A rendkívüli biztonsági intézkedések ellenére az idén is követelt emberéleteket a muszlimok számára a vallásos élet beteljesülését jelentő mekkai zarándoklat: vasárnap egy hídon 251 embert taposott halálra a többezres, hömpölygő tömeg.

A zűrzavar nem egészen fél órán át tartott. Vasárnap reggel 400 méter hosszú sorban tülekedtek a fehér lepelbe öltözött iszlám hívők arra várva, hogy bejussanak a Mekka melletti Mina-völgybe, ahol három, a sátánt jelképező kőoszlopra kell hét-hét követ dobnia a zarándoklat minden résztvevőjének. A szent hely, amely arról nevezetes, hogy az iszlám hit szerint Ábrahámnak ott jelent meg az ördög, csak egy módon, a - két sziklát összekötő - 15 méter széles Dzsamarat hídon keresztül közelíthető meg. A katasztrófa ott történt: a hömpölygő tömeg elsodorta az útszűkületbe beszorulókat, akik közül sokan elestek, és már nem tudtak felállni - magyarázta a történteket Ijad bin Amin Madani, a zarándoklatokért felelős szaúdi miniszter. A Szaúd-Arábiában megjelenő Arab News angol nyelvű napilap munkatársainak a szemtanúk különbözőképpen számoltak be a szerencsétlenségről: egyikük szerint az okozta a bajt, hogy egy csoport a tömeggel szemben haladva akart visszatérni táborhelyére, egy másik viszont azt mondta, a sor elején haladók közül jó néhányan futva akarták elérni a szent helyet, és többeket fellöktek. "Minden óvintézkedést megtettünk, hogy elkerüljük az ilyen eseteket, de ez isten akarata. A sors erősebb az óvatosságnál" - idézte a zarándoklatügyi miniszter szavait az AP amerikai hírügynökség.

Miután a rendfenntartók visszaszorították a tömeget, 251 ember maradt holtan az út mentén, és legalább ugyanennyien megsérültek. A halottak között több mint húsz ország állampolgárai vannak. Sokak kilétét lapzártánkig nem tudták megállapítani, de az biztosnak látszik, hogy a legtöbb áldozat Indonéziából és Pakisztánból érkezett az ötnapos zarándoklatra, a háddzsra, amelyet legalább egyszer teljesítenie kell minden szellemileg és testileg ép iszlám hívőnek, ha arra anyagi lehetősége van.

Fahd szaúdi király a tragikus eset nyomán utasítást adott egy olyan bizottság létrehozására, amelynek feladata Mekka és Medina, illetve általában az iszlám szent helyek környezetének átalakítása. A munkát az ország minden minisztériumának támogatnia kell. Az eddigi próbálkozások mindenesetre, mint azt a most történtek is bizonyítják, korántsem hoztak teljes sikert. A szaúdi hatóságok hiába igyekeznek például a különböző országoknak megszabott kvótákkal kordában tartani az évi mintegy kétmillió zarándok létszámát, hiába kell bejelentkeznie a háddzs minden résztvevőjének, mindig vannak olyanok, akik engedély nélkül vegyülnek el a tömegben. Madani miniszter szerint többek között ők is felelősek azért, hogy a vasárnapi katasztrófa ilyen súlyos áldozatokkal járt. Csomagjaikat ugyanis mindvégig magukkal hurcolták, a földre tett batyuk pedig - mivel könnyen meg lehet botlani bennük - halálos csapdákká váltak a tumultusban.

Csaknem minden évben történnek hasonló szerencsétlenségek a mekkai zarándoklaton. A Reuters brit hírügynökség összesítése szerint 1994-ben 270, 1998-ban 119, 2001-ben 35, tavaly pedig 14 embert taposott agyon a tömeg a Dzsamarat hídnál. A legsúlyosabb katasztrófa azonban 1990-ben volt, amikor egy mekkai aluljáróban 1426 ember életét követelte a tülekedés, 1997-ben pedig egy tűzvészben pusztult el 343 zarándok (HVG, 1997. április 26.). 1987-ben mintegy 400 ember halt meg, amikor iráni síiták csaptak össze a szaúdi rendfenntartó erőkkel, míg 1991-ben két, szenegáli, illetve nigériai zarándokokat szállító repülőgép is lezuhant.

Az idén nem is elsősorban balesetektől, hanem inkább terrorakcióktól tartottak a szaúdi hatóságok. Abdullah trónörökös már január elején arra figyelmeztette a zarándoklat leendő résztvevőit, hogy vallási kötelességükre koncentráljanak, és kerüljék az olyan tevékenységet, ami megzavarhatja a rendet. A BBC hírszolgálatának jelentése szerint a rendőrség és a biztonsági erők 25 ezer tagját vezényelték a muszlim szent helyek környékére, miután a tavaly novemberi rijádi robbantásért (HVG, 2003. november 15.) is felelősnek tartott al-Káida terrorhálózat legutóbbi nyilatkozata szerint fogadalmat tett, hogy "az Arab-félszigetet megtisztítja a hitetlenektől". A háddzs kezdete előtti napon, múlt csütörtökön a biztonsági erők Rijádban le is lepleztek egy merényletekre készülő szélsőséges csoportot, és hét embert őrizetbe vettek, az egyik feltételezett terrorista házánál pedig heves tűzharcba keveredtek, ami hét ember életét követelte. A lapzártánk idején véget ért zarándoklatot végül nem zavarta meg merénylet, a terrorizmus azonban így is téma volt: Abdelaziz al-Sejk szaúdi főmufti szombaton, a tévében egyenes adásban közvetített szentbeszédében elítélte a szélsőségeseket, az öngyilkos robbantókat, mondván, tetteiket nem lehet szent háborúnak tekinteni. Az arab világban nagy tekintélyű vallási vezető a Namira-mecsetben beszélt, nem messze az Arafát-hegytől, ahol Mohamed próféta 632-ben elmondta utolsó prédikációját, amelyben egyebek közt óvta a muszlimokat az egymás elleni harctól. Ezt most felidézte a főmufti is, aki a terrorizmust az iszlám megsértésének nevezte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Visszatérítést kapnak az autópályadíjból a keményen dolgozó kisemberek a franciáknál

Visszatérítést kapnak az autópályadíjból a keményen dolgozó kisemberek a franciáknál

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban