A több mint kétmilliárd dolláros vagyont felhalmozó orosz üzletember, Viktor Vekszelberg a napokban megvásárolta az amerikai Forbes család tulajdonában lévő Fabergé-tojásokat. Ezzel megakadályozta, hogy szétszóródjanak a világban az utolsó orosz cároknak készített ötvösremekművek.

Viktor Vekszelberg milliárdos orosz üzletember megmutatta a világnak és honfitársainak, hogyan viselkedik egy hazafias érzelmű oligarcha: Roman Abramoviccsal ellentétben nem külföldi labdarúgócsapatot vásárolt, hanem - egy fociklub áráért, mintegy 100-120 millió dollárért - egy műkincskollekció részeként megvette a cári családnak készített Fabergé-tojások legszebb darabjait. A 180 darabból, köztük kilenc tojásból álló gyűjtemény az utóbbi évtizedekben a már elhunyt amerikai médiamágnás, Malcolm Forbes, illetve leszármazottai tulajdonában volt, és az örökösök januárban úgy döntöttek, árverésen keresnek új gazdát neki.

A Sotheby's már ki is tűzte az aukciót április 20-21-ére, ám amikor az árverésnek híre kelt, Vekszelberg - aki Renova nevű cégén keresztül az amerikai-brit British Petroleum (BP) és a tyumenyi TNK olajtársaság közös vállalatának, a TNK-BP-nek az egyik fő tulajdonosa és igazgatója - úgy döntött, tartozik annyival hazájának, hogy visszaszerzi Oroszországnak a 19. és a 20. század fordulóján készült remekműveket. A gyűjtemény legértékesebb darabja a 25 millió dollárra becsült koronázási tojás, amely gyémántokkal díszített cári sasokból, valamint egy aranyból és gyémántból készült hintóból áll.

A Forbes örökösök először nem akartak különalkut kötni az olajüzlet mellett alumínium- és gépipari érdekeltségekkel is rendelkező Vekszelberggel, ám végül úgy döntöttek, hozzájárulnak ahhoz, hogy a Sotheby's által 90 millió dolláros kikiáltási áron kínált gyűjtemény egyben maradjon, és visszatérjen szülőhazájába. Az orosz milliárdosnak - aki a kollekció megvételére Szvjaz vremjon (Korok kötődése) néven alapítványt hozott létre - sietnie kellett, moszkvai források szerint ugyanis egy másik hazafias érzelmű orosz üzletember is megkereste a tojásokat a hatvanas évek óta gyűjtő Malcolm Forbes örököseit.

Vekszelberg már bejelentette, azt szeretné, ha a gyűjtemény a New York-i búcsúkiállítás után a lehető leghamarabb visszakerülne Oroszországba, és még húsvét előtt ki lehetne állítani Moszkvában, hogy azután minél több orosz városban a nagyérdemű elé tárhassák. Oroszországban mindenestre megkezdődött a verseny a lehetséges kiállítási helyek között, és annyi már ki is derült, hogy a műtárgyakat a Kreml kincstárában, a moszkvai Feltámadás székesegyházban vagy az Ermitázsban helyezik majd el véglegesen.

A Fabergé-kincsek hazahozatala némileg megosztotta az orosz társadalmat: míg a többség - köztük a kormánypárti politikusok és az orosz múzeumok vezetői - dicséretes tettnek nevezték a vásárlást, voltak olyanok, akik úgy vélték, Vekszelberg azért vette meg a gyűjteményt, mert hazájában nincsenek megfelelő befektetési lehetőségek. "Itthon nem érdemes ekkora vagyont befektetni, ezért aki teheti, külföldön vásárol" - vélekedett Szergej Ivanyenko, a liberális Jabloko párt alelnöke. Mások úgy gondolják, Vekszelberget a hazafiság mellett hideg számítás is vezette: nem kizárt, hogy az üzletember a befektetéssel a Kreml jóindulatára pályázik, elkerülendő, hogy érdekeltségei az olajmágnások vagyonának eredetét kutató adóhatóságok látókörébe kerüljenek. Nem Vekszelberg az első orosz újgazdag, aki műkincsekbe fekteti a pénzét: Vlagyimir Potanyin, az Interrosz holding első embere tavalyelőtt egymillió dollárt szánt arra, hogy Oroszországban maradjon Kazimir Malevics szuprematista orosz festő világhírű festménye, a Fekete négyzet (HVG, 2002. március 23.).

A több mint félszáz Fabergé-tojás egy része megsemmisült az 1917-es bolsevik forradalom és a polgárháború alatt. Nyolc tojás hollétéről a szakértők máig nem tudnak. A kincsek jó részét a valutahiánnyal küszködő Sztálin adta el - 1930 és 1933 között 14 tojás került külföldre -, és a vevők között volt például a forradalmat vezető Lenin barátjának számító Armand Hammer amerikai üzletember is, aki végül tíz tojást szerzett meg. Alekszandra Fjodorovna cárné, Viktória királynő unokája révén a remekművekből három II. Erzsébet brit királynő udvarába is eljutott. Oroszországban csak tíz maradt belőlük, valamennyit a Kreml fegyvertárában őrzik.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Médiatanács leokézta az MTVA karaktergyilkos híradóját

A Médiatanács leokézta az MTVA karaktergyilkos híradóját

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

A Samsung üzeni mindenkinek: forradalmi újítást hoz az összehajtható kijelzős telefonjuk

A Samsung üzeni mindenkinek: forradalmi újítást hoz az összehajtható kijelzős telefonjuk