A román parlament szenátusának emberjogi bizottsága vizsgálatot indított a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség lelkésze, Balogh Béla felfüggesztésének ügyében. Baloghot, állítása szerint, a Tőkés Lászlóval szemben megfogalmazott kritikája miatt akarják ellehetetleníteni.

Amikor az ember Kolozsváron belép a Farkas utcai református templom melletti ház emeleti lakrészébe, amely Baloghék otthona, úgy érzi, idilli környezetbe érkezett. A lakásban gyerekek nyüzsögnek, a dolgozószobában békés hangulatot árasztó hatalmas karácsonyfa áll, semmi sem utal arra, hogy a család ötödik éve harcban áll saját egyházával. A hétgyermekes, 49 éves református lelkész higgadtan, indulatoktól mentesen idézi fel az elmúlt fél évtized csetepatéit, pontosan sorolja a megnyert és az elvesztett csatákat.

"Azért engedem meg magamnak Tőkés László bírálatát, mert az 1989-es rendszerváltás előtt ugyanabban az egyházmegyében szolgáltunk - mondta a HVG-nek Balogh Béla. - ő Temesváron, én pedig az onnan légvonalban ötven kilométerre lévő Szemlakon. Sajnos Tőkés autoriter, már-már törvénybe ütköző módon vezet, elüldöz, kikészít embereket" - magyarázza a lelkész a püspök ellen írásban is megfogalmazott kritikáinak mozgatórugóit. Valójában azonban a Balogh család kálváriája nem is a Királyhágó-melléki püspök bírálatával kezdődött, hanem Tőkés Eszternek, Tőkés László húgának 1999-es apasági keresetével, amely szerint kislányának Balogh Béla az apja. A közöttük lévő ismeretség még 1990-re nyúlik vissza, amikor Tőkés Eszter a parókia egyik helyiségében nyitott fogorvosi rendelőt. Hogy a Kolozsvárra frissen kinevezett Balogh Béla és Tőkés Eszter között miféle kapcsolat bimbózott, ma már kideríthetetlen, tény viszont, hogy az apasági kereset benyújtása előtt Tőkés Eszter megzsarolta a lelkészt, aki hajlandó is volt fizetni. "Azért fizettem, mert féltem, hogy az ügy árthat a családomnak, a lelkészi szolgálatomnak, és a gyereknek is segíteni akartam" - magyarázta engedékenységét. A 31 hónapig húzódó pert végül Balogh megnyerte, a kétszer is elvégzett DNS-teszt negatív volt.

A lelkész kálváriája azonban ezzel nem ért véget. Pap Gézának, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének 2001. januári beiktatását követően Balogh levelet kapott Juhász Tamás teológiatanártól, aki felszólította, hagyja el a Farkas utcai parókiát, mert az apasági botrányt úgysem ússza meg fegyelmi nélkül. A jóslat bevált, 2001 áprilisában, a fegyelmi eljárást követően Baloghot felfüggesztették állásából, később eltiltották az úrvacsoraosztástól és a lelkészi szolgálattól, és ezt a mai napig nem vonták vissza, mivel megtagadta a két felajánlott falusi parókia elfoglalását. "Nem akartam precedenst teremteni ahhoz, hogy bármikor bárkit megfoszthatnak a parókiájától" - okolta Balogh a döntését.

Ettől a ponttól kezdve az ügy az egyházjogi értelmezések és útvesztők birodalmába került. A vádlott szerint a palástviselés szerzett jog, maga dönti el, meddig kíván élni vele, az úrvacsora adásától pedig kizárólag a saját presbitériuma tilthatja el. Egyébként a pereskedésben már kellő tapasztalattal rendelkező Balogh Béla felesége ügyében is a törvényszékhez fordult, miután megszüntették annak diakonisszaállását.

Hasonló módon foglalta össze a történetet a HVG számára Pap Géza püspök is, csupán azzal a nem jelentéktelen különbséggel, hogy a felfüggesztés okaként - Tőkés László bírálata mellett - nem az apasági pert, hanem úgymond a paráznaságot jelölte meg. "Az egyházmegyei, majd az egyházkerületi fegyelmi bizottság először csak áthelyezésre ítélte Balogh Bélát, de nem fosztotta meg szolgálati jogától - magyarázta a püspök. - Mivel azonban a két felajánlott lehetőség közül egyiket sem fogadta el, megvonták tőle a lelkészi szolgálatot, és ez addig marad érvényben, amíg nem változtat a hozzáállásán." A helyzetet bonyolítja, hogy ezeknek a szankcióknak az alapja a Református Zsinat által 2000-ben Kolozsváron életbe léptetett új, a korábbinál szigorúbb egyháztörvény, amely - Balogh szavaival - "kiszolgáltatottá teszi a lelkészt az egyházzal szemben", de amelyet a kultuszminisztérium még nem hagyott jóvá. Romániában ugyanis az állam, bár nem szól bele az egyházak dolgaiba, elvárja, hogy tudjon azokról, ezért belső rendjüket, fegyelmi szabályzatukat szentesíttetniük kell a kultuszminisztérium vallási osztályával. Mivel ez az új törvény esetében egyelőre nem történt meg, a szaktárca, amely hamarosan szintén vizsgálódni fog az ügyben, egy 2003. áprilisi átiratban Baloghot is értesítette, hogy még az 1949-es egyháztörvény és az 1980-ban jóváhagyott fegyelmi törvény van érvényben.

Hogy a Balogh család továbbra is a parókia ingatlanában lakhat, azt főként a szerencsének köszönheti, valamint annak, hogy az egyháznak nincs semmiféle végrehajtó szerve. Kolozsvárra helyezésekor ugyanis a lelkész a presbitériummal kötött szerződést a szolgálati lakásra, ennek dokumentuma azonban a püspök szerint eltűnt a levéltárból, csak a ház gondnokával 2010-ig aláírt bérleti szerződésről van papír, amelyet a világi törvényszék hitelesnek, a püspök viszont hamisítványnak minősített.

Az ügy további pikantériája, hogy Baloghék sorsát a felsőház emberjogi, kulturális és kisebbségi bizottságában pont a szélsőséges Nagy-Románia Párt (PRM) szenátora, Ioan Aurel Rus vette kezébe, aki egyébként Frunda György bizottsági alelnök szerint nem is kapott erre felhatalmazást. Ez azonban nem tartotta vissza a besztercei ortodox pap szenátort attól, hogy képviselő kollégájával meglátogassa Baloghékat Kolozsváron, sőt Gheorghe Funar polgármester hivatalában sajtótájékoztatót szervezzen. Rus a HVG-nek elmondta, január végéig összeállítja jelentését, amelyben kérni fogja Pap Géza püspök leváltását, mivel a lelkészek havi fizetésének egy részét - a minimálbér erejéig - a román állam fedezi. "Balogh Béla ezek után csak nagy-romániás szenátor lehet, nem pedig református lelkész" - summázta a családfő jövőjét Pap Géza püspök.

IRHÁZI JÁNOS / KOLOZSVÁR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa