Ausztria és Magyarország között visszafogadási, közismert nevén toloncegyezmény szabályozza, mi történjék azokkal a...

Ausztria és Magyarország között visszafogadási, közismert nevén toloncegyezmény szabályozza, mi történjék azokkal a harmadik országbeli állampolgárokkal, akik illegálisan jutottak tőlünk Ausztriába - mondta a HVG-nek Bali József dandártábornok, a Győri Határőr Igazgatóság vezetője. Ez az egyezmény érvényes a Bécs által visszaküldött román állampolgárokra is. Őket Hegyeshalomnál átveszik a magyar határőrizeti szervek, s a magyarországi eljárást követően - a Magyarország és Románia között szintén meglévő toloncegyezmény alapján - vagy egy toloncbusszal visszaviszik Romániába, vagy úgymond önkéntes jogkövetéssel, azaz saját gépkocsijukon hazaküldik őket. Azokat a román állampolgárokat, akik legálisan lépték át a magyar-osztrák határt, de Ausztriában kisebb szabálysértést követtek el, vagy nem találták rendben az irataikat, az osztrák hatóságok közvetlenül a román illetékeseknek adják át. A gyakorlatban azonban a szállítás úgy történik, hogy a "begyűjtött" románokat az osztrákok Hegyeshalomnál átadják a magyar határőröknek, akik fegyveres kísérettel - hiszen osztrák fegyveresek magyar területen nem tevékenykedhetnek - Nagylakra szállítják és ott átadják őket román kollégáiknak. Ezért a magyar szolgáltatásért az osztrákok fizetnek. Amikor szabadságvesztéssel fenyegető ausztriai román ügyről van szó, akkor a magyaroknak nincs szerepük, az elítélt vagy Ausztriában vagy Romániában üli le a büntetését. A tábornok szerint nagyon ritkán fordul elő, hogy az osztrákok olyan román állampolgárt akarnak rátukmálni Magyarországra, akiről azt gyanítják, hogy rajtunk keresztül illegálisan jutott át hozzájuk, de ezt sem iratok, sem vallomások nem támasztják alá.

Az utóbbi hónapokban rendkívüli módon megnőtt a kis és nagy buszok forgalma a Hegyeshalom-Nickelsdorf határátkelőnél. Az átutazók többségét román, ukrán és szerb állampolgárok alkotják, akik döntően munkavállalási lehetőséget keresve utaznak Nyugat-Európába, élve a 90 napos tartózkodás lehetőségével. Az autóbuszok gyakran immár a személyautók sávjait is lefoglalják, jelentősen lassítva a határforgalmat. Bali József ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Hegyeshalom valószínűleg tartósan túltelített marad, az autópályán Bécsbe és onnan Nyugat-Európába tartó autóbuszok zöme megvásárolta a szükséges sztrádamatricákat, elterelésükre így nincs igazán lehetőség. De a tábornok jelezte, hogy májustól némi könnyítést terveznek a magyar és az osztrák határőrszervek: az eddigi két buszsáv mellett egy harmadikat is nyitnak majd, hogy ott haladhassanak át - könnyített okmánykezeléssel - az uniós és a menetrendszerű járatok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Távfelügyelet

Ausztria börtönt építene Romániában, hogy hazazsuppolhassa a lefülelt román bűnözőket. Az erről szóló kétoldalú szerződést várhatóan márciusban írják alá.

Megengedte a török parlament Erdogannak, hogy bármit megtegyen a gazdasággal

Megengedte a török parlament Erdogannak, hogy bármit megtegyen a gazdasággal

"Médiazombik fenntartása a cél" - Jávor Benedek panaszt tett az Európai Bizottságnál

"Médiazombik fenntartása a cél" - Jávor Benedek panaszt tett az Európai Bizottságnál

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

Szivárogtatott a Nobel-díjasokról, lemondott, de így is egy rakás pénzt kap az akadémiától

Szivárogtatott a Nobel-díjasokról, lemondott, de így is egy rakás pénzt kap az akadémiától