Az alsó-ausztriai Gänserndorf 80 hektáros parkjának bérlői, akik öt évvel ezelőtt vették át a "nyitott állatkertet" az előző, becsődölt vállalkozóktól, január közepén maguk is csődöt jelentettek.

Az osztrák újságok megteltek szomorú szemű állatokkal. Búsan tekint a kamerába Lord, a szibériai tigris meg a park legtöbbet érő lakója, Pablo, az orrszarvú. Gänserndorf sorsáért egy ország aggódik, nincs nap, hogy állatvédő, magatartás-kutató vagy éppen tartományi politikus ne kapjon szót ez ügyben a médiában. A minap a legtöbbet hallgatott kereskedelmi rádióban, az Ö3-ban szórakoztak a témán: alsó-ausztriai családokat hívtak fel telefonon, azt kérve a hallgatóktól, hogy amíg az állatkert ügye nem rendeződik, legalább egy állatot vegyenek magukhoz. Az egyik megkeresettet, aki vonakodott, hogy egy nagyobb madárral ossza meg a lakását, tréfásan megfenyegették, hogy akkor a zebrát kell vállalnia.

A gänserndorfi szafaripark 1972-ben nyitotta meg kapuit, természetesen az akkori tartományi miniszterelnök avatóbeszédével. A község tulajdonában lévő terület alig négy és fél hónapos előkészítés után alakult át afrikai szavannává, illetve őserdővé, olyan tereppé, ahol az állatok szabadon csatangolnak, és közvetlen közelről néznek be a borzongó szülőkkel és náluk kevésbé megszeppent gyerekekkel tömött autókba. Az amerikai rajzfilmeken nevelkedett ifjúság magától értetődően vette tudomásul, hogy a zsiráfok a nyelvüket próbálták bedugni a gépkocsik ablakán, az elefántok ormányukkal igyekeztek megszerezni az elemózsiás kosarakat. A csimpánzok felugráltak a szélvédőre, a tikkadt látogatókat harangocska hívta madárcirkuszba, delfinshow-ba.

Az idill nem tartott sokáig, 1974-ben utolérte a park lakóit a száj- és körömfájás, 71 napos bezárásra kényszerült a vállalkozás. Lassan újra rendbe jöttek anyagilag, de 1979-ben hatalmas tűz támadt, amelyben 39 állat pusztult el. A nyolcvanas évek közepén egy vasúti múzeum lopta el az állatsereglettől a show-t, s a park üzemeltetői végül 1986 januárjában bedobták a törülközőt. Volt esély a kiegyezésre, de beütött a csernobili katasztrófa, elmaradtak a vendégek, a csőd viszont nem. Két megszállottan állatszerető alkalmazott és az addigi cégvezető vették át a park bérletét. Olyan sikeresen kezdeményeztek adakozó akciókat, hogy még a téli nyitva tartásra is jutott pénz. Sőt a szerencse is a kezükre játszott, egészen pontosan a keleti nyitás. Az osztrák gyerekek már éppen elunták volna az állatparádét, a határon 1989-től akadálytalanul átlépő magyar és szlovák látogatók viszont, az intenzív hirdetési kampánynak is köszönhetően, elözönlötték Gänserndorfot. Élvezték a kalandos utazást, a szabadon tartott állatokat, a "nyugati" üdítőket, a tigrisbundamintás terepjárókat, amelyekkel az őrök, ápolók közlekedtek.

Gänserndorfban 1991-ben már az ötmilliomodik látogatót ünnepelték, ám a vállalkozás évekig nem fejlesztette infrastruktúráját, nem költött a terület főleg Szlovákia felől nehézkes megközelítésének javítására, a szórakoztató programok gazdagítására. Az ezredfordulón újabb társaság jött, élén az újító kedvű Georg Scheifingerrel, aki a minap kényszerült a csőd bejelentésére. Scheifinger a show helyett inkább tudományos alapra igyekezett helyezni a park életét, nagy nemzetközi állatkertek, állatvédő szervezetek elismerését, szimpátiáját is elnyerve. Legfőképpen arra törekedett, hogy megpróbálja a menhelyekről szalajtott, cirkuszokból kiszuperált társulatot természeti körülmények között "reszocializálni".

Tervéhez kapóra jött a majomprogram, amely időközben a szafaripark legnagyobb látványosságává emelkedett. A közelben működő Baxter multinacionális gyógyszergyár úgy határozott, hogy végérvényesen felhagy laboratóriumi állatkísérleteivel, és Gänserndorfban helyezi el nyugdíjassá vált közel 170 majmát (köztük 43 csimpánzt), és életük végéig gondoskodik róluk anyagilag. A majmokkal gondozóik is áttelepültek a parkba, örökös bérfeszültséget teremtve azzal, hogy magukkal hozhatták a Baxternél kapott magas fizetésüket.

A Baxter hozta a romlást a parkra, mondják Scheifingerék, az általa igényelt csupa üveg, csupa fa majomház ugyanis iszonytató pénzt emésztett fel. "Fejenként havi 900 eurót fizetünk a majmok után - replikázik a gyógyszergyár bécsi szóvivője, Peter Mateyka -, ember nem él ilyen jól nyugdíjasként. Mire megy el az a sok pénz?" Az is biztos, hogy a tavaly nyári nagy hőségben elmaradtak a látogatók, az állatok viszont légkondicionált helyiségekben vészelték át a kegyetlen időjárást. Végül is a park költségvetésében 4,7 millió eurós tartozást halmozott fel, és mivel az alsó-ausztriai kormányzat nem találta meggyőzőnek a vállalkozó kibontakozási programját, nem maradt más hátra, mint a csőd bejelentése.

A 64 foglalkoztatottból, miután szeptember óta senki nem kapott fizetést, 34-en távozni kényszerültek (a többiek rajongott állataik miatt nem mentek el). A majomgondozókat sokkolta, hogy immár ők sem kivételezettek, csak úgy maradhatnak, ha elfogadják a havi több száz eurós fizetéscsökkentést. Sztrájkolni próbáltak, eredménytelenül. Megindult a gyűjtés, és ahogyan ez Ausztriában lenni szokott, akadt adakozó bőven. A tartomány 100 ezer eurós gyorssegélyt akart átutalni, de az uniós szabályok szerint csődeljárás alatt álló magánvállalkozásnak nem szabad állami támogatást folyósítani. Így a tudományosan vezetett osztrák állatkertek szövetségének küldték a pénzt, amit azok táplálékbeszerzés címen továbbítottak. A szervezésben kulcsszerepet vállalt a schönbrunni állatkert nagy tekintélyű igazgatója, Helmut Pechlaner is.

Pechlaner, a Baxter emberei és a tartomány politikusai összedugták a fejüket, és három hónapos válságprogramot dolgoztak ki. Ennyi ideig a pénz is kitart, megszervezik az állatok ellátását, de közben a csődgondnoknak vállalkozót kell keresnie Gänserndorf jövendő működtetésére. A tavaly még 800 állatot számláló állomány a mizéria hónapjaiban 700 egyedesre apadt, a 14 oroszlán, a hat elefánt, a három tigris, az ötven antilop, a zsiráf, a 36 bivaly, a 20 szarvas és a majmok sorsáról még folyik a vita. Elaltatásuk gondolatát mindenki elveti, de értékesítésüket, más állatkertekben való elhelyezésüket sem igen lehet megoldani, mert például az elefántokat, szomorú cirkuszi múltjukból adódóan, összeférhetetlennek tartják. Ráadásul közülük néhányan "lízingszerződéssel" élnek a szafariparkban, jogi helyzetük is rendezetlen.

A közvélemény happy endet szeretne, azt, hogy a parkot a nagy schönbrunni állatkerthez csatolják, s a hányatott sorsú állatok nyugalmát maga Pechlaner óvja. A tekintélyes tudósnak azonban erre nincs ideje, és mint mondja, a kétféle állatkert koncepciója sem egyeztethető össze. A tanácsadók új utat javasolnak: a szafaripark fejlesztését kössék össze a régió idegenforgalmi elképzeléseivel, például a környéken lévő kastély renoválásával, és akkor Gänserndorfot regionális csomagban lehetne árulni. "Természetvédelem és az egyes állatfajok őrzése" - sorolják a hasznosítható jelszavakat más állatkertek vezetői. A téli nyitva tartás újbóli megszervezését ajánlják és a finanszírozás támogatására a "keresztszülői rendszer" bevezetését. Egyelőre azonban a gänserndorfi szafaripark zárva tart. A válságtanácskozásokon ott látni a bécsi állatorvosi egyetem, a Konrad Lorenz-kutatóközösség, az osztrák állatkertek szövetségének képviselőit. Nyitást áprilisra ígérnek.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

Azt hitte, a menopauza miatt hízik, aztán kioperáltak belőle egy húszkilós tumort

Azt hitte, a menopauza miatt hízik, aztán kioperáltak belőle egy húszkilós tumort

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez