Újabb és újabb bőrt húz le a világ legismertebb popzenészéből sajnálatra méltó figurává vált Michael Jacksonról a sztárok zavaros ügyeit faló amerikai média. Az apropót a legutóbbi gyerekmolesztálási vád mellett Jackson pénzügyi nehézségei szolgáltatják.

A sztár nyilvános megjelenésein még mindig eksztatikusan sikoltozó - bár vészesen fogyatkozó létszámú - rajongótábor számára Michael Jackson változatlanul a popzene királya. A viselkedésének mind bizarrabb fordulatait figyelők azzal mentegetik az énekest, hogy a felnőni képtelen középkorú férfi gyermekkori sérelmeit kompenzálja. A sztárok - vélt vagy valós - törvények felettiségét kifogásolók viszont azt remélik, Jacksont most elérheti megérdemelt végzete: tavaly kirobbant gyerekmolesztási ügyében végre ráhúzhatják a vizes lepedőt, amit nem tudtak megtenni egy évtizede, amikor egy hasonló botránynak peren kívüli megállapodással vetett véget.

A világ egyik legismertebb popzenészét egy 14 éves fiú vádolja azzal, hogy leitatta és szexuálisan zaklatta, ami miatt Jacksont tavaly novemberben rövid időre őrizetbe vették, majd 3 millió dollár óvadék - és útlevelének beszolgáltatása - fejében szabadlábra helyezték. Az ügyben eljáró bíró február 13-ára tűzte ki a következő meghallgatást. A magát a minapi vádirat-ismertetésen a bíróság előtt ártatlannak valló énekes és a Gavin nevű srác furcsa kapcsolata persze nem ismeretlen azon 27 millió amerikai előtt, akik egy éve elhűlve nézték az ABC tévécsatornán a brit Martin Bashir kétórás dokumentumfilmjét. Ebben Jackson és a fiú - aki leukémiában szenvedő betegként kérte és kapta meg a lehetőséget, hogy találkozhasson kedvenc sztárjával - egymás kezét fogva a legtermészetesebb és legártatlanabb dolognak nevezték, hogy egy hálószobában alszanak. A kapcsolat szexuális tartalmát végül egy pszichológusnak vallotta meg Gavin. A dokumentumfilmben - amelyért az ABC állítólag 6 millió dollárt fizetett - még háláját hangsúlyozó anya tette meg aztán a feljelentést.

Több sem kellett az amerikai médiának, amely jól tudja, hogy a hírességek bűnpereinek nézettsége a háborús tudósításokéval vetekszik, és megelőz bármilyen politikai eseményt, az elnökválasztást is beleértve. Már a Jackson Neverland (Sohaország) Ranch nevű kaliforniai birtokát átkutató rendőrök megjelenését is adásukat megszakítva közölték a hírtévék, az énekes átmeneti őrizetbe vételekor pedig olyan magasra csapott az őrület hulláma, hogy a Santa Barbara-i seriff hivatala előtt egymást taposták a rajongók és az újságírók, és a szörnyű tülekedésben az egyik helyi tévé operatőre szívinfarktust kapott. Márpedig a 45 éves Jackson jó ideje bőségesen ad muníciót a bulvárlapoknak, a szórakoztató vagy éppen oknyomozó tévéműsoroknak, immár korántsem a zenéjével, hanem fizikai átalakulásával és meghökkentő viselkedésével. Miközben az énekes mindinkább a rémségek panoptikumába illő külsőt ölt, az érdeklődés iránta nemhogy lankadna, hanem tovább nő. Tavaly februárban a négy nagy tévécsatorna egy alig kéthetes periódusban főműsoridőben tíz órát foglalkozott az énekessel. És ennek meg is fizették az árát, a Rupert Murdoch médiabirodalmához tartozó Fox tévétársaság például 5 millió dollárt pengetett ki azért, hogy Jacksonnak a Bashir-féle dokumentumfilmre készített "válaszát" leadhassa, és az ominózus műsor a maga idősávjában négy éve nem látott közönséget hozott a csatornának.

A mostani médiaérdeklődést az is korbácsolja, hogy a sztár ezúttal esetleg nem ússza meg a dolgot, mint tíz éve. Akkor - a találgatások szerint 15-25 millió dollár közötti összegről szóló - peren kívüli megállapodással elérte, hogy az őt vádló 13 éves Jordan Chandler ne tegyen vallomást és visszavonja feljelentését a bűnügyben. Azóta viszont, kifejezetten Jackson esete miatt, Kaliforniában törvényt hoztak arról, hogy a szexuális molesztálást bejelentő nem bújhat ki hasonló alkuval a tanúskodás alól.

Egy évtized alatt nem csak a törvényi környezet változott meg. Már Jackson sem az a körülrajongott sztár, aki 1993-ban volt, és akkoriban 750 millió dollárosra becsült vagyona is alaposan megcsappant. Míg az áttörést hozó 1982-es albuma, a Thriller csak az Egyesült Államokban 26 millió példányban kelt el, eladási statisztikái azóta folyamatosan romlanak. Mindeközben hóbortjaira, valamint a vidámparkot és mini állatkertet is magában foglaló, Los Angelestől 240 kilométerre északra található Neverland Ranch fenntartására a becslések szerint havi 1,2 millió dollárt költ.

A pénzt két kézzel szóró sztár a Vanity Fair amerikai magazin összesítése szerint az utóbbi néhány évben több részletben mintegy 240 millió dollár hitelt vett föl, és a februárban esedékes 70 milliós törlesztést csak egy nemrégiben összeállított pénzügyi mentőcsomag biztosítja. A finanszírozók egyike a 70 éves Al Malnik, aki a megszorultaknak magas kamatokért hitelt kínáló, USA-szerte működő pénzügyi hálózatot üzemeltet. A tárgyalásokban pedig sajtóértesülések szerint fontos szerepet játszott a Jackson ügyeiben az utóbbi hetekben szokatlan befolyást szerzett szélsőséges fekete szeparatista szervezet, az Iszlám Nemzet "vezérkari főnöke" és az alapító Louis Farrakhan veje, a "saját jogán" is sötét üzletekkel hírbe hozott Leonard Muhammad.

A kölcsönök fedezete Jackson legjobb befektetése, mintegy 400 ezer rock- és popzenei szám kiadói joga, amelyet a sztár kiadójával, a Sony Musickel felesben létrehozott vállalkozásába vitt be. A becslések szerint mára évi mintegy 80 millió dollárt is fialó gyűjtemény alapjait Jackson 1985-ben, sikerei csúcsán vetette meg, amikor 47,5 millió dollárért - Paul McCartneyra is rálicitálva - megvásárolta 251 Beatles-dal kiadói jogát. A Vanity Fair a teljes katalógus értékét 700 millió és egymilliárd dollár közé becsülte. Jóllehet a dollármilliárdossá vált McCartney a hírek szerint nem adta föl a reményt a Beatles kiadói jogainak visszaszerzésére, kevés rá az esélye: a Jackson hiteleinek zömét garantáló Sony Musicnak a törlesztés elmaradása esetére elővásárlási joga van a katalógus másik felére.

NAGY GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval

Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval

Anyjától kapott méhével szült egészséges gyermeket egy nő Kínában

Anyjától kapott méhével szült egészséges gyermeket egy nő Kínában

Váratlan fordulat: nem a befutónak hitt Burány Béla lett a Honvédkórház sürgősségijének a vezetője

Váratlan fordulat: nem a befutónak hitt Burány Béla lett a Honvédkórház sürgősségijének a vezetője

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak

Az 5 legnagyobb kihívás, amellyel egy magyarországi vállalkozásnak manapság szembesülnie kell

Az 5 legnagyobb kihívás, amellyel egy magyarországi vállalkozásnak manapság szembesülnie kell