Dizájn, praktikum, egyszerű használat, energiatakarékosság - ezeket a szempontokat tartják szem előtt a világ vezető háztartásigép-gyártói az új termékek fejlesztésekor.

HVG
Nem mindennapos, hogy egy háztartásigép-gyártó számítástechnikai céggel lép együttműködésre. Márpedig nemrég ez történt: a szlovén Gorenje licencmegállapodást kötött az amerikai Apple-lel, hogy a kifejezetten az iPod-kedvelők számára kifejlesztett legújabb hűtőszekrényeit az amerikai cég technológiájával egészíthesse ki. A nyári berlini szórakoztatóelektronikai vásáron, az IFA-n - ahol egyébként először állítottak ki háztartásigép-gyártók - óriási sikert aratott a Gorenje Made for iPod nevezetű hűtője. A formatervezett hűtőtorony ajtaját iPod-csatlakozóval és két beépített hangszóróval látták el, ami lehetővé teszi az internetezésre alkalmas iTouch vagy iPhone készülékek használatát a konyhában ugyanúgy, mint bárhol máshol. De nemcsak zenét hallgatni, filmet nézni, internetről - például - recepteket lehívni lehet főzés közben, hanem az iGorenje webportálra bejelentkezve, vezeték nélküli hálózatról a háztartásban lévő egyéb Gorenje készülékek (mosógép, mosogatógép) is vezérelhetők távirányítással. Ehhez egyébként Apple készülék sem kell feltétlenül: a Gorenje egy ideje kísérletezik olyan háztartási gépek tömeggyártásával, amelyek a lakásban elhelyezett központi szerveren keresztül wifivételre alkalmas laptoppal vagy mobillal vezérelhetők.

Az energiatakarékosság mellett a világ vezető háztartásigép-gyártói egyre több gondot fordítanak a kreatív megoldásokra, a modern dizájnra, a praktikus használhatóságra. A dizájn nevében a svéd Electrolux három éve War on White elnevezéssel kampányt indított a hagyományosan fehér színű készülékek száműzésére a háztartásokból. A világ második legnagyobb háztartásigép-gyártója egyelőre a hűtőgépeit tette színessé: az utóbbi években sorra dobja piacra a női, de akár férfiízlésnek is megfelelő mintás vagy éppen bőrfelületű, érintőképernyős, dupla ajtós készülékeket. Az egykoron a tisztaságot jelképező fehér termékeket más gyártók is egyre gyakrabban cserélik föl színesekkel: a dél-koreai LG például áprilisban két új árnyalattal egészítette ki már eddig is hat különböző színben kapható elöltöltős mosógépének színválasztékát. A legújabb módi pedig a fekete, az LG mellett nemrég a német Bosch-Siemens és az amerikai Candy-Hoover is fekete színű mosógép-sütő-hűtőgép kollekcióval rukkolt elő, és fekete a Gorenje Made for iPodja is.

A sütés és a mosás technológiája is új irányt vett az utóbbi években. Sorra jelentek meg a hagyományos készülékeknél drágább, ám energiatakarékosabb gőzsütők, -mosó- és -szárítógépek (lásd Kisfogyasztók című cikkünket a 66. oldalon). A hagyományos társaiknál akár 70 százalékkal kevesebb energiát igénylő gőzmosógépek bizonyos programoknál gőzzel dolgoznak víz helyett, többek között a kellemetlen szagok semlegesítésekor, a ruhák felfrissítésekor vagy éppen a gyűrődések eltávolításakor. Az LG például azt tervezi, hogy az észak-amerikai piacon árusított tíz készülékéből a jelenlegi kettővel szemben az év végére négy már gőzüzemű lesz. A felültöltős mosógépek gyártásával pedig fokozatosan leáll, újonnan létesített üzemeiben már csak elöltöltősök készülnek majd.

A forró gőz befújásával párolt étel - zöldség, hús vagy sütemény - a tapasztalatok szerint ízesebb, látványra is gusztusosabb, ráadásul azáltal, hogy rövidebb idő alatt és alacsonyabb hőmérsékleten készül, energiatakarékos. A sütők legújabb generációja szinte már a szakácsot is helyettesíti. Ilyen például az Electrolux már a magyar piacon is kapható készüléke. A fényképezőgép lencséjéhez hasonlatos, gazdag ételrecept-adatbázissal feltöltött érzékelőjének köszönhetően a sütő majdhogynem mindent elvégez a háziasszony helyett. Megállapítja az étel mennyiségét, fajtáját, meghatározza a megfelelő sütési módot, a tulajdonosának egyszerűen csak ki kell választania az ételkategóriát, azaz hogy húsról, zöldségről, süteményről vagy egyébről van szó.

A praktikusság is egyre fontosabb szempont. A sütők esetében a minél nagyobb belső térfogat, a főzőlapoknál az egyes körök megoszthatósága, a mosógépeknél pedig a minél kisebb helyigény, miközben a gép ugyanolyan hatékonyan dolgozik, és nagy mennyiségű ruha tisztítására is alkalmas. A háztartási gépek közül a kávéfőzők terén történt az utóbbi években látványos elmozdulás: a hagyományos gépeket kezdik felváltani a teljesen automata, a kávét megdaráló, majd adagoló és lefőző úgynevezett háztartási presszógépek, amelyeknek egyre több gyártó már a beépített változatát is kínálja.

Hiába a formatervezett, praktikus, fogyasztóbarát, energiatakarékos készülékek; iparági szakértők szerint az idén a világgazdasági recesszió érzékenyen érintheti a gyártókat. Pedig már a tavalyi év is vegyes képet mutatott: miközben a világelső amerikai Whirlpool 7,5, a nála jóval kisebb szlovén Gorenje pedig 12,5 százalékkal növelte forgalmát, a német Miele csupán 2,5, a második számú svéd Electrolux viszont a megelőző évinél alig 1 százalékkal nagyobb forgalommal zárt. Az idén az Electrolux már kénytelen volt módosítani nyereségtervét, az első félévi eladásai ugyanis 1,8 százalékkal visszaestek az előző év első feléhez képest. A Whirlpool esetében ugyanakkor egyelőre csak az amerikaiak vásárlókedve csökkent, a második negyedévben 4 százalékkal, az európai, a latin-amerikai és az ázsiai piacokon viszont 10 százaléknál nagyobb mértékben emelkedtek az eladások.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre

Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre

Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

Nem érdemes bliccelni a vonatokon, a pótdíjak egyre nagyobb részét behajtja a MÁV

Nem érdemes bliccelni a vonatokon, a pótdíjak egyre nagyobb részét behajtja a MÁV

Öngyilkosságot kísérelt meg a volt perui elnök, amikor jöttek a rendőrök letartóztatni őt

Öngyilkosságot kísérelt meg a volt perui elnök, amikor jöttek a rendőrök letartóztatni őt

Mégis miért hisszük, hogy a ház előtti parkolás alapvető emberi jog?

Mégis miért hisszük, hogy a ház előtti parkolás alapvető emberi jog?

Hankook: A szakszervezet szerint retorziók érik a sztrájkban részt vett dolgozókat

Hankook: A szakszervezet szerint retorziók érik a sztrájkban részt vett dolgozókat