Ha minden fűtőtestre termosztátos szelepet szerelnének, nem lenne semmi gond a kiotói megállapodás végrehajtásával -...

Ha minden fűtőtestre termosztátos szelepet szerelnének, nem lenne semmi gond a kiotói megállapodás végrehajtásával - állítja Jesper Bundgaard. Hogy az üvegházhatás ennyire kézenfekvő módon mérsékelhető, az nemcsak reklámnak hangzik, hanem valóban az is: Bundgaard stratégiai tervező a hőszabályozós radiátorszelepek nordborgi fellegvárában.

Az összefüggés nem támasztható ugyan alá egykönnyen számokkal, de annyi bizonyos, hogy a hőszabályozók eladási görbéje nem független a világpolitikától. A Bundgaard által bemutatott eladási grafikon - bár nem tünteti föl az üzleti titokként kezelt számokat - két helyen csúcsosodik ki: az 1970-es évek olajválságának idején, illetve az 1990-es évek elején, amikor a volt szocialista országokban piacosodni kezdtek az energiaárak. Nordborgból nézve pont jókor, mert Nyugat-Európában már telített volt a radiátorszelep-piac. Most éppen Kínában nő meredeken a kereslet a világszerte 64 gyárban termelő, 2006-ban 2,6 milliárd eurós forgalmat elérő Danfoss termékei iránt.

Az energiatakarékosságra alapozza üzletét a keringetőszivattyúival saját adatai szerint világszerte piacvezető dán családi vállalkozás, a bjerringbrói Grundfos is. Könnyen hihető az a közvélemény-kutatási eredmény, amelyre a gyár termékmenedzsere, Peter Lagefoged hivatkozott: egy 3300 brit, francia és német háztulajdonost átfogó felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 74 százalékának fogalma sincs, hogy odahaza van keringetőszivattyúja - jóllehet e szerkezet gyakorlatilag nélkülözhetetlen az egyedi fűtésű lakásokban és családi házakban. Pedig ez a szerényen megbúvó kis szerkezet fogyasztja el az átlagos európai háztartási energia 10-15 százalékát, cseréjével tehát többet lehet megtakarítani, mint például a hűtőszekrény vagy a mosógép korszerűbbre váltásával.

A Grundfos - említi Ladefoged - szerepet vállalt a nagy háztartási gépekéhez hasonló, a szivattyúk energiahatékonyságát a pazarló piros G-től az eminens zöld A-ig terjedő hétfokozatú skálán szemléltető EU-energiacímke 2005-ös kidolgozásában. A legújabb, tavaly októbertől gyártott szivattyú nyilván nem véletlenül sorolható a legjobb, a 115 kilowattórát fogyasztó A osztályba, amivel szemben a Grundfos adatai szerint az európai háztartások többségében a szivattyú az évi 550 kilowattórát fogyasztó D osztályba tartozik, vagy még annál is gyengébb. Az Energy Project címen futó Grundfos-reklámkampány szerint, ha az EU 25 tagállamában A osztályúra cserélnék a régebbi szivattyúkat, akkor évi 44 milliárd kilowattóra energiát, nagyjából öt atomerőmű termelését lehetne megtakarítani, és ráadásul szén-dioxidból majdnem 18 tonnával kevesebb kerülne a levegőbe.

Energiatakarékos termékeik marketingjében összefognak az dán cégek. A Danfoss, a Grundfos, valamint a kőzetgyapot szigetelésben világelső Rockwool és a különböző hőáteresztésű tetőablakokban induló Velux Szentpétervárott azzal keltettek feltűnést, hogy közösen illesztettek tetőráépítéssel új emeletet egy hruscsovka - az 1960-as években épült panelház - tetejére. Kérdésünkre, miszerint e kiváló szigetelésű új szint netán a panelépület fűtés-korszerűsítésének része, kijózanító választ kaptunk Kurt Emil Eriksentől, a Velux marketingmenedzserétől. Nem műszaki, hanem pénzügyi hatásról van szó: az új tetőtérben eladott lakások árából lehet felújítani a fűtést.

BEDŐ IVÁN / NORDBORG-BJERRINGBRO

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

Alternatív északi fény

Az egyébként is energiatakarékos skandináv országok élen járnak abban, hogy alternatív energiaforrások kihasználásával töröljék le a kőolaj nevét az importáruk listájáról.

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon

A Lexus újraértelmezi a gigantikus hűtőrács fogalmát

A Lexus újraértelmezi a gigantikus hűtőrács fogalmát

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló

Meghalt a volt perui elnök, aki lelőtte magát a letartóztatásakor

Meghalt a volt perui elnök, aki lelőtte magát a letartóztatásakor

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van