Magyarországon nem kell bejelenteni, ha egy cég vagy magánember külföldön vállal munkát, így nem tudni, hányan...

Magyarországon nem kell bejelenteni, ha egy cég vagy magánember külföldön vállal munkát, így nem tudni, hányan próbálkoztak üzleti vállalkozással a világ puskaporos fertályain, egyebek közt Irakban - mondta a HVG-nek Major István, a Külügyminisztérium külgazdasági ügyekben illetékes helyettes államtitkára. "Jómagam is akkor szereztem tudomást a Toifor Hungária Kft. iraki munkavállalásáról, amikor tavaly novemberben egy amerikai útellenőrző ponton lelőtték a társaság magyar munkatársát, Varga-Balázs Pétert" - mondta Major István. Másfelől viszont az amerikai óriásvállalatok által vezényelt iraki újjáépítési programok nyilvánosan meghirdetett tenderein eddig még egyetlen magyar cég sem kapott megbízást, és az államtitkár-helyettes óvott is a túlzott várakozásoktól, hiszen még az Irakban viszonylag nagy katonai erővel jelen lévő lengyelek sem tudtak kikanyarítani maguknak egy kis szeletet a rekonstrukció üzleti tortájából, mivel a világméretű tolakodásban az amerikaiak - elsősorban politikai megfontolásokból - előnyben részesítik az arab országok vállalkozóit.

Hasonlóan nyilatkozott az állami ITD Hungary Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. égisze alatt tevékenykedő Iraki Újjáépítési Koordinációs Iroda vezetője, Kismartoni Endre is. Mint hangsúlyozta, vagy másfél száz cég érdeklődik, de még egyik sem kapott megrendelést. Kismartoni szerint nagyobb eséllyel pályázhatnának, ha jobban ismernék őket a közel-keleti országokban. Ezért januárban Ammánban és Kuvaitban kiállításokkal egybekötött nagy nemzetközi rendezvényeken vesznek részt, amelyeken arról is szó lesz, hogyan lehet bekapcsolódni az iraki fejlesztésekbe. A szakemberek külföldi kiküldetésével foglalkozó Tesco Tanácsadó Kft. vezérigazgatója, Pados László arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi másfél évtizedben számos fejlődő ország fővállalkozói - törökök, marokkóiak, libanoniak, indiaiak, pakisztániak - jelentős ipari szerelői-építő pozíciókra tettek szert a Közel-Keleten. Véleménye szerint érdemes lenne az érdeklődő magyaroknak ilyen cégekkel közösen, társvállalkozásban fellépniük.

Saját, közvetlen kapcsolatok révén eddig csupán egyetlen magyar vállalat, a Larus Holding Rt. jutott üzleti megbízásokhoz Irakban, ahová mintegy tízmillió dollár értékben szállít szaniterkonténereket a könnyűszerkezetes építéssel foglalkozó társaság. A velencei székhelyű cég elsősorban annak köszönheti iraki megrendelését, hogy már a kilencvenes évek közepe óta dolgozik az amerikai hadsereg egyik nagy szállítójának, az azóta a Halliburton részévé vált Brown and Rootnak: például a délszláv háború idején több katonai tábori létesítményt is tervezett és épített a békefenntartó csapatoknak, köztük a Koszovóban állomásozó magyar alakulatnak.

Arról nincsenek pontos információk, hogy hivatástudatból vagy éppenséggel kalandvágyból hányan szegődtek el a frontországokba, de a HVG-nek sikerült megtalálnia egy magyart, Csizmadia Zsoltot, aki nyolcadmagával kedden indult Irakba. Csizmadia a Toifor cégnél vállalt munkát, őrző-védő alkalmazott lesz a tábori vécéket forgalmazó és működtető társaság iraki telephelyén. Mint elmesélte, Irakban a bizonytalan közbiztonsági helyzet miatt nagy szükség van megbízható vagyonvédelmi szakemberekre. Márpedig neki jó ajánlólevele lehet: a kilencvenes évek elején négy évet húzott le a francia idegenlégióban, aminek emlékeit saját internetes honlapján ország-világgal megosztja. "Úgy jutottam az álláshoz - mesélte -, hogy amikor tavaly év végén a sajtóból értesültem a szerencsétlenül járt Varga-Balázs Péter haláláról, e-mailben jelentkeztem a Toifornál, ahová minden felkészítés és kiképzés nélkül, két beszélgetés után felvettek." Az exlégiós három hónapos szerződést írt alá: fegyverforgatói tapasztalatánál fogva a cég biztonsági szolgálatánál teljesíthet majd irányítói feladatokat. Ezért a munkáért havi kétezer dolláros fizetést s emellett teljes ellátást kap. A feladatához felfegyverzik: többféle, orosz vagy német gépkarabélyok közül választhat majd. A 37 éves, nőtlen legionárius nem is rejti véka alá, hogy az itthoninál nagyobb keresetért és kalandért vállalja a veszélyt. "Sajnos az első iraki háborúból, a Sivatagi Viharból kimaradtam, most viszont kipróbálhatom magam." Csizmadia Zsolt azt is elmondta, tisztában van azzal, hogy a vállalkozásba bele is lehet halni, de ha ép bőrrel megússza, határtalanok a lehetőségei, elvégre a Toifor jószerével a világ összes válságövezetében jelen van szolgáltatásaival.

HEIMER GYÖRGY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Privatizált háborúk

Évi százmilliárd dolláros bevételt hoz az erre szakosodott magáncégeknek a háborús manőverek szervezése, kiszolgálása. Irakban már többen vannak az ilyen társaságok alkalmazottai, mint a második legnagyobb katonai kontingens, a brit egység tagjai.

A politikusok fizetését már felzárkóztatta Európához az Orbán-kormány

A politikusok fizetését már felzárkóztatta Európához az Orbán-kormány

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

Elődöntős Vancouverben Babos Tímea

Elődöntős Vancouverben Babos Tímea

A legősibb szárazföldi közlekedési forma lesz az idei mobilitási hét középpontjában

A legősibb szárazföldi közlekedési forma lesz az idei mobilitási hét középpontjában

Angliában élő állatkínzó magyarokat ítélt el a bíróság

Angliában élő állatkínzó magyarokat ítélt el a bíróság

Minden légiutas álma teljesült egy amerikai férfinak

Minden légiutas álma teljesült egy amerikai férfinak