Ausztria börtönt építene Romániában, hogy hazazsuppolhassa a lefülelt román bűnözőket. Az erről szóló kétoldalú szerződést várhatóan márciusban írják alá.

,,Románia a bűnözés hazája" - a román sajtó igencsak fennakadt Ernst Strasser osztrák belügyminiszter e sommás kijelentésén, Ausztriában azonban nyilvánvaló igazságként fogadták a közlést. Az osztrák közvéleményt persze már megdolgozta a Neue Kronen Zeitung című bulvárlap, amely néhány hónapja egy egész sorozatot szentelt az Ausztriában garázdálkodó román bűnbandáknak, és erre még rátett egy lapáttal a News hírmagazin egy fotókkal megtűzdelt riportja. De más újságokban is egymást követik a hírek a román állampolgárok által elkövetett rémtettekről. A minap például egyszerre két román bűnözői csoport ártalmatlanításáról számolt be a Kurier, részletesen ecsetelve, hogyan követtek el alig néhány nap alatt száznál is több lakásbetörést, autólopást, zsebtolvajlást.

A románok, amióta 2002 januárjától vízummentesen utazhatnak az Európai Unió országaiba, buszokon özönlenek Ausztriába, sokszor gyerekekkel "felfegyverkezve", hogy ott betöréssel, zsebtolvajlással próbáljanak pénzt szerezni - így a közvélekedés, amely egyébként joggal háborog azon, hogy egyre több a bűneset, és mind kevesebb közülük a felderített. A bécsi belvárosban már olyan gyakorivá váltak a zseblopások - miközben a lefülelés aránya 26,8 százalékon stagnál -, hogy a bécsi rendőrfőnök a leginkább veszélyeztetett célcsoport, a turisták védelmére civil ruhás rendőröket küldött a járókelők közé.

A kósza híreket, újságsztorikat rémisztő hivatalos adatok megjelenése követte. Ezek szerint ma Ausztriában 8114 ember ül börtönben, 40 százalékuk külföldi állampolgár. Bécsben az arány még megdöbbentőbb: a fővárosi börtönökben több a külföldi, mint a bennszülött, arányuk eléri a 60 százalékot. A legtöbben a nigériaiak vannak, ők szinte kizárólag kábítószer-kereskedelem miatt. A második helyen az exjugoszlávok állnak, pontosabban ülnek, hosszú bűnlajstrommal. A harmadik legnagyobb fogolycsoport a román, közülük 275-en vannak Ausztriában rács mögött. Gyanúba pedig még többen keveredtek, 2002-ben 3131-en, tavaly már 4726-an.

A bűnözés nemzetközivé válását, a köznyelvben a "románcigányozás" terjedését és a börtönök zsúfoltságát látva az osztrák igazságügy-miniszter, a korábban az FPÖ-vezér Jörg Haider sajtóügyvédjeként jeleskedő Dieter Böhmdorfer - aki ellen 2000-ben kezdődött minisztersége óta hétszer nyújtottak be a parlamentben bizalmatlansági indítványt - bedobta az ötletet: építsenek börtönt az osztrákok Romániában, s küldjék oda azokat a román állampolgárokat, akiket Ausztriában füleltek le. A beruházással mindenki jól jár, Ausztriában ugyanis napi 100 euróba kerül egy fogoly tartása és ellenőrzése, miközben Romániában ugyanez kihozható 10 euróból. Összességében évi 13,5 millió eurót visznek el a román foglyok Ausztriában, a romániai börtön viszont hárommillióból felépíthető. De nem csak az anyagi haszon nyilvánvaló, így a miniszter, hiszen a hazai környezet, a család közelsége segíti a társadalomba való visszailleszkedést is.

Január 17-én a javaslat már annyira komollyá vált, hogy Böhmdorfer Bécsben fogadta román kolléganőjét, Rodica Stanoiut (a történetesen magánlátogatáson az osztrák fővárosban tartózkodó Iliescu elnök is beszállt a tárgyalásokba), és előkészítettek egy olyan kétoldalú államszerződést, amelyet majd márciusban fognak aláírni. A megegyezés szerint tehát Ausztria börtönt épít román területen, oda kerül minden olyan román elkövető, akit Ausztriában értek tetten. Sőt már ügyüket sem Ausztriában tárgyalják majd, hanem hazájukban, a román nyelvre lefordított iratok és bizonyítékok alapján. Emellett folytatják a közös nyomozásokat, amelyek során már tavaly is öt román rendőrtiszt segítette a munkát osztrák terepen, és a felek megegyeztek a rendőrségi adatok hatékonyabb cseréjében is. Stanoiu szemmel láthatóan lelkesedett a megállapodásért, amelyhez hasonlót Bukarest Rómával is alá akar írni, mint ahogyan azt is reméli, az osztrák börtönépítési példát is követik majd az olaszok.

A román miniszter elismerte, hogy kevés a börtön Romániában, 6000 fogolynak nem jut saját ágy, és a meglévő büntetés-végrehajtó intézmények is siralmas állapotban vannak. Arról Stanoiu már nem beszélt, hogy a bánásmód is rettenetes; pedig aligha véletlen, hogy e tekintetben az országot az európai utolsó helyre sorolta egy ENSZ-jelentés, mint ahogyan az sem, hogy ugyanezért az Európai Emberjogi Bíróság 40 ezer eurós büntetést szabott ki Romániára. Ausztriában hallani olyan mendemondát, hogy odahaza sanyarú körülmények között élő románok egyenesen kiprovokálják az ausztriai bebörtönzést, mert összehasonlíthatatlanul kedvezőbb ott az élet, és a börtönben kapott munkabér is elég szép.

Böhmdorfer börtöne rengeteg kérdést vet fel. Milyen lesz az osztrák kivitelezésű intézmény színvonala? Olyan, mint az otthoni börtönöké, amelyek többsége miatt Ausztria csak szégyenkezhetne, vagy sokkal jobb, ahová viszont a büntetendők egyenesen kívánkoznának? És hogyan tudná Ausztria ellenőrizni az "ő börtönét", kivált, ha a bírósági eljárást is Romániában folytatnák?

Azért van olyan sok román állampolgár osztrák börtönben, mondják emberjogi aktivisták, mert azokat is sittre vágják, akiket csak előzetesben lehetne tartani, illetve akiket egy jó ügyvéd vagy az osztrák állampolgárság megmentene a leültetéstől. Például egy mindössze 57 euró értékű áruházi lopás miatt zártak rács mögé egy 14 éves román fiút, akit aztán a cellában három, szintén román kiskorú társa megerőszakolt. Ráadásul, ha valakit elítélnek, ritkán engedik ki a teljes büntetés letöltése előtt.

Az igazságügy-miniszternek feltették a kérdést, szándékában áll-e börtönt építeni Nigériában vagy Törökországban is. Böhmdorfer határozott nemmel válaszolt, és magyarázatképpen kifejtette, hogy Romániával ellentétben ennek a két országnak gyökeresen más a kultúrája, mint Ausztriának, így náluk teljesen eltérő a bűn megítélése is. Azt viszont jelezte, hogy nemcsak külföldön, hanem Ausztriában is épülnek majd új börtönök a zsúfoltság csökkentésére, és ehhez, valamint 200 új bírói és 450 börtönőri státus létesítésére 2004-re 18,6 millió euró pluszpénzt kapott a tárca.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Tolonclánc

Ausztria és Magyarország között visszafogadási, közismert nevén toloncegyezmény szabályozza, mi történjék azokkal a...

Az egészségével játszik, aki sok túlórát vállal

Az egészségével játszik, aki sok túlórát vállal

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Háromszor annyi meteorit csapódott be a Földön az elmúlt 290 millió évben, mint korábban

Háromszor annyi meteorit csapódott be a Földön az elmúlt 290 millió évben, mint korábban

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról