HVGA márciusi népszavazás után a reformokról, az október elején beköszönt tőzsdekrachhal és forintválsággal pedig a...

HVG
A márciusi népszavazás után a reformokról, az október elején beköszönt tőzsdekrachhal és forintválsággal pedig a jövő évi növekedési reményekről kényszerült lemondani a kormány. Egy éve a pénzügyi tárca 2008-ra 2,8 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált, ezen belül az ipari termelés 5–7 százalékos, az export csaknem 13 százalékos bővülését. A kincstári optimizmus azon alapult, hogy 2007-ben a költségvetési kiigazítással az állami szféra teljesítménye visszaesett, a mezőgazdaságé a rossz időjárás miatt csaknem a negyedével zuhant, így a GDP e két összetevője 2008-ban biztosan javulni fog. Ez egyébiránt így is lett, csakhogy a még súlyosabb okok miatt a harmadik negyedévben az előzőhöz képest a GDP már mínuszt mutatott.

A Nyugat-Európában már tavasszal érzékelt lassulással a magyar export korábbi dinamizmusa megtört, a piacok szűkülésével az ipari termelés előbb stagnálásközeli állapotba került, majd az őszi hónapokban visszaesett. Nem történt fordulat az építőiparban sem, holott a tavalyi 14 százalékos csökkenés után az elemzők már azt várták, hogy lassan magához tér. Így szinte azonnal megbukott az MSZP nyár végi lendületkampánya és Gyurcsány Ferenc Megegyezés! című programja, amelyben a megszorítások két éve után az életszínvonal érzékelhető javulásával kecsegtette híveit. Az egyébként is kedvezőtlen külpiaci hatások október 9-én és 10-én tőzsdekrachba, a forint gyengülésébe, a magyarországi állampapírpiac teljes kiszáradásába torkollottak, már-már a magyar államadósság finanszírozhatóságát fenyegetve. Miután Simor András jegybankelnök és Veres János pénzügyminiszter az Európai Bizottsághoz, a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és a Világbankhoz fordult segítségért, összeállt az a 20 milliárd eurós hitelcsomag, amely csődközeli állapotból menekítette ki az államháztartást. A jegybank – szándéka szerint időlegesen – az alapkamatot október 22-én 3 százalékponttal, 11,5 százalékra emelte.

A kormány az államháztartási hiány idei évre tervezett 4 százalékos előirányzatát 3,4-re mérsékelte, hogy minimalizálja az állampapír-kibocsátásokat. Vagyis a 2006 nyara óta tartó költségvetési kiigazításra újabb megszorítás következik. November utolsó napjaira a válság átterjedt a vállalkozói-üzleti szférára is. A nagy autóipari és infotechcégek egymás után jelentettek be csoportos létszámleépítéseket. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál nyilvántartott álláskeresők száma egyetlen hónap alatt 21 ezerrel, 446 ezerre futott fel. Bár a kormány a prognózisában a tavalyinál kisebb, 7,3 százalékos átlagos munkanélküliségi rátában reménykedett, a mutató 2008 vége felé várhatóan túllépi a 8 százalékot. Az infláció a nemzetközi trendet követve ősszel hanyatlani kezdett, novemberben már csak 4,3 százalékos volt.

A márciusi népszavazás megszüntette a tandíjat és a vizitdíjat, ezt követően – a koalíciós partnerével történt szakítás után – az egypárti kisebbségi kormány az egészségügy és a felsőoktatás reformja helyett e területek stabilizálására összpontosított, csupán a foglalkoztatás- és szociálpolitikában mérlegelt bátortalan, munkára ösztönző és támogatásszigorító programokat. Az államháztartási kiadások terven fölüli visszanyesését 2008-ra elsősorban a tartalékok zárolásával érte el, 2009-re viszont – egyebek mellett – bérstopot vezetett be a közszférában, megszüntette a 13. havi fizetést, a 13. havi nyugdíjat pedig 80 ezer forintban maximálta.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Jogerős: nem engedik el Magda Marinkót

Jogerős: nem engedik el Magda Marinkót

Az eredmény és a játék is papírforma volt

Az eredmény és a játék is papírforma volt

3+3 milliárd tao-pénz zúdult Felcsútra

3+3 milliárd tao-pénz zúdult Felcsútra

Így áll most az Olof Palme ház felújítása – fotók

Így áll most az Olof Palme ház felújítása – fotók

Visszavonul az olimpiai bajnok gyorskorcsolya-váltó egy tagja

Visszavonul az olimpiai bajnok gyorskorcsolya-váltó egy tagja

Átment a zebrán egy zebra Nyitrán

Átment a zebrán egy zebra Nyitrán