szerző:
HVG

A gazdasági válság elapasztotta a fenntartható fejlődés megteremtésének pénzügyi forrásait – érvelnek a kilábalás elsőbbségét hangsúlyozók. Mások szerint viszont épp a környezetbarát kezdeményezések tennék elkerülhetővé a kríziseket.

A párizsi parlament rövidesen szavaz arról, hogy januártól a fosszilis energiahordozókra – olaj, földgáz, szén – a felhasználásukkor kibocsátott szén-dioxid tonnájához igazítva környezetvédelmi adót vessenek ki. Az emisszió korlátozására vállalt kötelezettség teljesítését ösztönző intézkedést még 2007-es elnökválasztási kampányában ígérte meg Nicolas Sarkozy. Akkor a lakosság nagy többséggel támogatta. Amióta viszont nyakukba szakadt a világgazdasági válság, megcsappant a lelkesedés. Úgyhogy most – kompromisszumként – a korábban tervezett tonnánként 32 helyett csak 17 euró lesz a zöld adó, amit egyes ágazatokban részben vagy akár egészben szubvenció semlegesítene.

A recesszió, illetve a munkanélküliség megugrása miatt másutt is háttérbe szorulnak a zöld megfontolások, s a növekedés újraindulása és a megszokott életszínvonal visszaszerzése válik elsődlegessé. A decemberi koppenhágai klímakonferenciára készült ENSZ-tanulmány is hangsúlyozza, hogy a fejlődő országok prioritása nem a környezetbarát technológiák átvétele, hanem a szegénység felszámolása a gazdasági fejlődés révén. Ezt az ellentétet – jegyzi meg a dokumentum – a fejlett országoknak kellene áthidalniuk a zöld megoldások támogatásával. A válság beköszönte óta azonban ezek az államok – jegyezte meg egy interjújában Jayant Mauskar, a klímakonferencia indiai főtárgyalója – az üres zsebükre mutogatnak. A feladat amúgy sem egyszerű. Azt kellene elmagyarázni a két legnagyobb, a gazdasági fejlődés nagy környezetszennyezéssel járó szakaszában tartó ország, India és Kína lakosságának, hogy a fenntartható fejlődés érdekében autózzanak kevesebbet, használják ritkábban a légkondicionálót, mint a fejlett országokban, hiszen az üzemanyag-, illetve az áramfogyasztás fedezésére természetkárosító beruházásokra lenne szükség.

Mások szerint viszont éppenséggel a válság adja a lehetőséget arra, hogy a gazdasági fejlődést a környezetvédelem igényeihez igazodó, fenntartható pályára állítsák. Barack Obama amerikai elnök már választási kampányában azzal érvelt, hogy a környezetvédelem, a növekedés és a munkahelyek megőrzése összeegyeztethető. Példaként az energiatakarékossági beruházásokat hozta fel, azaz ha ilyen technológiákat fejlesztenek ki, s azokkal teszik spórolóssá az – amúgy európai szemmel szerfölött alacsony energiahatékonyságú – amerikai otthonokat, akkor ez lendít a konjunktúrán, és munkahelyeket sem kell kiszervezni más országokba. A washingtoni kongresszus által elfogadott 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag tartalmaz is támogatást a megújuló energiát szolgáló eszközökre, ám az összeg csak 2,3 milliárd dollár, ami jelzi: a választási kampányt követő hétköznapokon az USA is a növekedés élénkítésének megszokott módszereit követi.

Éppen a recesszió miatt lecsökkent költségek segíthetnének felpörgetni a fenntartható fejlődést szolgáló beruházásokat – érvelt Nicholas Stern, a London School of Economics környezetgazdasági intézetének igazgatója. A lakóházak szén-dioxid-kibocsátásának mérséklése, a fűtés-korszerűsítés és a szigetelés például a válságtól szenvedő építőiparban nyújtana új munkalehetőségeket – tette hozzá. A brit kormány azt szeretné, ha 2016-ra az újonnan épített szigetországi otthonok szén-dioxid-kibocsátása zéró lenne, amit a közgazdászok nemes szándéknak, de utópiának tartanak. Hivatalosan egy kísérleti otthon épült fel, de a beruházási költség – beleértve a többszörösen szigetelt, speciális ablakokat, a hőcserélős szellőzést vagy a napelemet és a napkollektort – olyan magas, hogy az még a leginkább derűlátó vélemények szerint is megfizethetetlenné teszi a projektet.

A fenntartható fejlődés irányába mutató gazdasági tevékenység a munkaerőpiac minden szegmensében segítené a foglalkoztatás bővítését – állapítja meg az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) jelentése. Az építőipar mellett a mezőgazdaság nyújthat tömeges munkalehetőséget a környezetbarát technológiák elterjedésével, különösen a fejlődő országokban. A teraszos földművelés népszerűsítése Ázsiában, az öntözési módszerek javítása Afrikában egyszerre munkaigényes és a gazdasági fejlődést erősítő feladat. Hasonlóképp nem igényel különösebb képzettséget, ám a környezet és a gazdaság számára egyaránt hasznos az erdőtelepítés. A Világbank becslése szerint a Földön mintegy 1,6 milliárd ember életminősége függ közvetlenül az erdőktől.

A szélturbinák kifejlesztése, felszerelése és üzemeltetése, a napelemek telepítése képzett szakembereknek nyújt jól fizetett állásokat – érvel az UNEP-jelentés. Ezekre a területekre pedig azokat lehet átképezni – teszi hozzá –, akik a válság miatt a „hagyományos” gazdaságban elveszítették a munkájukat. A munkaerő-piaci átáramlásról becslések is születtek. A Természetvédelmi Világalap (WWF) franciaországi szervezetének tanulmánya szerint, ha az országban a szén-dioxid-kibocsátást 2020-ig a vállalásoknak megfelelően 30 százalékkal csökkentik, akkor a megújuló erőforrások kiaknázása 316 ezer, az energiahatékonyság javítása 564 ezer új munkahelyet hoz létre. Eközben a hagyományos energiaszektorban 138 ezer, az autógyártásban 107 ezer állás veszhet oda.

Az esélyeket javítja, hogy a fejlett országokban erősödik a környezettudatosság. Egy brit tanulmány szerint az úgynevezett Y generáció tagjai (a 30 éven aluliak) potenciális munkahelyük kiválasztásánál azt is mindinkább figyelembe veszik, milyen a cég környezetvédelmi teljesítménye. Ez azt jelenti, hogy a vállalati éves jelentésekben immár rutinszerűen szereplő zöld kezdeményezések mögé is benéznek. A szemléletváltáshoz az oktatási intézmények is igyekeznek alkalmazkodni, egyre több helyen lehet diplomát szerezni a fenntartható fejlődés elvét követő gazdálkodásból vagy környezet-gazdaságtanból. A Harvard Egyetem építészeti karán a zöld technológiák alkalmazását kezdték külön tanítani, és műszaki főiskolák sora indított napelemekre vagy szélturbinákra szakosított kurzusokat.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre

Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt

Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt

Orbán helytartót nevezett ki a Puskás-stadion és a foci-Eb élére

Orbán helytartót nevezett ki a Puskás-stadion és a foci-Eb élére

Egy hét alatt három tonna kokaint fogtak a rotterdami kikötőben

Egy hét alatt három tonna kokaint fogtak a rotterdami kikötőben

Újra Magyarországra jön Erdogan

Újra Magyarországra jön Erdogan

Több külföldi híresség is kifejezte aggodalmát az erdőtüzek miatt

Több külföldi híresség is kifejezte aggodalmát az erdőtüzek miatt