Oroszországban hatalmas népszerűségnek örvend Vlagyimir Putyinállamfő. A március közepén esedékes elnökválasztáson második mandátumának elnyerésében joggal reménykedő politikus részben annak köszönheti sikereit, hogy az elmúlt években gondosan megtervezett és karbantartott kultuszt alakítottak ki körülötte.

"Az elnök azt üzeni a gyerekeknek, hazájuk javára üzleteljenek" - áll az egyik népszerű orosz társasjáték dobozán, és az idézet mellett ott mosolyog az államfő, Vlagyimir Putyin portréja is. A négy éve hatalmon lévő egykori KGB-alezredes képmása mindenhol megtalálható, a Putyin-termékek és -képek elöntötték az országot: az üzletekben arannyal bevont vagy csokoládéból készített mellszobrok, az államfő arcképével díszített határidőnaplók, teáscsészék, zsebórák, asztali nehezékek közül lehet válogatni. Az elnök portréja már nem csak a kormányhivatalokat díszíti: egyre több boltban és magánvállalat faláról ő köszön vissza.

Az utcai árusoknál sokáig a Putyint ábrázoló faliszőnyegek számítottak kapós cikknek, most inkább a Putyin-matrjoskababákat keresik a vásárlók. Az új üzletág sikerét mutatja, hogy több textilüzemet az államfőt ábrázoló termékek gyártása húzott ki a csávából. Így például a Moszkvától 300 kilométerre északkeletre fekvő Kosztromában lévő üzem szakemberei hetekig keresgéltek a könyvtárakban, illetve az intertenen Putyin-képek közül, míg rátaláltak az igazira, amelyen az államfő vállán átvetett zakóval látható. A gyár vezetése Lídiját, a legjobb szövőnőt bízta meg a "szőnyegre vitel" felelősségteljes feladatával, és a nyolcvan rubelért (1 rubel = 7 forint) vesztegetett falvédő akkora sikert aratott, hogy putyinos törülközők és ágyneműk gyártásán is gondolkoztak.

A televíziós híradókban és a sajtóban is kiemelt hely jut az államfőnek. A leginkább Kreml-pártinak tartott Rosszija, valamint az Egyes csatorna hírműsorai szinte mindennap az elnök programjának részletes ismertetésével kezdődnek - legutóbb az első három hír Putyin karácsonyi körútja, II. Alekszij pátriárkával tartott megbeszélése, illetve Schröder német kancellár Putyinnak címzett üdvözletének ismertetése volt -, és hasonló a helyzet a kormányközelinek tartott rádiókban és napilapoknál is. Mivel elemzések szerint az orosz médiumok mintegy nyolcvan százaléka a Kreml ellenőrzése alatt áll, szinte lehetetlen nem tudni, mivel töltötte napját az államfő. A masszív médiatámogatásnak és az orosz gazdaság által elért eredményeknek köszönhetően Putyin népszerűsége minden korábbi rekordot megdöntött: december második felében az államfő nyolcvanszázalékos támogatottsággal rendelkezett az orosz lakosság körében.

A kormánypárti médiumok taktikusak, igyekeznek mindenkinek mást üzenni: a vallás felé forduló Putyinról szóló beszámolók a hívőknek szólnak, míg a fiatalok azt láthatják, hogy elődeivel ellentétben Putyin egészséges életet él, nem iszik és sokat sportol. A politika iránt alig érdeklődő fiatalok megnyerését célzó kampány egyik gyöngyszeme volt másfél évvel ezelőtt az a popdal, melyben az énekesnők azt ismételgették, olyan férfi kell nekik, mint Putyin, aki erős, nem iszik, nem sérti meg a társát, és nem fut el, ha baj van (HVG, 2002. szeptember 14.). A dal szerzőiről és előadóiról máig alig tudni valamit, a vezető orosz rádiók úgy játszották heteken át, hogy a zenei szerkesztők elmondása szerint a dalt tartalmazó CD-t ismeretlen személyek nyomták az adók biztonsági embereinek kezébe.

Függetlenül attól, hogy a dal mögött az ötvenegy éves Putyinért lelkesedő lányok vagy a Kreml tanácsadói álltak, úgy tűnik, a fiatalok rendületlenül hisznek az államfőben. Egy január elején nyilvánosságra hozott felmérésből kiderült, hogy a 15 és 29 év közötti oroszok 57 százaléka bízik Putyinban, míg a politikai pártokban csak a megkérdezettek 8 százaléka, a parlamentben 15 százalék és a rendőrségben 20 százalék bízott meg. Putyinnal csak a második helyen végzett ortodox egyház került egy súlycsoportba: a válaszolók 48 százalékának volt kedvező véleménye a papságról.

Az államfő imázsára a háttérből ügyelők feladata az is, hogy megnyirbálják azokat a kezdeményezéseket, amelyek inkább ártanak, mint használnak Putyin népszerűségének. Ezért nem neveztek el róla fagyálló paradicsomfajtát, illetve jégkrémet, és a vidéket járó államfő egyszer maga kérte meg az útjába került hímestojás-árusokat, hagyjanak fel arcképének felhasználásával. Fontos feladat az államfő népszerűségének aláásására alkalmas kezdeményezések letörése, illetve "karanténba zárása" is. A Kremlhez közvetlenül sohasem köthető ellenakcióknak az utóbbi hónapokban egy filmfesztivál és egy könyv esett áldozatául: tavaly ősszel a csecsenföldi eseményekkel kapcsolatos filmeket bemutató mozi igazgatója az utolsó pillanatban vett le a műsorról a hivatalos állásponttal össze nem egyeztethető, Amerikában és Nagy-Britanniában nagy sikerrel bemutatott dokumentumfilmeket, néhány héttel később pedig az egykor független NTV tévécsatorna vezetői cenzúráztak ki egy Putyint bíráló könyvről készült, többször is beharangozott ismertetést. A Kremlben dolgozó újságírók közül 2001-ben eltávolított Jelena Trebugova A Kreml-kalauz meséi című könyvében azzal vádolja Putyin elnököt, hogy fő célja a független médiumok és újságírók kíméletlen elhallgattatása. A minden bizonnyal személyes bosszútól is vezérelt Trebugova könyvének sorsa azonban azt is bizonyítja, hogy a Putyin-kultuszt és a Szovjetunió volt vezetőit megillető, félelmen alapuló személyi kultuszt nem lehet egy lapon említeni: míg Sztálin és Brezsnyev idején egy ilyen könyv meg sem jelenhetett volna, a Trebugova-könyv hetekig vezette az eladási listákat, és fel sem merült a mű betiltásának ötlete. Ugyanakkor több orosz elemző is úgy véli, a Putyin-kultusz árthat az országnak, hiszen az erős és mindenható vezető megjelenése fékezheti az egyébként is lassan fejlődő oroszországi demokrácia kiépülését.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Lemondott fellépés

Mostanra biztossá vált: a március 14-ei oroszországi elnökválasztáson elmarad Putyin elnök és a világszerte ismert t.a.

A Spar után az Auchan is nagyot emel a béreken

A Spar után az Auchan is nagyot emel a béreken

Karácsony óta nem viszik el a szemetet a mátészalkai telepről, megjelentek a patkányok

Karácsony óta nem viszik el a szemetet a mátészalkai telepről, megjelentek a patkányok

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

Új oldal indult, ahol ingyen lehet filmeket, sorozatokat nézni

Új oldal indult, ahol ingyen lehet filmeket, sorozatokat nézni

Színházba, cirkuszba, koncertre vinné a gyerekeket a kormány

Színházba, cirkuszba, koncertre vinné a gyerekeket a kormány

Szeles, helyenként esős napunk lesz

Szeles, helyenként esős napunk lesz