Terjeszkedésre készülnek több ország nagy szerencsejáték-vállalkozásai. Elsősorban a szabályozás liberalizálását tervező Nagy-Britannia és a hagyományosan jól jövedelmező ázsiai piac kínál bővítési lehetőséget a szerencsejáték-iparnak.

Akár a nevadai Las Vegashoz hasonló kaszinóparadicsom is kialakulhat a közép-angliai Blackpoolban. Legalábbis ebben bíznak az Ír-tenger partján fekvő kikötőváros hatóságai, amelyek arra számítanak, hogy a brit parlament áldását adja a szerencsejátékokat ma még erősen korlátozó szabályok tervezett liberalizálására. Az elképzelések szerint sutba dobnák az 1968 óta érvényben lévő szerencsejáték-törvényt, amely egyebek között rögzíti, hogy kaszinót csak bizonyos helyeken lehet létrehozni, s játékra csak azoknak van joguk, akik legalább 24 órával korábban bejelentkeztek, az asztaloknál nem szolgálhatnak fel szeszes italt, tilos élő műsort adni, és a játékosok nem kaphatnak hitelt.

"A szerencsejáték mára változatos, mozgalmas, megújuló üzletág, népszerű szórakozási forma lett, amelyet milliók élveznek. Ezt a törvénynek is tükröznie kell" - mondta Tessa Jowell, a brit kulturális tárca vezetője, amikor nagy vonalakban ismertette a módosítási terveket. Részleteket 2004 elejére ígért, annyit azonban elárult, hogy megalapítanák a Szerencsejáték-bizottságot, amely komoly hatáskört kapna, így például akár érvénytelenné is nyilváníthatna fogadásokat. Emellett lazítanának a kaszinók helyét, az alkoholforgalmazást, a nyitvatartási időt és a nyereményösszeget korlátozó rendelkezéseken. Előzetes bejelentkezés nélkül bármely felnőtt betérhetne a kaszinókba, fogadóirodákba, bingótermekbe, a szenvedélybetegek segítésére külön alapot hoznának létre, az alvilágot pedig továbbra is igyekeznének távol tartani az évi 40 milliárd fontos forgalmú szerencsejáték-piactól - mondta a miniszter.

A törvénytervezetből, amelynek parlamenti beterjesztése áprilisra várható, a jövő év előtt aligha lesz érvényes jogszabály. Ellenzői, akik már most akcióba léptek, egyebek között azt kifogásolják, hogy a kormány nem mérte fel a javasolt változások társadalmi hatását. A National Economic Research Associates nemzetközi gazdasági tanácsadó cég elemzője, John Dodgson szerint például a játékfüggők száma a jelenleginek három-négyszeresére, mintegy egymillióra nőhet Nagy-Britanniában. A BBC hírszolgálata által idézett tanulmány a többi között az ausztráliai helyzetre hivatkozik, ahol - szemben az egyesült királyságbeli 0,7 százalékkal - a felnőtt lakosság 3 százalékára tehető a játékfüggők száma, és a 2002-es évet az azt megelőzővel összehasonlító hivatalos statisztika azt mutatja, hogy egy esztendő alatt a lakosság összesen 10 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget - vagyis minden egyes felnőtt állampolgár 690 dollárt - veszített szerencsejátékokon.

Egy, az Üdvhadsereg által megrendelt közvélemény-kutatás szerint a britek 93 százaléka nem ért egyet a szabályozás lazításával, mondván, így is elegendő lehetőségük van a szerencse megkísértésére. Más, például az EuroBusiness londoni gazdasági magazin által idézett felmérések viszont arról tanúskodnak, hogy évente mintegy 400 ezer brit teszi próbára a szerencséjét külföldön, mindenekelőtt Las Vegasban, és Nagy-Britannia felnőtt lakosainak 14 százaléka legalább évente egyszer kipróbálja a félkarú rablót.

A londoni kormány már 1996-ban felvetette a szerencsejátékok liberalizálásának lehetőségét. A The Economist londoni gazdasági hetilap nemrég közölt elemzéséből azonban kiderül, hogy az "enyhülési folyamat" már korábban megkezdődött: 1994-ben beindították a brit nemzeti lottót, aztán hamarosan megjelentek a világhálón az internetes cégek gazdasági nehézségei közepette is jól jövedelmező szerencsejátékok, 2001 októberében pedig a fogadási tétekre kivetett adót olyan rendszer váltotta fel Nagy-Britanniában, amely a fogadóirodák hasznát tekinti adóalapnak. Egyedül ez az utóbbi döntés azt eredményezte, hogy a különböző sportfogadások összértéke 70 százalékkal, havi 1,3 milliárd fontra, vagyis a brit GDP 1,6 százalékára ugrott.

A befektetők is hasznot remélnek az engedékenyebb brit szabályozástól, amely a The Financial Times londoni napilap tavalyi becslése szerint csak a kaszinók - jelenleg évi mintegy 7 milliárd fontos - forgalmában egy csapásra 50 százalékos emelkedést okozhat. Más elemzések arra számítanak, hogy néhány éven belül meg is duplázódhat a bevétel. Olyan, a szórakoztatóiparban és a vendéglátásban működő brit üzleti csoportok készülnek új befektetésekre, mint a Rank, a Hilton vagy Trevor Hemmings birodalma, de igyekeznek megvetni lábukat a szigetországban az amerikai kaszinóóriások is. Egyikük, az MGM Mirage például november közepén alapított közös vállalkozást a Newcastle United focicsapatát működtető társasággal, de Londonban és a nyugat-angliai Bristolban is tervezi játékbarlangok létrehozását. Az egyebek között a Las Vegas-i Caesar's Palace-t üzemeltető Park Place Entertainment csoport is létrehozta nagy-britanniai képviseletét, a Harrah's Entertainment Inc. pedig már júniusban vegyesvállalatot alapított egy brit céggel, és közölte, hogy a következő három-öt évben befektetésre szánt tőkéjének jelentős része - akár 2 milliárd dollár - a szigetországba kerülhet. Ugrásra készen áll a dél-afrikai Sun City üdülőparadicsom megalkotója, Sol Kerzner is, aki azzal jutott meghatározó befolyáshoz a szebb napokat is látott, a brit főváros rangos kaszinóinak többségét birtokló London Clubs Internationalben, hogy megvette a cég hosszú lejáratú adósságainak 30 százalékát.

A nagyok terjeszkedési készségét feltehetőleg az is inspirálja, hogy - mint azt a The Wall Street Journal amerikai gazdasági napilap írta - csökkent a kaszinók nyereségessége, részben az általános gazdasági recesszió és a terrorizmus veszélye miatt, részben pedig azért, mert egyre nagyobb szeletet hasítottak ki a szerencsejáték-piacból az internetes vállalkozások, amelyek forgalmának 70 százalékát amerikai fogadók adják. Pedig az ilyen virtuális fórumok működését egy, még a telefonos fogadásokat törvényen kívül helyező, 1961-es jogszabály alapján korlátozni is igyekeznek az Egyesült Államokban, Eliot Spitzer, New York állam főügyésze pedig egyenesen hadjáratot indított ellenük: arra próbálja rávenni a pénzintézeteket, hogy az általuk kiadott bank- és hitelkártyákat ne lehessen internetes kaszinókban használni. Jó néhány kártyakibocsátó, így például a Citibank, az American Express vagy a First Union le is tiltotta ezt a lehetőséget - írta a Newsweek amerikai hírmagazin, amely ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az érintett cégek gyorsan áthidalták ezt a gondot, és más néven, például katalógus-áruházként hívják le a pénzt.

Az internetes vállalkozások a piaci viszonyokhoz is villámgyorsan alkalmazkodnak. A 2000-ben egy brit bróker és egy számítógép-programozó által alapított, bármilyen fogadásra virtuális fórumot biztosító Betfair, amelyen hetente mintegy 50 millió font "folyik át", és ezzel mára a világ legnagyobb fogadóirodája lett, honlapján például kínai nyelvű szolgáltatást is kínál ügyfeleinek. A legjövedelmezőbb ugyanis az ázsiai - különösen a kelet-ázsiai - piac, amely a BBC adatai szerint a világ szerencsejáték-forgalmának több mint felét adja. A kontinens országainak jelentős részében be vannak - vagy egészen a közelmúltig be voltak - tiltva a klasszikus szerencsejátékok, igaz, egyre több kormány készül a szigor enyhítésére. Japánban csak néhány játék, például a lóverseny vagy a flipperhez hasonló pacsinko engedélyezett, Dél-Koreában pedig 2000 óta egyetlen, monopóliumot élvező társaság működtethet kaszinókat. Így aztán a hazardírozni vágyók azokba az országokba és térségekbe utaznak, ahol a szerencsejátékok nem esnek különösebb korlátozás alá, például a Fülöp-szigetekre, illetve Hongkongba és Makaóra. A Reuters brit hírügynökség által idézett becslés szerint egy makaói kaszinó napi haszna asztalonként meghaladja a 28 és fél ezer dollárt, míg Las Vegasban ez az összeg csak ezer dollár körül van. Az ABN-Amro bankcsoport ausztráliai társaságának egyik elemzője arról számolt be ugyancsak a Reutersnak, hogy tavaly csak Kínából másfél millióan keresték fel a malajziai Genting kaszinóit, de a szerencsevadászok Mekkájába, Las Vegasba is egyre többen utaznak: évi negyedmillió amerikai turistavízumot adnak ki kínaiaknak, és már közvetlen légi járat indítását is fontolgatják Nevada és az ázsiai ország között.

Kínában ugyanis a lottó kivételével minden szerencsejáték tiltott. A központi lottó nem igazán népszerű, pedig a kínaiak - főleg a természetfeletti erőkben inkább hívő déliek - szeretnek kockáztatni. Ha más tartománybeli illegális fogadóirodákról, tiltott lottózásról, lefülelt hálózatokról nem is nagyon lehet hallani, Kantonból szinte minden hónapban érkezik olyan hír, amely szerencsejáték-szervezők letartóztatásáról szól. A rendőrség legutóbb Santou és Csaocsou városokban göngyölített fel két hónapos kampánnyal egy 1600 fogadóirodából és rajongói klubból álló illegális lottóhálózatot. A szerveződés tagjai a Mark Six nevű hongkongi lottóra fogadtak éveken keresztül.

A téteket kis boltokban, kompokon, buszokon szokták megtenni - a pénz és a számok továbbítását pedig gyermekekre bízzák, mert őket nem lehet felelősségre vonni -, aztán interneten küldik tovább a bukmékerek Hongkongba. Már ha egyáltalán eljutnak odáig a fogadások, a legtöbb esetben ugyanis csak kicsalják a pénzt a játékosoktól. A South China Morning Post hongkongi napilap szerint az illegális lottózás csúcsévében, 2001-ben nem egy szülő adta el a gyerekét vagy lett öngyilkos, mert a tönk szélére került. A hatóság a szinte megfékezhetetlennek tűnő lottólázat azzal igyekezett csillapítani, hogy a lottósorsolás napján letiltotta a Hongkongból sugárzó tévécsatornákat, a szervezők lefülelésére hajtóvadászatokat indított, és a titkos szerencsejátékban részt vevők büntetését is szigorította.

A szerencsejátékok ugyancsak nagy potenciális piacának számító Oroszország polgárai évente mintegy 400 millió dollárnak megfelelő összeget költenek el a különféle országos és helyi nyereményjátékokon, és további 200-300 milliót hagynak a kaszinókban. A felmérések szerint a mintegy 145 milliós lakosság közel fele lottózik többé-kevésbé rendszeresen, míg 7 százalékra tehető azoknak az aránya, akik rendszeresen kaszinóznak.

Játékokat több mint 150 ezer kisebb-nagyobb cég szervez, és jó részük eddig igyekezett kikerülni vagy legalábbis minimálisra csökkenteni adófizetési kötelezettségeit. Az ágazat rendbetételét szolgálja a Vlagyimir Putyin elnök által tavaly november közepén aláírt szerencsejáték-törvény, amelynek értelmében nyilvántartásba kell venni valamennyi nyereményjátékot szervező társaságot, és pénzügyeiket évente ellenőrizni kell. A jogszabály azt is előírja, hogy a nyereményjátékokból befolyt pénz legalább tíz százalékát szociális célokra kell fordítani. Az egyik legnépszerűbb nyereményjáték, a Ruszkoje Loto többségi tulajdonosa egyébként egy volt csecsenföldi miniszterelnök, Malik Szajdullajev, aki azért nem indulhatott az észak-kaukázusi köztársaság idei elnökválasztásán, mert az őt támogató aláírások mintegy negyven százaléka a hatóságok szerint hamis volt.

A Szovjetunió több mint egy évtizeddel ezelőtti felbomlása után az állam elvesztette szerencsejáték-monopóliumát, és a szervezett bűnözés azonnal behatolt a szerencsejátékok, elsősorban a kaszinók világába. A prímet a kábítószer-kereskedelemben érdekelt maffia vitte, amely mintegy egymilliárd dollárosra becsült forgalmának jó részét a szerencsejáték-iparban igyekezett tisztára mosni. Az utóbbi években - főként Moszkvában és Szentpéterváron - javulni látszik a helyzet, a kaszinók világában lassan többségbe kerülnek a tisztességes vállalkozók.

GECSE MARIANN / PEKING,

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA,

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Emelkedő tétek

Tavaly csaknem valamennyi szerencsejáték forgalma nőtt Magyarországon.

Hogyan segíthetjük szülőként a gyerekek tudatos internetezését?

Hogyan segíthetjük szülőként a gyerekek tudatos internetezését?

A Petőfi hídról esett a Dunába

A Petőfi hídról esett a Dunába

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

Karácsony vissza akarja adni Budapestet a budapestieknek

Karácsony vissza akarja adni Budapestet a budapestieknek

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában