szinttel magasabb lesz".

A vállalkozókénál nagyobb nehézségekkel küzdenek az önerő előteremtésekor a hitelfelvételre képtelen civil szervezetek és az eladósodott önkormányzatok. Szerencsére a nekik szóló pályázatoknál kisebb, gyakran csak 5-10 százalékos önerőt írnak elő. "Nem szabad a végtelenségig lecsökkenteni az önrészt, hiszen ingyenpénzre senki sem vigyáz" - jegyezte meg a HVG-nek Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettese, hozzátéve, hogy a legtöbb EU-tagállamban az önkormányzatoktól és a civilektől is nagyobb hozzájárulást várnak el.

Igaz, szinte teljesen ingyenessé teszi a beruházást az önkormányzatok számára a kormányzat azzal, hogy a Belügyminisztérium önerőalapjából kvázi alanyi jogon utalja át nekik a szükséges önrész 60-80 százalékát, amint egy uniós pályázaton nyertek. A pályázati rendszer 2004-es indulása óta összesen 10,2 milliárd forintnyi önerő-kiegészítést kaptak a pályázó helyhatóságok beruházásaikhoz, ám a kánaán nem tart örökké: a következő hét évben várhatóan csak a rászoruló önkormányzatoknak jut majd az önerőalapból, a hitelképesek - a jelenlegi tervek szerint - legfeljebb állami garanciában reménykedhetnek majd hiteleikhez. "Más esélyünk nincs a fejlesztésre, mint hogy EU-támogatást nyerjünk" - mutatott rá ugyanakkor az önkormányzatok "pályázatfüggőségére Vörös Gabriella, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója. Az intézmény ősszel kezdődő, 224 millió forintos belső, "látogatóbarát" átalakítását ugyanis csak referenciaprojektnek tervezték, néhány éven belül szeretnék a külső homlokzatot is felújítani, sőt a város többi, szintén megyei fenntartású kiállítóhelyén is elkelne a modernizáció. "A több mint 11 millió forintos önerő felét most a Csongrád Megyei Önkormányzat, a másik felét a BM önerőalapja adta, ám kérdés, lesz-e erre forrás a következő költségvetési időszak pályázatainál" - aggodalmaskodott Vörös.

"A hazai önkormányzatok gyakran fejlesztési forrásaikat is a működtetésre fordítják" - vázolta a helyzetet Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. Persze aki teheti, már ma is verheti magát adósságba: a Magyar Fejlesztési Bank Rt. húszéves futamidejű, a devizahitelekéhez hasonlóan alacsony, 4-5 százalékos kamatozású forintkölcsönéből mutatta fel például a 350 millió forintos biomasszás falufűtés beruházáshoz szükséges 105 millió forintos önerőt Pornóapáti önkormányzata. Igaz, ahhoz, hogy a hitelt megkapja, az önkormányzati kezességvállaláson túl egy közös tulajdonban lévő raktáringatlant is el kellett zálogosítania.

G. TÓTH ILDA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

Intelligens markológépek

Háromezer kisvállalkozás és néhány tucat nagyágyú foglalkozik Magyarországon uniós pénzek körüli tanácsadással. Bérpályázatírással évente százmilliót is meg lehet a piacon keresni, ennél jóval többet csak az lapátol össze, aki az állami oldalnak segít a programok kitalálásában, tervezésében és értékelésében. A bonyolult adminisztráción hízó piac újabb nagy ugrás - és átalakulás - előtt áll.

Megbüntették a Szegedet a botrányos BL-meccs után

Megbüntették a Szegedet a botrányos BL-meccs után

Liptai Claudia Timothée Chalamet-val szelfizett Budapesten

Liptai Claudia Timothée Chalamet-val szelfizett Budapesten

Már felvétel is van a lyoni robbantás gyanúsítottjáról

Már felvétel is van a lyoni robbantás gyanúsítottjáról

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja

Fontos bejelentést tett a NASA a Hold-misszióval kapcsolatban

Fontos bejelentést tett a NASA a Hold-misszióval kapcsolatban

Tarol a Fidesz a Facebookon

Tarol a Fidesz a Facebookon