Fájl- és bootvírus, trójai ló és féreg - sorol fel néhányat a bitvirológusok által felállított, a számítógépes...

Fájl- és bootvírus, trójai ló és féreg - sorol fel néhányat a bitvirológusok által felállított, a számítógépes kórokozókat terjedési és károkozói tulajdonságaik alapján csoportosító kategóriák - ha jobban tetszik, víruscsaládok - közül Varga Zoltán, a digitáliskártevő-irtással és -elhárítással foglalkozó 2F 2000 Kft. munkatársa. Kezdetben, a nyolcvanas években, még a világhálósodás előtt az első közforgalmi vírusok az akkori adathordozókon, mágneslemezen, netán szalagon terjedtek. Ezért, mai utódaikkal ellentétben, inkább csak lokálisan tudtak károkat okozni: egy-egy adatállományhoz, fájlhoz másolva (innen a nevük is: fájlvírus), és a fenti módon, kizárólag emberi közvetítéssel vándoroltak számítógépről számítógépre. Jó esetben csak tréfás üzeneteket írtak a monitor képernyőjére, netán összekavarták a billentyűzet betűsorrendjét, pusztítóbb fajtáik azonban akár a merevlemez teljes tartalmát is törölték.

A vírusevolúció következő állomását az úgynevezett bootvírusok jelentették a nyolcvanas években és kilencvenes évek elején. Ezek az operációs rendszereket indító úgynevezett bootba vagy indítószektorba fészkelték be magukat. Mivel minden lemezművelet rajtuk keresztül történt, szinte teljes mértékben uralták a rendszert, és igen pusztító példányaik is megjelentek, így például a hírhedt Michelangelo. A lopakodó gyűjtőnéven jegyzett digitális kórokozók a vírusfejlesztőknek köszönhetően már álcázni is képesek voltak magukat: például egészséges program alakját és tulajdonságait felvéve próbálták félrevezetni a víruskeresőket.

Újabb kategóriát alkotnak a trójai programok, amelyek a mitológiai faló elvén működnek: egy ideig a gépbe beengedett, ártalmatlan ajándéknak látszó programban csücsülnek, majd egyszer csak támadásba lendülnek. Gyakran úgynevezett hátsókapu-szoftvert is rejtenek, mellyel a támadók át tudják venni a fertőzött gép teljes irányítását, és akár jelszavakat is lophatnak. A világháló elterjedésének köszönhetően 1999 tavaszán újfajta kártevő jelent meg: a Melissa névre hallgató, elektronikus levélben terjedő, a melléklet óvatlan megnyitásakor fertőző fájlvírus.

Jelenleg a legnagyobb gondot az ezredfordulón megjelent férgek okozzák. A klasszikus értelemben vett vírusokkal szemben, amelyek terjedéséhez szükség van valamféle hordozóra, például egy programra, mágneslemezre, amit megfertőzhetnek, a férgek önmagukban is életképesek - olvasható a már idézett szakember által is szerkesztett virushirado.hu című internetes szakoldalakon. És mivel 98 százalékuk elektronikus levelekben utazik, nincs is másra szükségük, mint a naiv és laikus hálópolgárra, aki minden további nélkül megnyitja az ismeretlen helyről érkező leveleket is. A férgek fénykora az "I love you" című üzenetet küldő LoveLetterrel, valamint a Melissával kezdődött, és most a MyDoommal folytatódik.

VAJNA TAMÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Pingvinvadászat

Az interneten végigsöprő MyDoom féregvírus programírójának haragját azzal vívta ki az amerikai SCO Group, hogy szerzői jogi követelést támaszt az ingyenes Linux operációs rendszer egyik szoftverrészével kapcsolatban: dollárszázmilliókat, sőt talán -milliárdokat szeretne kasszírozni a felhasználóktól.

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Zacher: Már nem kellek

Zacher: Már nem kellek

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők