Az egy évvel ezelőtti SARS-járványhoz hasonló következményekkel járhat Ázsiában a madárinfluenza, ha nem sikerül időben megfékezni a terjedését. A vírus eddig már tizenkét emberéletet követelt, és több tízmillió baromfit kellett elpusztítani.

"Harminc éve tenyésztek szárnyasokat, de ehhez fogható pusztulást még nem láttam. Órák alatt megdöglött 500 tyúkunk, 20 ezret pedig nekünk kellett megsemmisítenünk. Egész életem munkája eltűnt egy nagy gödörben" - panaszolta egy thaiföldi gazda a BBC kelet-ázsiai tudósítójának. A megélhetését vesztett farmer csak egy a sok közül: hetek óta katonák és önkéntesek járják az ország középső, baromfiövként is emlegetett tartományait, és műanyag zsákokba gyömöszölik a kisgazdaságok valamennyi szárnyasát. Senki nem mond semmit - háborognak a gazdák -, sokan azt sem tudják, miért kell a jószágokat elpusztítani, és a várható állami kártérítésről is csak mendemondák keringenek. A thaiföldi parasztok úgy hallották, minden baromfiért 40 bahtot, körülbelül egy amerikai dollárt kapnak majd, ami csak arra elég, hogy éhen ne haljanak, a gazdaság újraindításához azonban édeskevés.

A térség immár tíz országában kényszerültek hasonló járványmegelőző lépésekre, így máris több tízmillió szárnyas esett áldozatául a Kelet-Ázsiában pusztító madárinfluenza kivédését célzó intézkedéseknek. A betegség kórokozóját tavaly december közepén Dél-Koreában, egy hónapra rá pedig Vietnamban azonosították, majd következett Japán, Tajvan, Laosz, Thaiföld, Kambodzsa, Indonézia, Pakisztán és Kína. A gazdasági veszteségek miatti ijedelmet - Thaiföld és Kína a világ negyedik, illetve ötödik legnagyobb csirkeexportőre - tetézte, hogy Vietnamban eddig kilenc, Thaiföldön három betegről bizonyosodott be: a madárvírus okozta betegségben haltak meg. Valamennyien baromfiközelben éltek: munkájuk révén vagy lakóhelyükön kerültek közvetlen kapcsolatba a fertőzött jószágokkal és azok fertőző ürülékével. A kór egyébként lázzal, torokfájással, rossz közérzettel jár, és szövődményeként gyakori a tüdőgyulladás.

A madárinfluenza már a múlt század elején ismert kór volt, ám vírusa csak 1997-ben Hongkongban tette meg a fajok közötti nagy ugrást, embereket is megfertőzve. Minden második beteg menthetetlennek bizonyul, mert bár vannak hatékony vírus elleni készítmények, ezek az ázsiai keresetek mellett a többség számára megfizethetetlenek. Szerencse a bajban, hogy az A típusú influenza H5N1-es törzseként regisztrált madárvírus egyelőre emberről emberre nem terjed. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványügyi szakemberei azonban tartanak attól, hogy a gyorsan változó vírus a világ e sűrűn lakott térségében "összetalálkozik" a humán influenzával. Mivel a vírustörzsek képesek egymással kicserélni génállományukat, létrejöhet egy új, erősen fertőző, "keverék" kórokozó, amely ellen még védtelen az emberek immunrendszere.

A múlt hét közepén Bangkokban gyűltek össze az érintett ázsiai országok miniszterei, a WHO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Európai Unió és az USA szakemberei, hogy megtárgyalják a legsürgősebb tennivalókat. Mivel a kórokozó elsősorban a madarak ürülékében található, védőöltözettel, a száj és az orr elé helyezett védőmaszkkal, valamint gyakori kézmosással el lehet kerülni a fertőzést. Amelyik gazdaságban a kórokozó felbukkan, ott és több kilométeres körzetében valamennyi szárnyast haladéktalanul meg kell semmisíteni - szól a köz- és állat-egészségügyi verdikt. Nem tanácsos a még egészségesnek tűnő szárnyasokat sem piacra vinni, igaz, lassan nincs is hová. A külvilág már elzárkózott: Thaiföld évi félmillió és Kína 440 ezer tonnás brojlerexportjára mind kevesebben tartanak igényt. Sanghajtól a vietnami határig ugyanis már öt tartományt ért el a vírus.

Bár a baromfihúsban virológus szakemberek szerint nem mutatható ki influenza-kórokozó, a főtt-sütött falatokban pedig esélye sincs a vírusnak a túlélésre, a térségben jelentősen csökkent a szárnyasok iránti kereslet. A Kentucky Fried Chicken amerikai gyorsétterem-hálózat például január végéig, amíg nem módosította étlapját, több ázsiai országban zárva tartotta üzleteit. Úgy tudni, a kínálatában meghatározó csirke helyett a cég halat készül felszolgálni, de az is felmerült, hogy a hagyományos menühöz Amerikából szállít mélyhűtött csirkét. Hasonló váltásra kényszerült a hongkongi Cathay Pacific Airways légitársaság is. Szóvivője bejelentette, hogy vietnami, dél-koreai, japán és tajvani útjaikon disznóhúst vagy halat szolgálnak fel az utasoknak, a többi járaton, amelyek madárinfluenza-mentes körzetben veszik fel az ételellátmányt, megmarad a szárnyas a légimenüben.

A szóvivő azt is elmondta, eddig nem tapasztaltak forgalomcsökkenést kelet-ázsiai útvonalaikon. Ezt erősítették meg a nyugat-európai utazási irodák is, köztük a német Neckermann, amely a tavalyinál több foglalást regisztrált. Igaz, egyelőre egyetlen ország sem óvta állampolgárait a térségbe utazástól, a WHO pedig csak arra figyelmeztette a turistákat, kerüljék a baromfifarmokat és az élőállat-piacokat.

"A SARS-járvány tavalyi kitörését követő turistaipari összeomláshoz hasonlatos válsággal egyelőre nem számol az Ázsiai Fejlesztési Bank" - jelentette ki Jean-Pierre Verbiest, a pénzintézet egyik vezető közgazdásza. Optimizmusára némileg rácáfol, hogy máris több milliárd dollárra tehető a baromfiipari exportbevételek elmaradása Thaiföldön és Indonéziában. "A befektetők egyelőre megőrizték hidegvérüket, de fejvesztve fognak menekülni az első hírre, amely szerint a madárinfluenzát valaki nem egy szárnyastól, hanem embertársától szedte össze" - jósolta a banki elemző.

Márpedig lehetséges, hogy ez az idő nincs is olyan messze: a hét végén a WHO legfrissebb madárinfluenza-jelentésében már nem tartotta kizártnak, hogy a legutóbbi két vietnami áldozat családon belül, egymástól kapta el a fertőzést. A nemzetközi szervezet kutatói pedig mind valószínűbbnek tartják, hogy a vírus már tavaly áprilisban felbukkant az ázsiai csirkefarmokon, ám a kormányok, mint utóbb érveltek, a "gazdasági pánik" elkerülése érdekében, elhallgatták a veszélyt. Most már, hogy a kór ilyen óriási területen szétszóródott, igen leszűkült a cselekvés lehetősége - adott hangot aggodalmának Jacques Diouf, a FAO vezérigazgatója.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Brazilok előnyben

Magyarország számára nem jelent közvetlen piaci előnyt, hogy az EU betiltotta a thaiföldi baromfihús-behozatalt -...

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma