Őszintébbek a vezetők a vállalaton kívülről jövő, titoktartásra kötelezett coach előtt, mint kollégáik vagy főnökük...

Őszintébbek a vezetők a vállalaton kívülről jövő, titoktartásra kötelezett coach előtt, mint kollégáik vagy főnökük előtt" - indokolja Komócsin Laura, a Business Coach szakmai közösség elnöke, miért egyre kapósabbak a szakszóval coachnak nevezett személyre szabott, vezetőfejlesztő magántrénerek. Jóllehet támogatásra a cégvezetés minden szintjén szükség lehet, a személyi tanácsadókról mégis elterjedt, hogy alkalmazásuk a felső vezetők passziója. Mára viszont a HVG által megkérdezett hazai coachok szerint annyira bevett gyakorlattá vált a menedzserek segítése, hogy egyes coachok ügyfélkörének akár a háromnegyedét is középvezetők alkotják. Pedig szakértők szerint a topmenedzserek vannak leginkább magukra utalva a problémáikkal: beosztottjaik segítségét - nehogy azok a gyengeség jeleként értelmezzék megnyílásukat - nem kérhetik, de munkaadóik előtt sem tárulkozhatnak ki, mert félnek, hogy meginog a beléjük és a szakértelmükbe vetett bizalom. A hasonló helyzetben lévő távolabbi kollégákkal pedig azért nem ötletelhetnek problémáik megoldásáról, mert félő, hogy a riválisok visszaélnének őszinteségükkel, és később felhasználnák ellenük az így szerzett információkat.

"Azért van szükségem coachra, hogy megismerjem magamat munka közben, hogy valaki megfigyelje azt, amit én nem vagyok képes megfigyelni" - vallja egy névtelenségbe burkolózó vállalatvezető Mary Beth O'Neill amerikai coach idén magyarul is megjelent, Coaching című könyvében. A vállalatvezetők személyes trénerei a heti egyszeri - másfél-két órás - foglalkozásokon a közép- és felső vezetők akuttá vált problémáit segíthetnek megoldani. Az empatikus tanácsadók rávezetik a főnököt, hogyan készüljön hatékonyabban a fontos tárgyalásokra, oldhatják a kötelező szereplések előtti lámpalázát, mi több, fejleszthetik kommunikációs és problémamegoldó képességét. Az önismereti hiányosságokkal küzdő vállalati cápának arra van szüksége, hogy a coach az "élő lelkiismereteként" álljon mellette. Ilyen esetekben "a vezető mintegy tükörként használhatja a coachot, ezért is fontos, hogy utóbbi jó helyzetértékelő legyen, és semmiképpen se ítélkezzen" - véli Koczka Terézia, a Key Consulting tanácsadó cég alapítója.

A Magyarországon alig egy évtizede divatba jött "vezetői edzéseket" eleinte főként erre szakosodott pszichológusok végezték, jóllehet sokszor jobb eredményeket érhet el egy olyan tréner, aki az üzleti élet útvesztőiben is otthonosan mozog. Egy tavalyi felmérés szerint az ügyfelek közel 60 százaléka el is várná, hogy edzője - pszichológusi végzettsége mellett - többéves üzleti tapasztalattal és közgazdászdiplomával is rendelkezzen. E feltételeknek azonban a hazai coachok mindössze egy-két százaléka felel meg. Igaz, a szolgáltatás iránti igény is csak az utóbbi két-három évben vált gyakoribbá. Míg 5-10 éve a segítségre szoruló vezető zsebből fizette a coachot, mert szégyellte, hogy bármiben is fejlesztésre szorul, egy idei felmérés szerint az esetek közel háromnegyedében már a vállalat hr-ese vagy a vezető munkaadója fogadott coachot a fejleszteni kívánt menedzser mellé.

BALÁZS ZSUZSANNA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

Jézus, a menedzser

A Biblia tanítása szerinti cégirányítás nemcsak nemes és etikus, de a profitkilátásokat illetően is a lehető legracionálisabb döntés - tanítja egy magyar jezsuita szerzetes a Management by Jesus szemináriumokon.

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

Hogyan válasszak designert?

Hogyan válasszak designert?

Nagy tervei vannak a divatiparral Orbán Ráhel barátnőjének, a kormány segítségét kéri

Nagy tervei vannak a divatiparral Orbán Ráhel barátnőjének, a kormány segítségét kéri