szerző:
HVG

Összeomlott a kormánykoalíció, miután a kabinet több egészségügyi és oktatási reformintézkedését március 9-én...

Összeomlott a kormánykoalíció, miután a kabinet több egészségügyi és oktatási reformintézkedését március 9-én elsöpörte a Fidesz által kezdeményezett népszavazás. A kormánypártok közötti szakítás nem azonnal következett be: a referendum másnapján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben még azt állította, hogy a kabinet tagjai a helyükön maradnak. Ehhez képest az MSZP március 29-ei pártértekezletén váratlanul bejelentette, hogy meneszti Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, amit az egybegyűltek ovációval fogadtak. „Gyurcsány Ferenc a Gyurcsány-kormány programjára mondott nemet, felmondta együttműködésünk alapjait” – így reagált a miniszterelnök szavaira a T. Házban a kormányból három hónappal korábban távozni kényszerült Kóka János SZDSZ-elnök. A szakításra hivatalosan április 30-án került sor, amikor az összes szabaddemokrata kormánytag – Fodor Gábor környezetvédelmi és Kákosy Csaba gazdasági miniszter, továbbá hét liberális államtitkár – visszaadta megbízólevelét. Gyurcsány leváltása esetére az SZDSZ hajlandónak mondta magát a koalíció fenntartására, de az MSZP nem lépett másodszor ugyanabba a folyóba: nem vonta meg a bizalmat az eseményektől láthatóan megrendült pártelnök-miniszterelnöktől (ellentétben a Medgyessy Péter esetében követett 2004-es forgatókönyvvel).

„Szakértői kormány”, kettészakadó SZDSZ-frakció, kisebbségi kabinet, új választások – középtávon nagyjából ilyen lehetőségekkel lehetett számolni, amikor májusban hivatalba lépett a parlamentben ötfős kisebbségben lévő MSZP kormánya, amelyben hat új miniszter kapott helyet. A kormánypárt belső hierarchiája és a kabinet személyi összetétele 1990 óta még egyszer sem fedte át olyan nagy arányban egymást, mint Gyurcsány új csapatában. A 15 miniszter és 21 államtitkár között jelenleg összesen nyolc szocialista megyei elnök, négy platformvezető, továbbá hat országos elnökségi tag található, vagyis kormánya átalakítását párton belüli helyzetének megerősítésére használta fel a miniszterelnök. A sokkal inkább politikainak, mintsem szakértőinek minősíthető kormány új tagjai közül a jelek szerint öten – Szabó Imre környezetvédelmi, Szűcs Erika szociális és munkaügyi, Gyenesei István önkormányzati, Székely Tamás egészségügyi és Molnár Károly kutatás-fejlesztési (tárca nélküli) miniszter – „éli túl” kinevezésének évét. A közlekedési tárcát irányító Szabó Pál egy súlyos vasúti szerencsétlenség miatt lemondott, decembertől Molnár Csaba Győr-Moson-Sopron megyei MSZP-elnök váltotta őt a bársonyszékben.

Az egypárti kisebbségi kormány szeptember közepén könyvelhette el első számottevő politikai sikerét, amikor az Országgyűlés 204:171 arányban leszavazta a Ház feloszlatására irányuló MDF-es indítványt. A kezdeményezés egy platformra kényszerítette a liberálisokat a szocialistákkal: az előrehozott választástól tartó szabaddemokraták az MSZP-hez hasonlóan a status quo mellett tették le a voksukat. Gyurcsány lépésről lépésre stabilizálta helyzetét. November közepén a parlament 190:184 arányban – az SZDSZ ellenszavazatai ellenére is – be tudta vezetni az energiacégekre kivetett, úgynevezett Robin Hood-adót. December elején pedig az MDF-frakció egy részének támogatásával – az öröklési illeték részleges eltörléséért cserébe – Gyurcsányék keresztülvitték a képviselőházon a jövő évi adótörvényt is (a liberálisok itt is nemmel voksoltak). A legfőbb erőpróbának számító költségvetési szavazás végkimenetele pedig már novemberben eldőlt, amikor az SZDSZ (a költségvetési plafon bevezetésének és néhány más követelésének teljesítése fejében) bejelentette: megszavazza a 2009. évi állami büdzsét.

A közjogi értelemben továbbra is második, politológiailag inkább már harmadiknak minősíthető Gyurcsány-kormány úgy-ahogy képes volt állni a sarat más frontokon is: tagjait az utóbbi nyolc hónapban elhangzott 94 parlamenti interpellációt követően például „csak” 15 alkalommal szavazták le. Az MSZP-frakción kívül begyűjthető minden további szavazatra rászoruló kabinet az utóbbi időben egyenként szerezte meg néhány független képviselő támogatását. A miniszteri tárcával „megkörnyékezett” Gyenesei István után a Vállalkozók Pártjának korábbi elnökét, a Fidesz-frakcióból novemberben kilépett Császár Antalt hirtelen a gazdaságélénkítő csomag társadalmi támogatását koordináló miniszterelnöki megbízotti poszttal kínálták meg.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hamvay Péter: Elszállóág

Hamvay Péter: Elszállóág

Rossi a vereség után csak a hozzáállással elégedett

Rossi a vereség után csak a hozzáállással elégedett

Budapestre jönnek a világ leghíresebb balett-táncosai

Budapestre jönnek a világ leghíresebb balett-táncosai

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG

Tiramisu, ibolya, pillecukor – ezt nyalják a bécsiek

Tiramisu, ibolya, pillecukor – ezt nyalják a bécsiek

Moldova György: Ami most megy, csak kitöréssel végződhet

Moldova György: Ami most megy, csak kitöréssel végződhet