A Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője, Bajkó Erika elmondása szerint tavaly 2232 charterjárattal összesen 650...

A Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője, Bajkó Erika elmondása szerint tavaly 2232 charterjárattal összesen 650 ezer utas fordult meg magyarországi repülőtereken (ez nem csak Ferihegyet jelenti, mert már a debreceni és sármelléki repülőtér is fogadhat chartergépeket - lásd cikkünket a 98. oldalon). Külföldi légitársaságok gépei akkor szállhatnak le Magyarországon, ha előzőleg bemutatták a székhelyük szerinti ország nemzeti hatósága által kiadott üzemben tartási engedélyt, légialkalmassági bizonyítványt és az egyéb szükséges dokumentumokat, például a repülőgép biztosítását. Így történt ez a pozsonyi SkyEurope "fapados" légitársaság magyarországi működésének engedélyezésekor is (HVG, 2003. október 4.). A magyar hatóság is végezhet természetesen szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, rövid - 20-60 perces - földi biztonsági vizsgálatokat az ide érkező külföldi gépeken. Ezek eredménye bekerül az egységes szempontok szerint kialakított SAFA-adatbázisba, ahonnét a magyar légiközlekedési szakemberek is rendszeresen kapnak adatokat. Ezek a rövid szemlék persze nem pótolják a minden repülőgépre kötelező évenkénti szigorú hatósági vizsgát, amelyet a bejegyzés szerinti nemzeti hatóság végez el, és amelynek eredményét - a légialkalmassági bizonyítványt - a magyar hatóság köteles elfogadni. "Az érkező és induló chartergépekkel tavaly nem történt olyan súlyú repülőesemény, amely állami szintű kivizsgálást igényelt volna" - jelentette ki a HVG-nek Bajkó Erika.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Égi csotrogányok

A 148 áldozatot követelő január eleji vörös-tengeri repülőgép-szerencsétlenség nyomán felvetődik a kérdés: mennyire biztonságosak a tömegturizmust szolgáló olcsó charterjáratok? Az Európai Unióban az ellenőrzések szigorítását tervezik.

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia