szerző:
HVG

A főnök feladata is gondoskodni arról, hogy a munkatársak kijöjjenek egymással, ám nem mindig segít, ha munkahelyen kívüli programokat szervez beosztottjainak.

A magas szinten elkötelezett munkavállalók akár 30 százalékkal is képesek javítani az üzleti teljesítményüket – állítja nemzetközi felmérései alapján a Hay Group tanácsadó cég. Mivel a vezetők feladata, hogy a vállalat a lehető leghatékonyabban működjön, kutya kötelességük növelni a dolgozók céges elkötelezettségét. Márpedig a munkavállalói elkötelezettség – és ehhez már nem kellenek tanácsadói felmérések – nagyban függ attól, milyen kapcsolatokat ápol főnökeivel és kollégáival a mezei alkalmazott, így már csak ezért is kifizetődő lehet a beosztottakról e tekintetben is gondoskodni.

Kérdés, mivel tudja az okos főnök elérni, hogy a munkatársak – túl a meglévő barátságokon – elviseljék egymást, és ne büntetésként éljék meg a kollégákkal való közös munkát. A szokásos válasz az, hogy az intelligens hr-es az esztelen versengés és szakmai sovinizmus helyett az együttműködés és a szakmai alázat kultúráját igyekszik meghonosítani a vállalatában – ám ezt könnyebb tanítani, mint megvalósítani. Igaz, Rigó Imre hr-szakember szerint az a nagyobb baj, hogy a vezetők ezekre az úgynevezett „szoft”, emberi tényezőkre nem is igen figyelnek oda, mivel nem tartják azokat fontosnak.

Szinte minden munkavállaló megfordult már olyan munkahelyen, ahol egy-két renitens dolgozó megmérgezte egy egész osztály hangulatát. Egy neve elhallgatását kérő hr-szakember szerint az ilyen munkatársak tulajdonképpen felmondták a pszichológiai szerződésüket a vállalattal, ezért – miután egyszer szembesítették őket a viselkedésükkel – már csak pedagógiai okokból is érdemes őket eltávolítani. Ez persze nem mindig megy akkor, ha az összeférhetetlen munkatárs a maga területén kiváló szakember. Ilyenkor sokat segíthet, ha az illetőt „karanténba” helyezik, és kizárólag egyszemélyes projekteket bíznak rá. Mi több, ma már egyre több munkahelyen alkalmaznak pszichológust, aki segít elsimítani a feszültségeket, és rögvest megfelelő terápiát javasolhat a kapcsolati nehézségekkel küzdő munkatársaknak.

A kapcsolati problémák minősített esete, amikor a beosztott a főnökével kerül konfliktusba. A Budapesti Gazdasági Főiskolán címzetes docens Rigó szerint a zűrös főnökkel szemben nem mindig vezet sikerre, ha a beosztott mindenképpen és látványosan igyekszik a kedvében járni. Az efféle stréberséget ugyanis rossz néven vehetik a kollégák, így a legtöbb esetben éppen elegendő elfogadni az irritáló főnököt – ha pedig ez nagyon nem megy, akkor inkább fel kell állni. E tekintetben is igaznak látszik az antik hr-es bölcsesség, miszerint a cég miatt lép be valaki a munkahelyére, ám kilépése már a főnöke miatt történik.

Könnyebb elkerülni a csalódásokat és a sértődéseket, ha a munkatársak világosan fejezik ki magukat. Vass Kornélia, a Citibank hr-igazgatója szerint a multiknál különösen fontos, hogy a munkatársak érthetően tudjanak kommunikálni, akár a külföldi partnerekkel is. Fokozottan érvényes ez a prezentációkra: a magyar középvezetőknek még sokat kell fejlődniük, hogy előadásaikban ne a szöveges részek, hanem a jól megkonstruált ábrák vigyék a prímet.

Életbe vágóan fontos lehet a megfelelő kommunikációs eszközök megválasztása a különböző korosztályok között – mondja egy szolgáltató központ hr-vezetője. Sokat izzadhat az az ősz halántékú vezető, aki telefonon vagy legfeljebb e-mailben próbálja tartani a kapcsolatot a huszonéves munkatársakkal, akik már inkább MSN-en vagy Skype-on kommunikálnak. A korosabb vezetőknek azt is le kell nyelniük, hogy az efféle kommunikáció stílusa független a hierarchiától, s még a vezérigazgató sem kérheti ki magának, ha a pályakezdő beosztott csetelés közben letegezi.

A többségében fiatalokat foglalkoztató vállalatoknál (például az informatikai szektorban) elvárás lehet, hogy a személyes kapcsolatok ugyanolyan közvetlenek legyenek, mint a már említett MSN-en. A tapasztalatok szerint még a hagyományosan tekintélyelvű szektorokban is változik a módi. „Sokan úgy gondolják, hogy a bankvilág szigorú és merev, mégis fiatal beosztottjaim simán letegeznek, függetlenül attól, hogy középkorú nő és felső vezető vagyok” – vall egy általa is megtapasztalt magyar sajátosságról Vass Kornélia.

Nehéz lenne ilyesfajta attitűddel békés munkahelyi kapcsolatokat kiépíteni a Távol-Keleten. A Dél-Koreában másfél évig tanácsadóként szorgoskodó Hettinger Tamás szerint a kapcsolatok – még ha a felszínen közvetlennek tűnik is a viszony a kollégák között – rettentően formálisak, és mindenki zokszó nélkül engedelmeskedik az ősi, íratlan törvénynek: a szenioritás mindenekelőtt. Ez azt jelenti, hogy az idősebb vagy régebben a cégnél dolgozó munkatársat feltétlen tisztelet illeti meg, ami például abban is megnyilvánul, hogy a kollégák még az irodán kívül is vezetéknevükön és titulusukon (például Kim osztályvezető úr) szólítják egymást, és eszük ágába sem jut visszautasítani a főnöki invitációt egy-egy lazának szánt karaokepartira. Az ilyen „apróságok” figyelmen kívül hagyása hamar életre szóló ellenségeket szerezhet a gyanútlan nyugati munkavállalónak.

De vajon mennyire segítik a belső kapcsolatok megerősödését a direkt e célból szervezett rendezvények, tréningek? Vass Kornélia szerint a „közös programok során a korábban csak e-mailekből ismert kollégákkal személyesen is meg lehet ismerkedni, s könnyen lehet, hogy a későbbiekben gördülékenyebbé válik velük az együttműködés”. Egyetért ezzel Rigó Imre is, aki szerint elvben minden munkahelyen kívüli közös tevékenység hasznos lehet – e tekintetben a tekeparti vagy a sörözés is csapatépítésnek minősül. Csakhogy nemegyszer olyan „csapatépítésbe” kényszerítik a munkatársakat, amihez azoknak semmi kedvük. Egy-egy céges vadvízi evezés évekre összeforraszthatja a részleget, másutt viszont hónapokon túl gyógyuló pszichés sérüléseket okozhat. Igaz, a válság miatt sok cégnél amúgy is lefaragtak az ilyen célokra és a továbbképzésekre szánt büdzséből.

Így vagy úgy, érdemes, sőt kifizetődő lehet jó kapcsolatokat ápolni a kollégákkal minden szinten – akár még munkahelyváltás után is. Azokra az emberekre ugyanis mindenki szívesen emlékezik, akikkel hatékonyan és jól tudott együtt dolgozni, s nem utolsó szempont, hogy általában ilyen alapon nyúlnak vissza később valakiért a vezetők, amikor új munkatársat keresnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

Nem találtak sugárfertőzést az arhangelszki orvosoknál, legalább is ez a hivatalos verzió

Nem találtak sugárfertőzést az arhangelszki orvosoknál, legalább is ez a hivatalos verzió

Tervei vannak: megszólalt lapunknak a Botka ellen induló szegedi szocialista

Tervei vannak: megszólalt lapunknak a Botka ellen induló szegedi szocialista

Egy hét alatt három tonna kokaint fogtak a rotterdami kikötőben

Egy hét alatt három tonna kokaint fogtak a rotterdami kikötőben

Nagyon megerősödött a komikusból lett ukrán elnök

Nagyon megerősödött a komikusból lett ukrán elnök

Ferenc pápa is megszólalt az amazóniai erdőtüzek miatt

Ferenc pápa is megszólalt az amazóniai erdőtüzek miatt