A Napkirály uralkodása idején, a 17.

A Napkirály uralkodása idején, a 17. század végén Franciaországból elmenekült hugenotta családból származó Carl Fabergé (orosz nevén Karl Faberzse) 1846-ban született Szentpéterváron. Külföldi tanulmányai után már 24 évesen átvette apjától a Bolsaja Morszkaja utcában alapított családi ékszerész és műtárgykereskedő vállalkozást. 1885-ben készítette el a III. Sándor feleségének, a Dániából származó Maria Fjodorovna cárnénak szánt első húsvéti tojást, amely "apró meglepetésként" egy gyémántgyűrűt, valamint - egy aranykakasban - miniatűr gyémántkoronát rejtett. Az uralkodónak és feleségének annyira megtetszett az ajándék, hogy a cár felkérte az udvari szállító címével kitüntetett mestert, minden húsvétra készítsen meglepetést rejtő tojást.

A hagyomány III. Sándor halála és az utolsó cár, II. Miklós trónra lépése után sem szakadt meg, sőt Fabergé cégének - amely fokozatosan terjeszkedve Moszkvában, Kijevben, Odesszában és Londonban is önálló műhelyeket nyitott - már két tojást kellett szállítania: egyet az özvegynek, egy másikat pedig II. Miklós feleségének, Alekszandra cárnénak. Fabergé azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az uralkodó sem tudhatja meg előre, mi lesz az az évi meglepetés. Az általában aranyból és drágakövekből készített tojásoknak, illetve Fabergé egyéb ékszereinek és vitrintárgyainak a stílusa nem volt egységes, de munkáihoz mindig nemes anyagokat, aranyat, ezüstöt, malachitot, jádét, lazuritot, gyémántot használt. Némelyik tojás annyira különleges volt, hogy elkészítése több évbe telt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nemzetközi hírnévre szert tett tojások készítése végül annyira lefoglalta a szentpétervári Fabergé-műhelyt, hogy a többi megrendelőnek sorba kellett állnia. A cári fővárosban ugyanis nagyon népszerűek lettek a Fabergé-termékek, amelyek jóval könnyedebbek, finomabbak voltak, mint az akkoriban Oroszországban készített ékszerek és műtárgyak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Hazafias játékok

A több mint kétmilliárd dolláros vagyont felhalmozó orosz üzletember, Viktor Vekszelberg a napokban megvásárolta az amerikai Forbes család tulajdonában lévő Fabergé-tojásokat. Ezzel megakadályozta, hogy szétszóródjanak a világban az utolsó orosz cároknak készített ötvösremekművek.

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

Visszatér Süsü, a sárkány

Visszatér Süsü, a sárkány

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója