A magyarok többsége rendszeresen süt-főz, takarít és vasal otthon, az átlagháztartás még sincs fölszerelve modern eszközökkel - igaz, gazdái nem is vágynak erre.

HVG
Három magyarból kettő állítja, hogy főzni, takarítani és vasalni is szokott otthon, s alig akadtak olyanok, akik egyáltalán nem veszik ki a részüket a házimunkából - derül ki a szeptember közepén készített HVG-Medián-felmérésből. Aligha meglepő, hogy a legnagyobb eltérés a nemek között adódott: míg a nők többféle házimunkát is végeznek, a férfiaknak csak az egyharmada főz, takarít és vasal, harmaduk viszont egyáltalán nem végez házimunkát vagy a felsoroltakból legföljebb egyfélét.

Az viszont sokak számára meglepő lehet, hogy a háztartás egy főre jutó jövedelmével nő a házimunkavégzés intenzitása: az alsó jövedelmi csoportban tízből hatan végeznek legalább háromféle házimunkát, az átlag feletti jövedelmi helyzetűeknél pedig már heten. És talán az is, hogy az egy- vagy kétgyermekes családok felnőttei jóval kevesebb otthoni szorgoskodásról számoltak be, mint a három- vagy többgyerekes apukák-anyukák, illetve a gyermektelenek.

A legtöbben - tíz felnőttből kilencen - a takarításban jeleskednek, a leggyakrabban viszont főzni szoktak az emberek, a felük hetente többször is. A vasaláshoz már csak a kétharmaduknak fűlik a foga. Sokan számoltak be arról, hogy a házimunkában jelentős segítséget kapnak gyereküktől vagy szüleiktől, ám a többség, hetente több alkalommal, maga dolgozik. Tízből négy gyerek segít takarítani, miközben főzni és vasalni csak minden negyedik-ötödik szokott. A szülők segítségére tízből hárman számíthatnak, külső közreműködőt viszont kevesen vesznek igénybe: a megkérdezettek mindössze három százalékánál végzi legalább alkalmanként bejárónő e munkákat - férfi "bejárókról" már a kérdőívben sem esett említés.

A párban élők jó kétharmadának házas- vagy élettársa takarít és főz, minden másodiknak vasal, ám a felmérés egyik érdekessége, hogy mindkét nembéli válaszolók kevésbé ismerik el a párjuk erőfeszítéseit, mint a magukét. A nők nagyobb aktivitása vitathatatlan, ám közülük jóval többen érzik úgy, hogy az otthoni munkák oroszlánrésze rájuk hárul, mint amennyire erre a férfiak válaszaiból lehetne következtetni. És fordítva: kevesebben állították, hogy párjuk végez több házimunkát, mint ahány férj és élettárs erről dicsekedett vagy panaszkodott.

HVG
A gépi segítőtársak közül a mosógép vagy a porszívó szinte minden ember otthonában megtalálható, de ilyen elterjedtnek számít már a konyhai segédeszközök közül a mikrohullámú sütő is: tízből kilencen rendelkeznek vele. Ez egyébként abból a szempontból is szép eredmény, hogy egy évtizede még csak a válaszadók egy-, s öt éve is csupán a kétharmadának volt mikrója. A magyarok kétharmadának van konyhai mérlege, kenyérpirítója és robotgépe. A kérdőívben szereplő több mint húsz háztartási és főleg konyhai gép nagyobb része azonban a megkérdezettek többségének otthonából hiányzik. Különlegesebbnek számít, de azért szép számmal rendelkeznek szendvicssütővel, szag- vagy páraelszívóval és turmixgéppel: ezeket tízből hárman-négyen birtokolják. Minden negyediknek-ötödiknek van botmixere, filteres kávéfőzője, vízforralója, grillsütője és eszpresszógépe. Az elmúlt néhány évben divatossá vált kenyérsütő gép is jó pár embert hódított meg: már minden hatodik konyhában megtalálható. Viszonylag jól tartja magát a létszükségletnek aligha mondható gofrisütő, ami már a nyolcvanas években megjelent a háztartásokban, most pedig minden nyolcadik ember tart ilyet otthon.

A magyarok tizedének van mosogatógépe. A mikróval ellentétben ez a kényelmi eszköz nem fokozatosan vált egyes háztartások részévé, csak az elmúlt két-három évben szaporodott meg némileg: 2005-ben minden huszadik megkérdezettnek volt, korábban csak nagyon elvétve akadtak mosogatógépes válaszadók. Alig minden tizenkettedik embernek van - főleg allergiásoknak és háziállatot tartóknak ajánlott - takarítógépe, vizes vagy filteres porszívója. Kifejezetten ritkaságszámba megy a fondükészlet, a tejhabosító és a fagylaltgép.

Bár a kérdőívben felsorolt eszközök közel háromnegyedével a válaszadók többsége nem rendelkezik, általában nem is vágyakoznak utánuk. Egyetlen készülék sincs, amiről az olyannal nem bírók többsége azt mondta volna, hogy ha a pénz nem számítana, megvásárolná. Az álmok többsége a mosogatógépről szól, a 30 éven aluli felnőttek mintegy 40 százaléka vágyik ilyen masinára.

Sokan rettegnek viszont az olyan jópofának szánt ajándékoktól, amelyeknek soha nem veszik hasznát. Ez a helyzet például a tejhabosítóval: e "hasznos" tárgyat a tulajdonosok ötöde soha nem veszi elő a szekrényből, vagy az évek során egyszer-kétszer használja csak. A fogyasztás szezonális jellegével is magyarázható, de mégiscsak a második helyre került - a fondükészlettel és a gofrisütővel holtversenyben - a fagylaltgép, amit az ilyennel rendelkezők hatoda sohasem vet be a konyhában. Igaz, a tizedük viszont hetente többször is készít magának házi nyalnivalót. A legjobb a tisztaságot teremtő gépek, a mosó- és a mosogatógép, a szag- és páraelszívó, illetve a porszívó kihasználtsága. Emellett az eszpresszógépet és a mikrót minden tíz tulajdonosból kilenc hetente többször is használja.

A válaszadók fele egy-egy alkalommal több mint egy órát is eltölt a lakás rendbetételével. A megkérdezettek átlagosan picit több mint másfél órát szoktak egyszerre házimunkára fordítani, és valamivel kevesebb mint másfél órát töltenek alkalmanként a konyhában, ahol az alacsony jövedelmű, idősebb falusi asszonyok időznek a legtöbbet, illetve azok a nők, akiknek három vagy több gyerekük van.

BAKONYI ESZTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret

Több száz négyzetméteren ég az aljnövényzet a Határ útnál

Több száz négyzetméteren ég az aljnövényzet a Határ útnál

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen