Szorosra zárta sorait 2005-ben a 12 legnagyobb hazai bank: egyetlen „kívülálló" társuk sem tudott közéjük...

Szorosra zárta sorait 2005-ben a 12 legnagyobb hazai bank: egyetlen „kívülálló" társuk sem tudott közéjük furakodni, de egymás közti helycserés támadásra sem volt példa. A méret szerinti rangsort illetően a középmezőnyben sem volt sok mozgásterük a feltörekvőknek, csupán a - főként oroszországi - bankközi kihelyezéseit fokozatosan leépítő Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) adta át helyét az évek óta 15. Magyar Takarékszövetkezeti Banknak, amely így kettőt lépett előre. A kisbankok körében az OTP-leány Merkantil Bank duplázta meg piaci részesedését 131 százalékos, látványos eszközgyarapodással. Ezt a nagy ugrást csak a hátrébbról induló ELLA Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank tudta felülmúlni, amikor megnégyszerezte mérlegfőösszegét.
A méret szerinti ranglista legfölső dekádjában a Postabankot két éve bekebelező - és tavaly már meg is emésztő - Erste Bank növekedett a leggyorsabban, 30 százalékkal, aminek gyümölcseként 8 százalék fölé emelkedett a piaci részesedése. Az átlagosnál nagyobb dinamika - és a piaci részesedés ezzel együtt járó növekedése - jellemezte a CIB Bankot és a Budapest Bankot is. A piaci részarányban a nagybankok körében az MKB Bank, a kisebbek sorából pedig az ÁÉB és a BNP Paribas Bank szenvedte el a legnagyobb csökkenést. Abszolút mértékű visszaesést egyedül a WestLB Hungaria Bank produkált, igaz, immár a második évben, ami megerősíti a csendes kivonulási szándék gyanúját.
A tőkeerő gyarapodása általában lépést tartott az eszközök és azon belül kiváltképp az ügyfélhitelek bővülésével, sőt az FHB Jelzálogbank és a Magyarországi Volksbank esetében már a korábbi hitelexpanziót követte. A banktulajdonosok többsége az adózott nyereség zöméből a bank tőkéjét erősítette, s csak kisebb hányadot - átlagosan 13 százalékot - vont ki osztalékként. Kivételt képez az OTP, amelyik felhalmozott jövedelme jelentős részét kelet-európai pénzintézetek felvásárlására költi az utóbbi években (lásd A kalandozások kora című írásunkat). Így már több mint 350 milliárd forintja fekszik külhoni leánybankjaiban, ami az anyacég saját tőkéjének háromnegyedét teszi ki.
Nyereségének zöme ettől függetlenül a hazai ügyfelektől származik: az OTP saját tevékenységéből származó, nem konszolidált eredménye adózás után - sőt a mintegy 10 milliárd forintnyi különadóval is megcsapolva - 19 milliárd forinttal gyarapodott, és elérte a 133 milliárd forintot, ami a bankszektor nyereségének 42 százaléka. S bár a magyarországi leánytársaságok tavaly gyengébb eredményt produkáltak, hiszen például az OTP Jelzálogbank adózott profitja 10,6 milliárdról 5,6 milliárd forintra csökkent, a Merkantilé pedig 2,8 milliárdról 1,8 milliárdra, az itthon működő csoport így is a 319 milliárdos bankszektori összes profit csaknem felével gazdagította a tulajdonosait.
A tavalyi év másik nyertese az Erste volt, amely 6 milliárdról 19 milliárd forintra növelte adózott eredményét, és ezzel a ranglista 4. helyére tornázta föl magát, a HVB Bank Hungary és az ÁÉB mögé. A K&H Bank nyereségét viszont alaposan megcsapolta az előző évinél 6,5 milliárd forinttal nagyobb - elsősorban a K&H Equities korábbi veszteségeit betakaró - céltartalékképzés, ami a pénzintézetet a nyereség szerinti ranglista dobogójáról a 6. helyre vetette vissza.
Az eszközarányos jövedelmezőségi rangsor élére a mindig dobogós ÁÉB került, az OTP-nek sikerült felkapaszkodnia a második helyre, a Citibank pedig újra hozta korábban megszokott formáját. A hitelintézetek fele 1 százalék fölötti mutatóval büszkélkedhet, ami a bankszakmában igen jó teljesítménynek számít. A pénzpiaci befektetésekkel elérhető hozamot messze meghaladó tőkearányos jövedelmezőségek tükrében garantálható a tulajdonosok többségének elégedettsége. Lehet, hogy a bankokra kirótt újabb állami sarc miatt kicsit morgolódni fognak, de kétséges, hogy emiatt elhagynák a kelet-európai mezőnyben is jól jövedelmező magyar piacot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
És akkor végre Mandoki feldolgozta Varga Miklós Európáját (videó)

És akkor végre Mandoki feldolgozta Varga Miklós Európáját (videó)

Jávor: Brutális vereséget szenvedtünk

Jávor: Brutális vereséget szenvedtünk

Dúró Dóra szerint az RTL cenzúrázza a pártját

Dúró Dóra szerint az RTL cenzúrázza a pártját

Bejelentette új igazolását a Fradi

Bejelentette új igazolását a Fradi

Tiborcz István testvére is bekerült az MKB Bankba

Tiborcz István testvére is bekerült az MKB Bankba

Pataky Attila azt állítja, hogy sámándobbal űzte el az esőt

Pataky Attila azt állítja, hogy sámándobbal űzte el az esőt