Multinacionális cégek és nemzetközi szervezetek nyitják meg kapuikat egy portugál állami ösztöndíjprogram keretében kiválasztott fiatalok előtt. Ma már több száz ifjú portugál szakember köszönheti világszínvonalú képzettségét a nemzetközi szakmai gyakorlatoknak.

Portugáliában évente 120, egyetemet végzett fiatal kap lehetőséget arra, hogy a világ különböző országaiban neves nemzetközi cégekhez, intézményekhez kerüljön szakmai gyakorlatra. Az 1997-ben indult NetworkContacto program keretében eddig 750 fiatal szakembert sikerült - részben nemzetközi - pályán elindítani. Az egyéves gyakorlat végeztével a résztvevők harminc százaléka rögtön állásajánlatot kap a fogadó cégtől, a többiek pedig átlagosan három hónapon belül találnak az igényeiknek megfelelő munkahelyet.

A lisszaboni gazdasági minisztérium égisze alatt működő Beruházási, Külkereskedelmi és Idegenforgalmi Hivatal (ICEP), amelynek fő feladata a portugál gazdaság és a hazai vállalatok nemzetközi kapcsolatainak erősítése, a kilencvenes években ébredt rá arra, hogy e cél elérésének legfőbb akadálya a külföldi munkatapasztalattal rendelkező szakemberek hiánya. Mint Vera Saudade de Silva, az ICEP NetworkContacto programjának felelőse a HVG-nek kifejtette, a nemzetközi piacokon sikeresen szereplő portugál vállalatok nem találtak elegendő olyan szakembert, aki megfelelően képzett és alkalmas külföldi fiókvállalataik vezetésére. Az ICEP ezért úgy döntött, hogy segít e hiány pótlásában. Megkeresték a külföldi leányvállalatokat is működtető portugál társaságokat és azokat a multinacionális cégeket, amelyeknek képviseletük van Portugáliában. A vállalatok örömmel vették a lehetőséget, hogy gondosan kiválasztott és felkészített fiatalokat fogadjanak szakmai gyakorlatra. Már csak azért is, mert számukra ez nem jár költséggel, az ICEP a jelöltek kiválogatásától, kihelyezésétől az egész program finanszírozásáig mindent magára vállalt.

Évente több mint kétezren jelentkeznek a programra, de a szigorú szűrés után csak 5-6 százalékuk marad fenn a rostán. Egyetemi diploma, 30 éves korhatár, informatikai tudás, az angol és még egy idegen nyelv magas fokú ismerete alapkövetelmény. Előnyben részesítik a közgazdasági, a műszaki, a jogi, az informatikai, a vállalatvezetési vagy a marketingvégzettséget, de a lehetőség nyitva áll azok előtt is, akik nemzetközi kapcsolatokból, a politikai tudományokból vagy valamely kommunikációs szakon szereztek diplomát. Az utóbbi időben nőtt az igény a formatervezői és biotechnológiai képzettséggel rendelkezők iránt is. Ugyanakkor vannak olyan szakterületek, mint például a szociológia, amelyeket az ICEP szívesen bevenne a programba, de a vállalatok egyelőre nem érdeklődnek irántuk. Az ösztöndíjra egyébként nemcsak portugálok jelentkezhetnek, a lehetőség nyitva áll minden EU-tagország (a portugál nyelvet ismerő) állampolgára előtt. A feltételeknek megfelelő jelentkezőket pszichológiai teszteknek is alávetik, hogy kiegyensúlyozott, dinamikus, vállalkozó kedvű, jó feladatmegoldó és kapcsolatteremtő készséggel megáldott, idegen környezethez könnyen alkalmazkodó gyakornokokat indíthassanak útnak.

Az alkalmasnak ítélt 120 jelölt először egy kéthetes intenzív tanfolyamon vesz részt, ahol nemzetközi politikai és gazdasági ismereteit mélyítheti el. Mindegyikük kap egy hordozható számítógépet, ez a későbbi - egymással és az ICEP-pel való - kapcsolattartást is szolgálja. Azt csak a tanfolyam végeztével tudják meg, hogy melyik országban, melyik vállalatnál vagy intézménynél lesz kilenc hónapos szakmai gyakorlatuk, amelyet egy hathetes hazai gyakorlat előz meg a portugál cégek központjában vagy a multinacionális vállalatok és nemzetközi intézmények portugáliai képviseleténél.

Mint az idei csoportból többen is elmondták a HVG-nek, mindenki úgy vállalkozik a programra, hogy elfogadja, bárhova küldhetik. Leginkább talán a spanyolországi célpontok okoznak csalódást, mert túl közel vannak: a fiatalok többsége kevésbé ismert, távoli országokba vágyik. Legtöbbjüknek meg is adatik ez a lehetőség, hiszen a programnak olyan országokban vannak partnerei, mint Szingapúr, Japán, Angola, Mozambik, Peru, Mexikó, Ausztrália, Fülöp-szigetek és persze az Egyesült Államok, valamint az EU jelenlegi és jövőbeni tagországai. A portugál SIC Noticias hírtelevízióban kezdő újságíróként már két évet eltöltött Madalena Augusto például a CNN-hez megy gyakorlatra. Bár jobban érdekelte volna valamelyik portugál nyelvű afrikai ország, kitüntetésnek tekinti, hogy a tekintélyes amerikai televíziós társaságnál kapott lehetőséget. Nuno Cabral, aki vállalatvezetést tanult, egy argentínai céghez került, és elégedett azzal, hogy egy másik kontinensre mehet. "Argentína most kezd kilábalni a nagy válságból, örülök, hogy tanúja lehetek ennek a folyamatnak" - mondta.

A nemzetközi piacon stabil pozícióval rendelkező portugál vállalatok mellett, mint az Amorim (parafa), Sonae (ingatlan), Mota (építőipar), BCP (bank), neves multinacionális cégek is ajánlanak fel gyakornoki helyeket. Szerepel az ICEP-listán az amerikai Cisco, a finn Nokia, a svájci Swatch, a német Blaupunkt, Siemens vagy Bosch, sőt a Mota építőipari cég magyar leányvállalata (a Mota Hungaria Rt.) is, bár tavaly ide nem küldtek gyakornokot. A nagy nemzetközi intézmények közül az ENSZ, a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) vagy az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) tartozik az ICEP partnerei közé.

Az ICEP jelenleg 35 országban 300 céggel áll kapcsolatban, de évről évre újabb vállalatok, intézmények jelzik, hogy részt vennének az immár nagy presztízsű programban. Máris háromszor annyi gyakornoki helyre van ajánlat, mint ahány jelöltet a szervezők küldeni tudnak. A CNN például az idén tíz, a Cisco pedig tizenkét fiatalt kért, sőt a vezető informatikai cég már nem is fogad szakmai gyakorlatra másokat, mint a NetworkContacto keretében kiválasztottakat.

A speciális ösztöndíjprojekt főként a nagyon szigorú válogatásnak köszönheti sikerét. Nemcsak a jelöltek, hanem a fogadó vállalatok is megméretnek, és ha egy cég nem biztosít optimális körülményeket a szakmai gyakorlathoz, kiesik a programból. A NetworkContacto évi 6 millió euróba kerül, ennek 75 százalékát az EU strukturális alapjaiból fedezik. Egy-egy fiatalra 37,5 ezer eurót költenek, ebben benne van a tanfolyam, a számítógép és a kiutaztatás költsége, otthon havi 700, a kinntartózkodás idején pedig - országtól függően - 1200-2200 eurónyi apanázsa, egészségügyi és terrorcselekmények elleni biztosítása.

A résztvevők kötelezettsége csupán a gyakorlat idejére szól, utána szabadon választhatnak maguknak országot és munkahelyet. Vera Saudade de Silva nem tartja veszteségnek, hogy a fiatalok jó része külföldön marad. A cél éppen az, hogy minél több nemzetközileg képzett, a külföldi piacokon otthonosan mozgó portugál szakember legyen - hangsúlyozta. Akik pedig otthon helyezkednek el, hozzák magukkal a nemzetközi tapasztalataikat. Vannak, akik a szakmai gyakorlat után olyan komoly karriert futottak be, hogy máris az adott cég igazgatóságáig jutottak.

A programnak az is célja, hogy a gyakorlat után a résztvevők tartsák a kapcsolatot egymással és az ICEP-pel. A világ különböző pontjain, különféle területeken dolgozó szakemberek szükség szerint gazdasági információt adhatnak egymásnak és az ICEP-nek, amivel segíthetik a portugál vállalatok nemzetközi pozícióinak erősítését. Az ICEP szakemberei a tizedik évtől kezdve várnak érezhető gazdasági hatást a programtól, ám - mint egyikük kifejtette - Portugália mindenképpen nyer, a sikeres, nemzetközi karriert befutó szakemberek ugyanis az országról külföldön alkotott képet is kedvezően befolyásolják.

MUHARAY KATALIN / LISSZABON

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Macron az amazonasi erdőtűzről: Ég a házunk!

Macron az amazonasi erdőtűzről: Ég a házunk!

Videón mutatja meg a BMW a 600 kilométeres hatótávú új villanyautóját

Videón mutatja meg a BMW a 600 kilométeres hatótávú új villanyautóját

41 fát vágtak ki a budai Szent Margit Gimnázium kertjében

41 fát vágtak ki a budai Szent Margit Gimnázium kertjében

Meghalt David Koch, az egyik leggazdagabb ember a Földön

Meghalt David Koch, az egyik leggazdagabb ember a Földön

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere