Magyarországon semmi nem szabályozza a vallási jelképek használatát az iskolában, így szankció - illetve előny - sem...

Magyarországon semmi nem szabályozza a vallási jelképek használatát az iskolában, így szankció - illetve előny - sem érheti azt, aki keresztet, csillagot, félholdat vagy más vallási szimbólumot ábrázoló tárgyat visel például a nyakláncán - mondta a HVG-nek Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Hozzátette azonban, hogy a pedagógiai eszközök megválasztásában viszonylag nagy szabadsága van a tanárnak, az iskolának, és ebbe az is belefér, hogy levetessék a tanulóval, ha például kihívó módon visel valamilyen jelképeket.

Mivel a jogszabályok iskolai öltözettel sem foglalkoznak, nem tiltja semmi a fejkendő, kipa vagy más, vallási meggyőződésből viselt ruhadarab használatát sem. Aáry-Tamás Lajos szerint törvényi felhatalmazás híján elvben semmilyen - elvárt vagy megtűrt - ruházatra (például egyenruha, köpeny) vonatkozó szabályt nem állíthatna fel az iskola, ám a nevelőtestület, a szülők és a diákok konszenzusával elfogadott házirendben ezt mégis sok helyütt megteszik. Tapasztalatai szerint azonban a ruházkodással kapcsolatos konkrét ügyeket általában sikerül helyben megoldani, arról pedig nincs tudomása, hogy e kérdéskörben bárhol is "vallási tárgyú" konfliktus alakult volna ki. Az oktatási jogok biztosa szerint ugyanakkor kívánatos lenne a kérdést mielőbb végiggondolni, a törvényi garanciákat megalkotni, ugyanis - ha a Magyarországon honos kisebbségekkel és vallásokkal kapcsolatban nem is vetődik fel ilyen élesen a probléma - "az uniós csatlakozás után, bevándorlási célországgá válva valószínűleg már szembe kell majd nézni vele" - mondta Aáry-Tamás, emlékeztetve arra, hogy ez több, befogadó országgá vált nyugat-európai állam esetében is így történt.

DOBSZAY JÁNOS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

A köztársaság nevében

A jövő héten kerül a francia képviselők elé az a törvénytervezet, amely Jacques Chirac államfő kezdeményezésére az állami iskolákban megtiltaná a feltűnő vallási szimbólumok viselését. A fejkendő- vagy fátyolvitaként emlegetett ügy heves bel- és külpolitikai hullámokat kavar.

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

A tüntetők lezárták a Lánchidat

A tüntetők lezárták a Lánchidat

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről