Legalább júniusig eltart majd a düsseldorfi bíróságon az a monstre büntetőper, amelyben hűtlen kezeléssel vádol az ügyészség német topmenedzsereket, akik viszont azt állítják, csupán a siker fejében járó méltányos összegeket vették fel.

"Németország az egyetlen hely a világon, ahol a sikeres embereket bíróság elé állítják" - Josef Ackermann, a nagy hatalmú Deutsche Bank igazgatósági (it) elnöke kommentálta így azt a pert, amely január második felében kezdődött, s előreláthatólag legalább júniusig tart a düsseldorfi tartományi bíróság előtt, s amelyben Ackermann az egyik vádlott.

A legnagyobb német pénzintézetet vezető, svájci illetőségű bankár ha akarta volna, akkor sem tudta volna ennél frappánsabban maga ellen hangolni a közvéleményt, a sajtót, számos vezető menedzsert, politikusokat. "A jogszabályok szerinti vád hűtlen kezelés, az erkölcsi vád viszont a dolgozó emberek kigúnyolása, a jól fizetett menedzserek cinizmusa" - kommentálta Olaf Scholz, a kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) főtitkára Ackermann bírósági fellépését, aki idézett kijelentése mellett még azzal is borzolta a kedélyeket, hogy széles mosollyal, vádlott-társait mutató- és középső ujjából formázott V betűvel köszöntve vonult be a tárgyalásra.

Ackermannt, valamint Klaus Essert, a Mannesmann volt it-elnökét, Joachim Funkot, az óriáscég korábbi felügyelőbizottsági (fb) elnökét, Dietmar Droste korábbi it-tagot és Jürgen Landberg egykori üzemi tanácsi elnököt, valamint Klaus Zwickelt, a fémipari szakszervezet (IG Metall) volt elnökét hűtlen kezeléssel, illetve az ahhoz nyújtott bűnsegédi közreműködéssel vádolja az ügyészség.

A négy évvel ezelőtti időkre visszanyúló történet annak idején lázas izgalomban tartotta a német közvéleményt. Adva volt egy tradicionális német nagyvállalat, a Mannesmann AG, amely korábban ugyan elsősorban gépipari termékei révén vált ismertté, de az idők szavát megértve új üzletágakat is kialakított, és sikeresen pályázta meg az első német magán-mobiltelefonszolgáltató licencet. Az 1992-ben elindított D2 hálózat jó üzletnek bizonyult, olyannyira, hogy lassan meghatározóvá vált a cég bevételeiben.

S egyben felkeltette a konkurencia érdeklődését is. A brit Vodafone mobilszolgáltató vetette ki a hálóját a Mannesmannra, ám sokáig úgy tűnt, hiába. Bár Chris Gent Vodafone-elnök egyre csábítóbb ajánlatokat tett a Mannesmann-részvényeseknek, a cégvezetés, élén Klaus Esser it-elnökkel, drámai szózatokkal - s mintegy 200 millió eurónyi összeget felemésztő hirdetési kampánnyal - érvelt a Mannesmann önállóságának megőrzése mellett.

Váratlan fordulat 2000 februárjában történt: Esser meghátrált, s azt javasolta a részvényeseknek, mégiscsak fogadják el a Vodafone ajánlatát. Ebben - legalábbis az ügyészség szerint - szerepe volt annak a 60 millió eurónyi összegnek, amelyet Esser, Funk és még néhány Mannesmann-vezető vehetett föl rendkívüli juttatásként, s amelynek megítélésével a többi vádlott is bűncselekményt követett el (HVG, 2003. március 15.). A juttatások odaítéléséről ugyanis nem a részvénytársaság közgyűlése, de még csak nem is az fb döntött, hanem csupán annak e célból összehívott, a mostani vádlottakból álló "személyügyi albizottsága". S tekintettel arra, hogy a német jogszabályok szerint a részvénytársaságok tisztségviselőinek díjazását nem kell nyilvánosságra hozni - csupán a testületek egészének összevont tiszteletdíja ismeretes -, abban bíztak, a nagy üzlet farvizén (a Vodafone végül 180 milliárd eurónyi értéken vette meg a Mannesmannt) elcsúszik ez a néhány milliócska.

A bizottságnak nem is volt joga semmiféle külön díjazásról dönteni - mutatnak rá részvényjogi szakértők. Másrészt hiába érvel Esser azzal, hogy a Mannesmann árának feltornázásával ő milyen jót tett a részvényeseknek - részben erre vonatkozott Ackermann bevezetőben idézett kijelentése is -, ezt a "kis pénzt" a részvényeseknek járó összegből kanyarították le.

Az már most látszik, hogy jó néhány kérdés túlmutat a konkrét ügyön. Az egyszerűbbek közé tartozik, hogy mi értelme a szakszervezeti képviselők jelenlétének az fb-ben (ez részvénytársaságok esetében kötelező), ha szó nélkül megszavazzák - vagy, mint Zwickel tette, tartózkodásukkal nem akadályozzák meg - az ilyen döntéseket. Nagyobb horderejű kérdés, és sokáig vitatéma lesz, hogy mekkora az az összeg, amire a topmenedzserek igényt tarthatnak, milyen arányban állhat javadalmazásuk a cég értékével, nyereséges vagy veszteséges voltával - s a dolgozók és a munkahelyek sorsával.

Ez utóbbival kapcsolatban többen emlékeztetnek rá, hogy a Mannesmann-Vodafone akció végső soron sok ezer ember munkahelyébe került, mivel a briteket igazán csak a mobiltelefon-üzletág érdekelte, ezért a céget földarabolták, részeit eladták. Az ehhez hasonló esetek ihlették Rolf Hochhuth drámaírót, akinek legújabb színművét most próbálja a brandenburgi színház. A Jön McKinsey című darab már a bemutató előtt kisebbfajta botrányt kavart. Az 1963-ban bemutatott, a Vatikán második világháborús tetteit, pontosabban tétlenségét ostorozó A helytartóval világhírűvé lett, ma 73 éves Hochhuth most a cégfelvásárlásokat, a kizárólag a nyereségre figyelő racionalitást állítja pellengérre, a verses formában megalkotott szövegben külön szonettet szentelve a Deutsche Banknak és személy szerint Ackermann-nak. Aki 6,95 millió euró éves fizetést kasszíroz, miközben munkatársai 14,31 százalékát kirúgja - idézi már-már költészetidegen pontossággal az összeget és a leépítési arányokat Hochhuth. "Vajon A. csak úgy lép le, mint Gessler - Tell közreműködésével?" - kérdi a szerző, félreérthetetlen utalást téve Schiller Tell Vilmosára, aki megöli a zsarnok Gesslert.

WEYER BÉLA / BERLIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben