Óriási botrány robbant ki Oroszországban, amikor kiderült, hogy a hadsereg tisztjei sorkötelesek százait kényszerítették többórás várakozásra könnyű ruházatban a mínusz 25 fokos szibériai télben. A kiskatonák többsége tüdőgyulladást kapott, egyikük pedig életével fizetett a tisztek nemtörődömségéért.

Az orosz hadsereg titkolódzó tisztjei szerint a 18 éves Vlagyimir Berezin és családja tehet a botrányról: ha a fiatalember - meglehetősen hazafiatlan módon - nem hal meg a Moszkvából a szibériai Magadanig vezető hosszú úton szerzett tüdőgyulladásban, és édesanyja nem mondja el, mi történt a fiával, valószínűleg nem válik közbeszéd tárgyává, milyen körülmények között jutnak el szolgálati helyükre a behívott sorkötelesek. A hadsereg által először csak egy rövid táviratra méltatott Tatyjana Vlagyimirovna azonban beszélt, és jajkiáltása olyan hangosra sikerült, hogy meghallotta Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki az államvédelmi szolgálat, az FSZB tisztjei előtt mondott beszédében azonnal megígérte a felelősök megbüntetését.

Az elnöki dörgedelem hatására rögtön megindult a vizsgálat. Kiderült, hogy Vlagyimir és társai több napig tartó golgota után jutottak el Moszkvából Kelet-Szibériába: nappalonként a sokszor mínusz 25 fokos hidegben órákat vártak a repülőterek betonján, míg repülőgépüket feltöltötték üzemanyaggal, éjszakánként pedig rosszul fűtött laktanyákban a jéghideg kövön aludtak. Meleg vizet napokig nem láttak, és amikor már Magadanban elcsigázva, betegen jelentkeztek a határőrlaktanya orvosi szobájában, csak vitaminokat és lázcsillapítót kaptak. Néhány nap múlva több mint százan kerültek kórházba, de sokuk állapota akkor már nagyon súlyos volt. Egyikük, a moszkvai Vlagyimir Berezin nem élte túl a kétoldali tüdőgyulladást, és két földije is egész életében emlékezni fog a tragikus kirándulásra: az egyiknél súlyos szövődmények léptek fel, a másiknak pedig elfagyott az egyik lába.

A hadseregnek, illetve a határőrséget irányító FSZB-nek heteken át sikerült titokban tartania a december első felében történteket, ám amikor az államfő közbenjárására megindult a vizsgálat, a katonai ügyészség néhány nap alatt 250 tisztet, köztük 22 tábornokot hallgatott ki, és hármuk ellen már megindult az eljárás. Természetesen folyik az egymásra mutogatás is. A hadsereg az FSZB-t teszi felelőssé a történtekért, hiszen a behívottakat az állambiztonsági szolgálat tisztjei kísérték. Az FSZB viszont a katonaságot hibáztatja, mivel a katonai repülőtereken a hadseregnek kellett volna megteremtenie az emberhez méltó várakozás feltételeit.

Abban viszont teljes az egyetértés a két fegyveres testület között, hogy a szülők és a behívottak is felelősek a történtekért, mivel a fiatalok nem az évszaknak megfelelő ruházatban jelentkeztek szolgálatra. A tisztek ugyanakkor - még ha nem is mondják - tökéletesen tisztában vannak azzal, miért voltak alulöltözöttek a bevonulók: a törvény szerint ugyan minden családnak postázzák a laktanyákban leadott polgári ruhákat, ám a gyakorlatban azoknak csak egy része jut vissza, a javát ugyanis kimazsolázzák az öregkatonák.

Miközben tart a magadani eset kivizsgálása, kiderült, hogy az Urál ázsiai oldalán néhány nappal később hasonló események történtek. A sadrinszki katonai kórházba ugyancsak több mint száz tüdőgyulladásban, illetve más súlyos légúti fertőzésben szenvedő sorkötelest szállítottak be. Ők útközben több éjszakát töltöttek rosszul fűtött házakban, majd amikor megérkeztek szolgálati helyükre, félig nyitott tehergépkocsikon vitték őket a laktanyába. Az uráli események részletei egyelőre nem ismertek, a hadsereg ugyanis igyekszik mindent eltitkolni, az illetékes kórház orvosai pedig egyszer megerősítik, másszor cáfolják a tömeges tüdőgyulladásról szóló híreket.

Orosz és nemzetközi jogvédő szervezetek szerint a most napvilágra került esetek nem számítanak kivételesnek, a tisztek hagyományosan "fogyóeszköznek" tekintik a sorkatonákat. A fagyasztás sok esetben nem is felelőtlenség, hanem büntetés eredménye: a név nélkül nyilatkozó katonák elmondása szerint a fenyítés egyik bevett módszere, hogy kabát és sapka nélkül állítják ki a megfegyelmezendő katonát a farkasordító hidegbe. Ha pedig megbetegszenek, akkor sem számíthatnak szívélyes fogadtatásra: a felcserek, illetve orvosok úgy tekintenek a gyengélkedőn jelentkezőkre, mint munkakerülőkre, ezért sok katona súlyos betegségekkel tér haza kétéves szolgálatából.

A kiskatonák élelmezése is olyan gyatra, hogy sokan közülük 20-30 kilogrammot veszítenek súlyukból a szolgálat első idejében, és néhány évvel ezelőtt három katona - egy szigeten lévő laktanyában - éhen halt. A még Borisz Jelcin elnöksége idején történt eset felelősei megúszták komoly büntetés nélkül: a per évekig húzódott, és miután megszületett az ítélet, a tisztek hamarosan amnesztiát kaptak.

A "gyedovscsina", azaz csicskáztatás csak tovább rontja a helyzetet: az öregkatonák gyakorlatilag élet-halál urai, és szerencsésnek mondhatja magát az az újonc, akinek csak annyi jut, hogy el kell végeznie az öregek munkáját is. A gyedovscsina számtalanszor bántalmazásba, zsarolásba torkollik, és nem ritkák a gyilkosságok sem. Hivatalos statisztikák szerint évente több száz katona veszti életét a hadseregen belüli erőszak következtében, és emellett nagyon magas az öngyilkosságok száma is. A zaklatásnak kitett újoncoknak általában mindent el kell tűrniük, mivel a tisztek szemet hunynak a "csak a hagyományoknak megfelelően" viselkedő öregkatonák tettei fölött. Azt, hogy a gyedovscsina nem csak újoncok között terjedő legenda, azok a fényképfelvételek is bizonyítják, amelyeket tavalyelőtt csempésztek ki a dél-oroszországi Majkop egyik laktanyájából, és amelyeken jól látható, miként bántalmazzák és alázzák meg a sorköteleseket.

Az orosz hadsereg válságát Igor Ivanov védelmi miniszter is elismerte, aki tavaly novemberben úgy vélekedett, csak a nukleáris fegyvereket kezelő, valamint a terrorizmusellenes egységek, illetve a békefenntartó erők katonái élnek megfelelő körülmények között. "A hadseregnek csak 75-80 százaléka rendelkezik valóban működő felszereléssel, a korszerű fegyverek aránya pedig csupán húsz százalék körül van" - mondta a védelmi miniszter a vezérkar tisztjeivel folytatott tanácskozáson (HVG, 2003. október 4.).

Nem csoda, hogy a presztízsét vesztett orosz hadseregbe a sorkötelesek túlnyomó többsége nem akar bevonulni. Nem hivatalos adatok szerint csupán a behívottak 20 százaléka jelenik meg a sorozóbizottságok előtt. "Sok orosz anya számára most az a legfontosabb, hogy elkerülje fia besorozását. Vannak, akik nem azért költöznek külföldre, hogy munkát vállaljanak, hanem azért, hogy magukkal vigyék fiaikat, és megóvják őket a hadseregtől" - vélekedett Marija Mohova, a Szesztri (Nővérek) nevű orosz emberjogi szervezet egyik vezetője.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Orbán kicsit előreszaladt: már most megváltoztatta Macedónia nevét

Orbán kicsit előreszaladt: már most megváltoztatta Macedónia nevét

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

Az Iszlám Állam magára vállalta az oroszországi házrobbanást

Az Iszlám Állam magára vállalta az oroszországi házrobbanást