Mennyire buta az erp-d? - kérdezhetnék egymástól cégvezérek, már ha az üzleti etikett engedné. Egyre fontosabb ugyanis, hogy a nagy vállalatirányítási rendszerek ne csak jól működjenek, de kiegészítő szolgáltatásaik révén mind több kérdésre adjanak hatékony választ.

Az integrált vállalatirányítási (enterprise resource planning - erp) rendszerek, mintegy rácáfolva a nevükre, képtelenek elvégezni bizonyos egyszerűnek tűnő feladatokat; ezek kipipálásához külön, méregdrágán bevezetett üzletiintelligencia-rendszerekre (bi) van szükség. Az erp-rendszereknek ugyanis semmi más dolguk nincs, mint hogy - általában jó pénzért - rendszerezzék és kezeljék a vállalat üzleti folyamatait. Az erp-alaprendszerek - különösen a nagyobbak - bírnak ugyan némi üzleti intelligenciával, amikor azonban már számottevő adatmennyiség gyűlt fel, s a kíváncsi cégvezéreket nem lehet kielégíteni egyszerű jelentésekkel, akkor a szakemberek szerint célszerű bi-alkalmazásokba beruházni. Nemcsak azért, hogy pazar felületeken gyönyörködjön a topmenedzser a számsorokban, hanem elsősorban amiatt, mert a szép ikonok között - a korábbinál jóval gyorsabban - idősoros lekérdezéseket lehet végrehajtani, illetve tálcán kínált kész elemzéseket kaphat a vezető, és ezek nagyban segíthetik a döntéseiben - magyarázza Sándor Szilárd, a Ness FMC Tanácsadó és Informatikai Kft. üzleti intelligencia üzletágának igazgatója.

Az erp-rendszer és a bi-alkalmazások közötti fő különbség elsősorban abban rejlik, hogy utóbbiak segítségével olyan, a számviteli vagy szűken vett gazdasági adatokon túlmutató információkat lehet a vezetők elé tárni, amelyeket nem feltétlenül találni meg az erp-ben, hanem más - például az értékesítési, a számlavezető vagy egyéb ügyviteli - rendszerből emelnek át - fűzi hozzá Kővári Zoltán, a Qualysoft Informatikai Zrt. üzleti megoldások üzletágának igazgatója. A cégek ezért számos dolgot tipikusan nem is az erp-vel oldanak meg. Ilyen például az úgynevezett ügyfél-intelligencia, azaz az ügyfelek szegmentálása, viselkedésük elemzése, értékük, jövedelmezőségük meghatározása, no meg a keresztértékesítési lehetőségek vizsgálata az egyes ügyfélszegmensekben. Mindennek vizsgálata sokféle adatot igényel sokféle csatornából. Az erp csak egy e csatornák közül; további adatforrás lehet például az ügyfélkapcsolatok kezelésére szolgáló crm (customer relationship management) vagy a számlázási rendszer.

Ha olyan bonyolultabb elemzéseket, műveleteket akarunk elvégezni, amelyekre az erp-ben nincs mód, akkor érdemes a vállalatirányítási rendszerben található információkat átemelni az intelligens célrendszerbe, s minden, az adott témával kapcsolatos műveletet itt elvégezni. Az alap-erp például minden gond nélkül beírja a költségeket a kontrolling alprogramban, s rögvest jelentést készít erről, ám többnyire itt meg is áll a tudománya. Ha már több rendszerből kell összevezetni az adatokat, s nemcsak költséghelyre, hanem például több költséghelyen átívelő üzleti folyamatra kell leosztani a költségeket, akkor elkel egy intelligens kontrollingrendszer.

Az erp-rendszerekben lévő adatokat okos bi-rendszerekkel le lehet kérdezni, és azokról helyre jelentéseket lehet készíteni. Ezek azonban jobbára csak arra alkalmasak, hogy a múltat elemezzék, arról a csekélységről már nem is szólva, hogy a nagyvállalatok adataiknak mindössze az ötödét tárolják erp-rendszerekben - világít rá egy nem elhanyagolható szempontra Musza István, az üzletiintelligencia-fejlesztő SAS Institute Kft. ügyvezető igazgatója.

Márpedig egy szervezet vezetői, aligha elítélhető módon, leginkább arra kíváncsiak, mi fog történni a jövőben. Lényeges tehát az előrejelzés: milyen termékek fejlesztésére érdemes pénzt költeni, mely befektetések térülnek meg a leghamarabb? Az előrejelzést ilyenkor számtalan külső - például a piacokra és a versenytársakra vonatkozó - adat egybevetésével kell elvégezni, márpedig az nem a klasszikus erp feladata, hogy összegyűjtse és integrálja az egyéb rendszerekben található adatokat.

Az üzleti intelligencia kedvelt felhasználási területe a jövedelmezőségelemzés, amely iránt elsősorban a nagy termékszámú vagy nagy ügyfélbázisú cégek érdeklődnek - folytatja a már idézett Musza István. Ezek a vállalatok azért akarják pontosan ismerni az ügyfeleik jövedelmezőségét, hogy ha legközelebb újra összefutnak velük, akkor az értékesítő már eleve tudja, milyen jellegű és mekkora üzletre számíthat. Egyébként ez esetben is olyan robusztus számítási teljesítményre van szükség, amilyenre az erp-rendszerek többnyire képtelenek.

Újabb keletű tudomány annak vizsgálata, hogy egy szervezet mennyire felel meg a hatósági előírásoknak (ez az úgynevezett compliance): a pénzintézetek például a tőkemegfelelési szabályoknak, a biztosítók a szolvenciának, míg például a gyógyszergyárak az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszer-ellenőrzési Hatóság (FDA) reguláinak. Az ilyen átvilágítás ugyancsak nagy adatmennyiség gyűjtését és kezelését, elemzését és statisztikai modellezését kívánja meg. Az erp-rendszerek azonban alapból nincsenek felkészítve ezeknek a nagy számítási igényű, egyedi feladatoknak az ellátására.

A szemfüles bi-szoftverek ma már azt is könnyedén ki tudják számolni, milyen mértékben szennyezték a környezetet egy-egy termék előállításakor - azaz mennyi, szén-dioxid-kibocsátással járó energiára volt szükség annak elkészítéséhez vagy polcra kerüléséhez (HVG, 2008. június 7.); például egy spanyolországi alma Svédországba szállítása nyilván jobban szennyezi a környezetet, mintha Észak-Franciaországból fuvaroznák Skandináviába.

Ha az erp alapmoduljaihoz (pénzügy, kontrolling, anyaggazdálkodás, számvitel, értékesítés, emberi erőforrás, karbantartás stb.) kapcsolódó beépített információs rendszer kevésnek bizonyul ahhoz, hogy összetett jelentéseket készítsen, akkor az erp-gyártótól vagy külső szoftverháztól lehet adattárházat és vezetői információs rendszert rendelni - villantja fel az alternatívákat Tracsek Ferenc, az SAP Magyarország értékesítéstámogatási menedzsere. Az SAP például saját maga fejleszt bi-komponenst erp-rendszere mellé, azonban még így is előfordulhat, hogy szükség lehet külső szállító "intelligens" szoftverére.

Nyilván nem mindegy, mennyiért. Nem egy álmatlan éjszakát okozhat pénzügyi igazgatóknak annak eldöntése, vajon a meglévő erp-rendszerrel tökéletesen kompatibilis, funkcionálisan jobb bi-megoldást rendeljék-e meg borsos áron, vagy jobban megéri a saját fejlesztésű, ezért nyilván olcsóbb bi-alkalmazás. Utóbbi esetben a kezdeti költségek bizonyosan kisebbek lesznek, ám hosszabb távon a kiadásokat növelheti az emberierőforrás-igényes aprólékos adatgyűjtés és -feldolgozás, valamint a különböző architektúrájú rendszerek összehangolt üzemeltetése.

NYERGES JÁNOS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

To bi or not to bi?

HVGAz üzletiintelligencia-rendszerek (bi) piaca az elmúlt egy évben, úgy tűnik, végleg konszolidálódott.

Stagnálástól tart a német iparszövetség

Stagnálástól tart a német iparszövetség

A mezítlábas polgármester: Csináljunk egy helyet, ahol lehet szabadon levegőt venni

A mezítlábas polgármester: Csináljunk egy helyet, ahol lehet szabadon levegőt venni

Donald Trump ígért egy nagyot a brit kormányfőnek

Donald Trump ígért egy nagyot a brit kormányfőnek

Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak

Tarlós: hevenyészett és változatosság nélküli destabilizálási kísérlet az ellenzéki kampány

Tarlós: hevenyészett és változatosság nélküli destabilizálási kísérlet az ellenzéki kampány