Az egyoldalú táplálkozás veszélyeit hangsúlyozó orvosok igazolva látják aggályaikat, hiszen a most nyilvánosságra került kórházi leletek szerint a tavaly elhunyt amerikai "diétaguru", Robert Atkins kövér és szívbeteg volt.

New York polgármestere egy szempillantás alatt az Atkins-vita kellős közepén találta magát. A városi tűzoltókkal elfogyasztott tésztavacsora közben ugyanis kételyének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a nevét viselő diétát kiötlő és propagáló Robert Atkins tavaly valóban egyszerű balesetben halt meg, majd hozzátette: "az az ember kövér volt". Minthogy a vacsora nem elsősorban kulináris élvezeteket, hanem píárcélokat szolgált, az NY1 tévécsatorna Bloomberg polgármester tudtán kívül rögzítette, majd közhírré is tette az elhangzottakat, újabb csámcsognivalót szolgáltatva ezzel a hosszúra nyúlt vitában.

A 72 éves Robert Atkins doktor tavaly áprilisban elesett a jeges járdán, és olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy a New York-i Weill-Cornell kórházban meghalt - akkor ennyit látott szükségesnek közölni a család szóvivője a nyilvánossággal. Ám a főként húsevésen és a szénhidrátok csaknem teljes kizárásán alapuló Atkins-étrend ellenlábasai nem hittek a hivatalos verziónak, és szinte krimibe illő módon megszerezték az elhunytról szóló orvosi felülvizsgálati jelentést. Tavaly decemberben Richard Fleming, az omahai Fleming Szív- és Egészségintézet orvosa kérte ki New York város tiszti főorvosi hivatalától Atkins papírjait, amelyeket el is küldtek neki, feltételezve, hogy a kérelmező kezelőorvosa lehetett a megboldogultnak. Tudni kell, hogy az USA-ban, ahol csak a halál ténye és módja számít közérdekű információnak, az orvosi jelentés bizalmas dokumentum, amelyet nem adhatott volna ki a hivatal. A botrányt csak tetézte, hogy az omahai doktor azonnal továbbította a leleteket a hangzatos Belgyógyászbizottság a Felelős Gyógyításért nevű szervezethez, amely a vegetáriánus diéta támogatója és az Atkins-féle totális húsevés ellenzője. Innen pedig egyenes út vezetett a Wall Street Journal üzleti napilap szerkesztőségébe, ahol végképp "közkinccsé" tették a jelentést.

Az utolsó méretkezés szerint a harminc évvel ezelőtt valóságos fogyókúra-forradalmat elindító Atkins, aki azt állította magáról, hogy szigorúan betartja saját táplálkozási intencióit, 116 kilogrammot nyomott. Az elhunytat ugyan a család kérésére nem boncolták fel, így pontos diagnózis nem készülhetett, az orvosi papírokban azonban egyértelműen az állt, hogy Atkins korábban átesett egy infarktuson, és magas volt a vérnyomása. Az özvegy, Veronica Atkins persze azonnal ellentámadásba lendült, becstelen személyek akciójáról beszélt, akik nem csupán néhai férje életművét akarják lerombolni, de még hasznot is akarnak húzni a halálából. Mint mondta, férje nem volt kövér, csupán a szervezete nem tudta kiüríteni a kezelés során kapott infúziót. Tagadta, hogy valaha is infarktusa lett volna a doktornak: 2002-ben nyilvánosságot kapott szívleállásának oka, mint mondta, nem az erek elmeszesedése, hanem vírusfertőzés volt.

A vita csak felületes szemlélő számára tűnhet kegyeletsértőnek. Az Atkins-diéta ellenzői úgy érezték, hogy magán a "feltalálón" is beteljesedett korábbi jóslatuk, miszerint a zömében húsból álló étrend meszesedést okoz az érrendszerben, és károsíthatja a szívet. "Komoly bizonyítékok vannak arra, hogy a telítetlen zsírsavakban gazdag étkezés káros" - így a Brit Szívszövetség. "Potenciálisan veszélyes, biokémiai szempontból inkorrekt" - tart ki korábbi minősítése mellett az Amerikai Orvosszövetség. Ám az áltudományossággal is sűrűn vádolt Atkins-diéta diadalútját semmilyen figyelmeztetés nem tudta megállítani: az első, 1972-ben megjelent fogyókúrakönyv 15 millió példányban kelt el, és milliók próbálták ki a szénhidrátmentes étrendet. A második Atkins-könyv, a Forradalmian új étrend az 1990-es évek elején látott napvilágot, és világszerte több mint 10 millió példányban kelt el. Az Atkins Nutritional cég pedig mindehhez sikerrel kínálja a fogyókúrás életvezetés kellékeit, a "szakirodalmat", az interneten megrendelhető tuti biztos szénhidrátmentes ételeket és italokat, valamint népszerűsíti azokat a gyorsétteremláncokat, ahol kaphatók az Atkins módra készült fogások. Mondhat bárki bármit, ha a nagyközönség mást sem hall, mint hogy a legünnepeltebb sztárok, mint Brad Pitt, Jennifer Anniston, Geri Halliwell, Catherine Zeta-Jones vagy Renée Zellweger sosem éheznek, a húst is hússal eszik, esetleg hallal vagy tojással, mégis megőrzik káprázatos formájukat. Márpedig érdeklődő van bőven: az OECD legutóbbi felmérése szerint az Egyesült Államokban az elhízottak aránya 30,9 százalék. A világranglista harmadik helyén van Nagy-Britannia, ahol 3 millióan próbálják húsevéssel leküzdeni a túlsúlyukat, a nem túl dicsőséges ötödik hely pedig Magyarországé, ahol - a fejlett ipari országokhoz hasonlóan - az utóbbi évtizedben 10-15 százalékkal nőtt az elhízottak aránya.

Jane Ogden, a Cambridge-i Táplálkozáskutató Intézet munkatársa szerint az Atkins-diéta azért vált olyan népszerűvé, mert elvei egyszerűek, felszínes áltudományossága könnyen érthető, ráadásul nem kell lemondani miatta az ízletes zsíros falatokról sem. Más kérdés - óvott az orvoskutató a túlzott optimizmustól -, hogy az első néhány hétben, a bevitt kalóriát ilyen-olyan módon csökkentve, minden fogyókúra eredményes. A kúrát követő években azonban a próbálkozók 95-99 százaléka visszahízza a leadott kilókat, sőt rendszerint több-kevesebb pluszt is magára szed.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Péterfalvi: Nem tartozik az adatvédelmi hatóságra, ha a tüntető diáklány tanulmányi eredményeiről ír a pártsajtó

Péterfalvi: Nem tartozik az adatvédelmi hatóságra, ha a tüntető diáklány tanulmányi eredményeiről ír a pártsajtó

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Sztárúszóval erősít a Ferencváros

Sztárúszóval erősít a Ferencváros