Magyarország számára nem jelent közvetlen piaci előnyt, hogy az EU betiltotta a thaiföldi baromfihús-behozatalt -...

Magyarország számára nem jelent közvetlen piaci előnyt, hogy az EU betiltotta a thaiföldi baromfihús-behozatalt - mondta a HVG-nek Takács László, a Baromfi Terméktanács (BTT) igazgatója. Míg ugyanis a thaiföldiek fagyasztott mell- és combfilét szállítottak az unióba, a magyar feldolgozók elsősorban friss húst exportálnak. Az évi mintegy 160 ezer tonna áru kieséséből így elsősorban a szintén fagyasztott, kicsontozott csirkehúst kínáló brazilok profitálhatnak. Ráadásul ők jóval olcsóbbak, a 3,5-4 eurós kilónkénti magyar árral szemben mindössze 2 euróért kínálják a csirkemellfilét, ami még akkor is leküzdhetetlen árelőny, ha a friss és a fagyasztott termék közötti 10-15 százalékos árkülönbséget is figyelembe vesszük.

Némi külpiaci szívó hatásban azért reménykednek az agrártárcánál és a BTT-nél, hiszen a magyar baromfit eddig semmiféle élelmiszerbotrány nem érintette, és a BTT állítása szerint az állatok "sorsát" a takarmánytermeléstől az üzletek pultjáig regisztráló úgynevezett nyomonkövethetőség a magyar baromfiágazatban teljesen kiépített. Az unión kívüli piacokat megcélzóknak az agrárbüdzséből is érkezik erősítés, hiszen a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a múlt héten tette közzé rendeletben, hogy 294 millió forintos exporttámogatást ad - legfeljebb 2450 tonna - egész testű fagyasztott baromfi exportjára: a CEFTA-államokba irányuló kivitelnél kilónként 50, az EU kivételével más célországba pedig 120 forintot. A BTT az öt év alatt képzett mintegy 100 millió forintos intervenciós alapját veti be úgy, hogy a keretből azok a feldolgozók igényelhetik a kilónként 5 forintos támogatást, amelyek az első osztályú csirkéért megfizetik a kilogrammonként 185 forintos minimumárat.

Bár a thaiföldiek már január 23-án tájékoztatták a magyarokat a madárinfluenzáról, az FVM állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési főosztálya 27-éig várt a behozatali stop elrendelésével, arra hivatkozva, hogy nem találja az EU hasonló - egyébként 23-án kelt - rendeletét, amelyhez alkalmazkodni kívánt. Ráadásul utóbb ki is kellett egészítenie a thaiföldi baromfiimport betiltásáról szóló közleményét. Az ugyanis úgy volt értelmezhető, mintha fagyasztott termékeket továbbra is be lehetne hozni, de az FVM leszögezte, hogy a tilalom teljes körű. A tavaly beérkezett 339 tonna thaiföldi baromfi kizárólag mélyhűtött termék volt, amelyet a magyarországi feldolgozók - elsősorban a felszámolás küszöbén álló Hajdú-Bét Rt. - különféle készítményekbe dolgoztak bele.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Szárnyas csapások

Az egy évvel ezelőtti SARS-járványhoz hasonló következményekkel járhat Ázsiában a madárinfluenza, ha nem sikerül időben megfékezni a terjedését. A vírus eddig már tizenkét emberéletet követelt, és több tízmillió baromfit kellett elpusztítani.

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat

Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Egyelőre az állami MVM sem alkalmazza a túlóratörvényt

Egyelőre az állami MVM sem alkalmazza a túlóratörvényt

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot