szerző:
HVG

Tiszta technológiákat fejlesztő, fenntartható erdőgazdálkodást folytató, illetve a környezetvédelemhez kötődő cégek...

Tiszta technológiákat fejlesztő, fenntartható erdőgazdálkodást folytató, illetve a környezetvédelemhez kötődő cégek feltőkésítésére fordítja befektetői pénzét az 1990-ben alapított amerikai Global Environment Fund (GEF). Jelenleg közel húsz cégben van tőkerészesedése, ez év óta két magyar vállalatban is. Egyikük a tevékenységét gázmotoros, hőt és áramot egyaránt szolgáltató kiserőművek fejlesztésével és üzemeltetésével kezdő Greenergy Hungary Holding Kft. A cégcsoport tulajdonosa, a Dicső Gábor üzletember közvetett, kisebbségi érdekeltségében álló amszterdami EIG-EWP Energy Holdings volt 2007 júliusáig. Ekkor a GEF – 19 millió eurós tőkeemelése révén – 68 százalékos részesedést szerzett a cégcsoportban. A Greenergynek ekkor három, összesen 12 megawatt kapacitású – hatékonysága miatt környezetbarátnak tekintett, de nem megújuló energiával működő – gázmotoros kiserőműve volt, ezek a Coca-Cola dunaharaszti palackozóját, a Hotel Egert és a fővárosi Rózsakert bevásárlóközpontot látták el hőenergiával, az ezzel kapcsoltan termelt áramot pedig eladták. Az amerikai alap befektetése révén tavaly nyolc hasonló kiserőművel 35 megawatt kapacitásúra bővült a portfólió.

Az idén várhatóan 60-65 megawattra nő az erőműpark. Amellett, hogy kész kiserőműveket vásárol a társaság, maga is épít – méghozzá megújuló energiaforrással, széllel, biomasszával működő – erőműveket. Egy 4 megawattos biomassza-fűtőművel bővítette például a GE Hungary Zrt. budapesti üzemének 3,5 megawattos erőművét. „Fatüzeléssel tisztábban és olcsóbban szolgáltatjuk a téli fűtési szezonban igényelt többletenergiát, mint a korábban alkalmazott gázkazános megoldással” – mondta Lukács Katalin, a Greenergy sajtófelelőse. A jövő év elején már Magyarországon kívül is fejlesztésbe kezd a cég: egy 4 megawattos szélfarm kivitelezésébe vág bele Bulgáriában. A tavalyi 7 milliárd után 12 milliárd forint árbevételre és 1,3 milliárdról 3 milliárd forintra hízó üzemi eredményre számító cég évi 30–50 megawattal növelné kapacitásait a régióban, majd a kellő nyereségszint után az amerikai alap várhatóan eladja üzletrészét.

Egyelőre nem emelt tőkét, hanem – a HVG-vel közölni nem kívánt vételáron – megvette az 1,2 milliárd forint jegyzett tőkéjű Terszol Kft. 70 százalékos üzletrészét a GEF hollandiai cége, a GEEMF Holdings Cooperatief. Az eladók – Maráczy Endre ügyvezető és felesége, valamint Balázs Józsefné főtulajdonosok mellett három magánszemély – közül a januári üzlet óta a két korábbi főtulajdonos osztozik a kisebbségi tulajdonon. A nyáron zártkörű részvénytársasággá alakult cég arra számít, hogy a hulladékhasznosításhoz szükséges beruházásokhoz az új tőkéstárs révén a bankhitelnél olcsóbb forrásokhoz jut. A kommunális, illetve veszélyes hulladékok kezelésével foglalkozó Terszol az eddig külső partnernek eladott hasznosítható anyagok saját feldolgozásával kívánja bővíteni tevékenységét és javítani eredményességét – mondta a HVG-nek Sipos Zsolt, a cég (korábban a Vegyépszernél is dolgozott) vezérigazgatója.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról

Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

A magyar kormánykeresztények ne olvassák el, mit mondott a pápa

A magyar kormánykeresztények ne olvassák el, mit mondott a pápa

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini