Hová tűnt és mekkorára becsülhető az eltűnt Parmalat-vagyon, egyáltalán miként fordulhatott elő a példátlan mérleghamisítás, és hogyan végezhette börtönben pályafutását az egykor nagy hatalmú cégvezér, Calisto Tanzi? Az olasz közvéleményt és a pénzvilágot egyaránt megrázta a botrány.

Lázas kutatás folyik a "Tanzi család kincse" után, amióta december 27-én előzetes letartóztatásba helyezték a 65 éves Calisto Tanzit, a Parmalat tejipari óriáscég nem sokkal korábban leköszönt elnök-vezérigazgatóját. Olaszország eddigi egyik legnagyobb vállalati csődje és pénzügyi összeomlása egyes feltételezések szerint azért következett be, mert a főnök egyszerűen magánszámlákra csorgatta a cég pénzét. Ám a kincs sehol sincs. Tanzi első kihallgatásán annyit ismert el, hogy mintegy 500 millió eurót a leánya, Francesca Tanzi által igazgatott, fizetésképtelenné vált Parmatours utazási iroda veszteségeinek pótlására fordított. A hiány azonban ennél sokkal nagyobb: az ügyben vizsgálódó milánói és pármai ügyészség jelenleg mintegy 10-13 milliárd euróra becsüli a Parmalat tartozásait, ám hogy valójában mennyi pénznek veszett nyoma, pillanatnyilag senki sem tudja. A Parmalat könyvelését a szintén letartóztatásban lévő volt pénzügyi igazgató, Fausto Tonna beismerése szerint 1988 óta hamisították. A kimutatott aktívumok egy része sohasem létezett, "kreált" vagyon, amelyet a pénzpiacon kibocsátott kötvények fedezetéül fabrikáltak Tanzi beavatott munkatársai és segítői.

Tonna "mintegy 1,8 milliárd euróra" tette azt az összeget, amely az elmúlt tíz évben a Tanzi család magánszámláira csoroghatott át. Ezek a pénzek álnéven vagy strómanok nevére nyitott kontókon landoltak. A milánói ügyészséghez eljutott egy bizalmas értesülés - a Corriere della Sera napilap szerzett róla tudomást -, amely szerint létezik egy monte-carlói titkos számla, amelyen egy ottani, Tanzi bizalmasának számító közjegyző 1,5 milliárd eurót kezel.

Tanzi pénzügyi jobbkezének vallomásai arra is fényt derítettek, milyen technikákkal és milyen indítékokból folyt a "kreatív könyvelés" a collecchiói cégközpontban. A Parmalat számítógépeiben legalább 500 fiktív cég és leányvállalat nyomaira bukkantak a pénzügyőrök, olyanokéra, mint a Kajmán-szigeteken bejegyzett Bonlat vagy Epicurum. Az egyetlen postaládából álló cégek élére hűséges Parmalat-alkalmazottak kerültek. A harminc éve a Parmalatnál dolgozó, 52 éves Angelo Ugolotti például mintegy 25 leányvállalkozás igazgatóságában vagy felügyelőbizottságában viselt tagságot, és látatlanban írt alá mindent, amit főnöke, Fausto Tonna eléje tett. Most maga jelentkezett az ügyészségen, hogy vallomást tegyen: "Én semmiről sem tudtam. Jó munkám jutalmának véltem a cégvezetői tisztségeket" - hangoztatta.

Ez a rendszer az elmúlt másfél évtizedben működött, korábban Tanzi nem szorult efféle furfangokra. Az örökölt kis családi tejüzemből a hatvanas években nagyra nőtt vállalat kezdeti sikereit egy új technológiának köszönhette: ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT), sokáig frissen maradó tejet állított elő, és azt a svéd Tetrapak kartondobozaiba csomagolta. Ez utóbbiakat a Parmalat az elsők között alkalmazta, még a hetvenes években. Később már joghurtokat, szószokat, gyümölcsleveket is gyártott, és évente megkétszerezte forgalmát. A Parmalat két évtizeden át sikercég volt, a "made in Italy" mintavállalata, és ez a kép nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bankok és a befektetők vakon bíztak a kötvényeiben.

Ehhez persze megfelelő összeköttetések is kellettek. Calisto Tanzi száz szállal kötődött a korábbi kereszténydemokrata hatalmi rendszerhez, elsősorban Ciriaco De Mita volt kormányfő csoportjához, ez pedig azt jelentette, hogy előnyökért és megrendelésekért kenőpénzekkel kellett fizetnie. Bár a Parmalat a nyolcadik legnagyobb olasz vállalattá lépett elő, Tanzi megőrizte családi vállalkozás jellegét: a fiai részlegeket vezettek, Stefano később a Parma futballcsapatot is, lánya az idegenforgalmi céget. Magángépén röpködött, luxusjachtokat tartott fenn, de bőkezűen adakozott is a helyi operaháznak vagy a katedrális helyreállítására. A pármaiak szerették, mert úgy érezték, a város és vidéke neki köszönheti felemelkedését, sok ezren kaptak munkát a Parmalat révén. Calisto minden vasárnap ott ült a városi stadionban saját páholyában, és megtiszteltetés volt bárkinek, ha meghívást kapott oda. A futballcsapat egyébként hozzátartozik egy olasz nagyvállalkozó "birodalmához", a kis másodosztályú pármai együttes Calisto pénzén vásárolt sztárokat, például a bolgár Sztojcskovot, és emelkedett az A osztály nagy csapatai közé.

Még nagyobb kitüntetésnek számított, ha valaki az antik bútorokkal és muzeális értékű képekkel berendezett, pompás vigattói családi villába kapott meghívást a vasárnap délutánonként, a meccs után tartott összejövetelekre. A Tanzi-villába bejáratos volt a helyi érsek éppúgy, mint az akkori politikai vezetők legtöbbje vagy a különböző karitatív szervezetek emberei. Tanzi híres jótékonykodó is volt, Szolidaritás névvel helyi televíziót indított, és támogatott minden karitatív akciót: adott arra, hogy szociálisan érzékeny embernek tűnjék. Nem csoda, hogy csak egy szavába került, és bárkit kineveztethetett valamilyen helyi posztra.

Az utóbbi évtizedben azonban elmaradtak mellőle a barátok, tisztelők, támogató politikusok. A levegő valószínűleg akkor kezdett fogyni Tanzi körül, amikor a kilencvenes évek elején a milánói ügyészek hadjárata véget vetett a kenőpénzekre épülő gazdasági-politikai összefonódásoknak. Új korszak következett, amelyben ő már nem találta a helyét, a Berlusconi köré szerveződő új elittel nem tartott kapcsolatot, nem sokra becsülte őket. Tanzi előremenekült, és cégével agresszív nemzetközi terjeszkedésbe kezdett, aminek költségeit és veszteségeit hamis könyveléssel próbálta fedezni. A latin-amerikai térnyerés - Brazíliában, Argentínában, Venezuelában, Ecuadorban van jelen ma a Parmalat a földrészen - "nagyon drágának bizonyult", vallotta az ügyészeknek, mert sok helyi politikust, közvetítőt kellett megvenni.

De vajon a cég hiteleit és kötvényeit kezelő-forgató olasz és amerikai bankok miért hunytak szemet, miért nem jöttek rá a sorozatos csalásokra? Erre némi fényt vethet Tanzi milánói ügyészeknek - szívpanaszai miatt már a Fratebenefratelli börtönkórházban - tett egyik vallomása, amiben azzal vádolta meg a kormányzathoz közel álló pénzügyi köröket, hogy az ő nyomásuk miatt volt kénytelen 1999-ben a reálisnál magasabb áron felvásárolni a csődbe jutott Cirio élelmiszer-ipari holding tejüzemét, az Eurolatot. "A Banca di Roma elnöke, Cesare Geronzi sürgetésére fizettem végül árán felül az Eurolatért; Geronzi így próbált visszanyerni valamit a bank Ciriónak nyújtott hitelei révén elvesztett tőkéjéből, én pedig kénytelen voltam engedni neki, hiszen a Parmalat is sokkal tartozott a banknak" - állította Tanzi a nyilvánosságra került kihallgatási jegyzőkönyv szerint.

A bankok bűnpártolása a Parmalat-ügyben vizsgálódó ügyészek szerint olyannyira szó szerint értendő, hogy több hitelintézeti vezető is vád alá kerülhet. Eddig 25 személyt vontak bűnvádi eljárás alá csalás, csődbűntett, mérleghamisítás és üzérkedés miatt, a Parmalat vezetői mellett bankvezetőket is. Elsőnek Franco Gorrerit, a Banca Monte Parmának, Tanziék kis házibankjának az elnökét, aki 1992-ig a Parmalat egyik pénzügyi főnöke volt. Őt azonban mások is követhetik. Valószínűleg a várható letartóztatás elől menekült öngyilkosságba a múlt héten Alessandro Bassi, a cég 42 éves főkönyvelője, Tonna munkatársa. Az összefonódások árulkodó jele, hogy Alberto Ferraris, a gyanúsított pénzügyi vezetők egyike előbb a Parmalat hitelezői között vezető helyet elfoglaló amerikai Citibank olaszországi fiókjának alkalmazottja volt, majd onnét ment át a tejipari céghez.

A bankok mellett persze elmarasztalhatók a könyvvizsgálók is. A gyanúsítottak között szerepel a Parmalat két auditálója, a Grant Thornton és a Deloitte and Touche két-két ellenőre, akik az elmúlt években aláírták a Parmalat könyvvizsgálói jelentéseit, mindent rendben találva. A Parmalat-ügyben a pénzügyi ellenőrzés egész rendszere csődöt mondott, és ez az, ami igazán aggasztja az olasz közvéleményt és politikai vezetést. Giulio Tremonti gazdasági csúcsminiszter szerint a Cirio és a Parmalat botrányai okozta kár - összesen mintegy 24 milliárd euró - az olasz nemzeti össztermék legalább 2 százalékát vitte el, és több százezer kisbefektetőt károsított meg. A múlt héten a miniszter törvényjavaslatot terjesztett elő egy új, átfogó hatáskörű pénzügyi felügyelet létrehozására. Ez magába olvasztaná a jelenlegi tőzsdefelügyelet (Consob), nyugdíjpénztár- (Covip) és biztosításfelügyelet (Isvap) hatáskörét. A bankok és nagyvállalatok összefonódó rendszere azonban az új felügyelet alapításától sem változik meg - hangoztatják azok, akik szerint a Parmalat-ügy túlmutat önmagán. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a dolog könnyen megismétlődhet olyan országokban is, ahol most sokan elítélően csóválják a fejüket, és mindent az olaszok "korrupciós kultúrájának" tulajdonítanak, holott a német vállalatok ellenőrzése sem jobb, mint az olaszoké.

MAGYAR PÉTER

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban