Akár 50 ezer forintból is távirányítható fűtésűvé tehető egy átlagos lakás, pár millióból viszont már látványosan megnövelhető egy ház IQ-szintje.

Reggel felébredek, felhúzódik a redőny, a fűtés eleve be van állítva, ahhoz nem kell nyúlnom, csipásan kimegyek a fürdőszobába fogat mosni, közben elkészül a reggeli. Leülök az asztalhoz, közben a tévé bekapcsol. Szólok, hogy nem túl halk? Erre a hangerő beállítódik a megfelelő szintre. És még folytathatnám. Ha valakinek szüksége van ilyen rendszerre, akkor keresse a Baratno 1.0-t, nekem bejött - élcelődött egy magyar internetes hozzászóló a tavaly áprilisban Németországban átadott első valóban intelligens lakóházról szóló beszámolót kommentálva. A Rednitzhembachban található, Mediales Hausnak keresztelt digitális házat négyfős család lakja: kilenc érintőképernyő segítségével vezérelhetik a házban található televíziókat, rádiókat, telefonokat, a fűtést, az ablakokat, a zsalukat és a biztonsági rendszert, a szülők pedig - mobilról vagy egy világhálós távfelügyeleti felületről - akkor is kontrollálhatják a lurkók tévézését, internetezését, ha nincsenek otthon. "Mindig tudjuk, hol van nyitva egy ablak, a beépített hangszóróknak köszönhetően bárhol hallgathatjuk a rádiót, nézhetjük a televíziót, és akár a nyaralás közben is láthatjuk, hogy nem felejtettük-e nyitva a tűzhelyet vagy lekapcsoltuk-e a fűtést. Amennyiben például szellőztetni szeretnénk és télen kinyitjuk az ablakot, akkor a fűtés ideiglenesen lekapcsol, hogy ne az utcát fűtsük. Így nagyon sok energiát takaríthatunk meg" - idézte a technológiai újdonságokra specializálódott magyar SG hírportál a lakás mérnök tulajdonosát, Rüdiger Krugot, aki mindezt 2,5 millió forintnak megfelelő összegből valósította meg.

"A magyarok többsége már a fűtés, illetve a hűtés, valamint a kerti locsolás távirányíthatóságával is megelégszik. Az általunk forgalmazott eszközökkel ez akár 100 ezer forint alatt megoldható" - mondja Kiss Tibor, az otthonautomatizálásban utazó Arborex Kft. ügyvezetője. A szakember elmondása szerint a 230 voltos elektromos hálózat konnektoraihoz kapcsolható, egymással és a központi vezérlőegységgel a "villanydróton" keresztül kommunikáló berendezésekkel egy ház fűtésének mobiltelefonos - egészen pontosan sms-es - távirányítása már 50 ezer forintból kihozható. A redőnyök, a világítás, a garázskapu vagy a locsolórendszer vezérlése sem sokkal többől. Az X-10-nek nevezett technológia hátránya ugyanakkor, hogy viszonylag lassú (10-20 másodperc is eltelhet a parancs és annak végrehajtása között). Az eszközök ugyanis elektromos impulzusokkal diskurálnak egymással, és a hálózat terheltségétől függ, hogy üzeneteik mennyi idő alatt jutnak célba. Kiss Tibor szerint a voltaképpeni intelligencia nem ezeknél az olcsó eszközöknél, hanem az etyeki cég robotfűnyíróinál kezdődik, amelyek persze már más árkategóriába tartoznak. A legolcsóbb önjáró elektromos gyepőr negyedmillió forintot kóstál, a több száz négyzetméternyi pázsitot is karbantartani képes kollégája pedig dupla ennyibe kerül.

"A lakáson belüli, érintőképernyővel, mobiltelefonnal, internetes kezelőfelülettel is irányítható, a helyiségek hőmérsékletét és világítását külön-külön szabályozó rendszerünk tervezéssel és szereléssel együtt 800 ezer forintból már kihozható" - állítja Rück József, a fővárosi Silex Kft. ügyvezetője. Tapasztalatai szerint a lakók szokásaihoz, életritmusához igazítható megoldás - az energiamegtakarításnak köszönhetően - három-öt éven belül behozza az árát. A Silex saját fejlesztésű, FreeDome nevű, belső kábelhálózat telepítésével megvalósítható rendszere ráadásul szinte korlátlanul bővíthető. A már a magyar ugaron is megvalósított lehetőségek listája az akváriumi halak etetésétől a világítást szobáról szobára le- és fölkapcsolgató, betörőriasztó "otthonlét-imitáción" át a kerti járda - a hő- és páratartalom-mérő segítségével csak jeges teleken beindított - fűtéséig terjed. "Persze ezek az opciók már a sokmilliós árkategóriába tartoznak" - teszi hozzá Rück.

Ma már Magyarországon is kapható a legújabb generációs, vezeték nélküli hajlékokosító rendszer. A P5 Kft. által forgalmazott Z-wave fantázianevű, egymással rádióhullámokkal kommunikáló, mozgásérzékelőkből, pásztázó körbenézésre is alkalmas kamerákból és programozható kapcsolókból álló szisztéma ugyanazokat tudja, mint drótos elődjei, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy mivel nem kell hozzá vezeték, a telepítéskor nincs szükség falvésésre vagy vezetéktakaró dobozok felszerelésére. A részegységek ráadásul képesek az önszerveződésre - ez azt jelenti, hogy ha a rádióhullámok útja valahol elakad (mondjuk az egymással kommunikálni kívánó mozgásérzékelőt és riasztóvezérlő egységet egy főfal választja el egymástól), a kütyük egy másik társuknak adják át az információt, amely aztán - akár a többiek bevonásával, afféle riadóláncként - célba juttatja az üzenetet. Az árak e rendszernél is bőven másfél millió fölött kezdődnek - még a legegyszerűbb megoldásoknál is.

Az intelligens lakások csúcskategóriáját az előreláthatólag még az idén átadandó rózsadombi Excelsior Budapest Spa képviseli majd Magyarországon. Ez az egykori SZOT-szálló helyén álló, hetvenlakásos luxustársasház Közép-Európa egyik legelitebb lakóingatlana lehet. A dunai örökpanoráma mellett ugyanis a ház rendszere alkalmazkodik az ott lakók napi életviteléhez vagy kívánságaihoz. Ha mondjuk hazaér a tulajdonos, és ezt jelzi a lakásnak, az kikapcsolja a riasztót, felhúzza a redőnyöket, és üdvözlőfényeket kapcsol be. Az idén elkészülő épületben az intelligens rendszer a szokásoshoz képest annyival tud majd többet, hogy a lakók érintőképernyőjén egy úgynevezett "front office" funkció is helyet kap. A tulajdonos ennek alapján megtudhatja, hogy a társasház étterme, fodrászata vagy wellnessrészlege milyen aktuális szolgáltatást nyújt, időpontot jegyeztethet elő, a szolgáltatások költségét pedig egy virtuális, a képernyőn megjeleníthető számlán vezetik. Csakúgy, mint az energiafelhasználást: a gáz-, víz- és villanyórák saját maguk adják le a drótot a központba - a tulajnak csak a cechet kell állnia. Nem okozhat gondot a csőtörés sem, ilyenkor ugyanis a rendszer lekapcsolja a főnyomócsövet és áramtalanítja a víz által veszélyeztetett helyiségeket. Mindezt négyzetméterenként 2,5 milliós forintos vételár fejében.

VAJNA TAMÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

Kóser masinák

Egyszerűbb volt az ortodox zsidók élete, amíg a szombat beköszönte előtt elég volt ragasztószalaggal működésképtelenné...

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Kínai kézbe kerülhet a mátyásföldi Ikarus park

Kínai kézbe kerülhet a mátyásföldi Ikarus park

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között