Egy torinói ügynökség meghirdette a világ első digitálisszépség-versenyét. A "Miss Digital World" célja, hogy megtalálják a számítógéppel készített virtuális nők legtökéletesebbjét. Jelölt akad bőven: játék- és reklámfilmekben, számítógépes játékokban egyre jobb műnők szerepelnek - egyre többen.

A világ első digitálisszépség-versenyén a kiírás szerint csak olyan figurákkal lehet pályázni, "akik" soha nem szerepeltek pornográf filmekben. Már ez is jelzi, mekkora lehet a hasonlóság a legkorszerűbb háromdimenziós komputergrafikai eszközökkel teremtett virtuális és a hús-vér modellek között. Az üzleti háttérre pedig az a pályázati feltétel utal, hogy a jelölt szerzői jogának egyértelműen a pályázó kezében kell lennie. A szépségverseny nagydobra vert célja az lenne ugyan, hogy megtalálják korunk szépségideálját, azaz a milói Vénusz, Greta Garbo vagy Marilyn Monroe 21. századi utódát, de sejthető, hogy valójában kelendő áruk versenyéről van szó. A keresletet egyebek mellett az kelti fel, hogy bizonyos filmes feladatokra a virtuális színésznők és színészek vagy akár kaszkadőrök alkalmazása olcsóbb és jobb megoldást kínál, mint az élő embereké.

A költségkímélés szándéka motiválta az olyan, számítógépes körökben jól ismert műnők karrierjét is, mint a szőke Webbie Tookay, akit egy igazi modellügynökség, az Elite szabályosan szerződtetett, és aki 2000-ben egy latin-amerikai mobiltelefon-reklámban volt látható, vagy a zöld hajú Ananova, a PA News internetes hírügynökség 2000-ben bevetett televíziós hírbemondója, akinek a nevét azóta is viseli az angol Orange telefontársaság internetes hírportálja. Róluk még lerítt, hogy mesterségesek, de a technika fejlődésével a részletek egyre finomodnak. Ma már vannak olyan szoftverek, amelyek csakis a haj fényének, hullámzásának előállítására szolgálnak - s ha kell, ugyanezzel a technikával ringatják a filmben a füvet vagy a búzamezőket. Persze van, aki szellemesebben oldja meg az effajta kérdéseket: Alceu Baptistao brazil komputergrafikus a honlapján maga is elmeséli, hogy az általa teremtett csinos Kaya - aki egyelőre csak tanulmány - azért visel kacér barettsapkát, hogy ne kelljen a hajával foglalkozni. Hasonló kényelmi szempontok miatt Kayának egyelőre nincs teste. De Kaya nem csak ezért képviselője azoknak a műnőknek, akik már nem tökéletesek.

A számítógépes szépség előállítói ugyanis pár éve még a teljes szabályosságra törekedtek. Ennek az igyekezetnek a tudományos alapját a Regensburgi Egyetem pszichológiai tanszékének kutatói vetették meg, akik "Beautycheck" címen 2002-ben felmérést végeztek a természetes és a virtuális szépség viszonyáról. Kísérleteikben azt a morphing nevű számítógépes eljárást alkalmazták, amelynek segítségével arcokat lehet kiváló minőségben egymásra úsztatni, átváltoztatni, csereberélni. "Nyersanyagként" többek közt az akkori német szépségkirálynők fotóit is felhasználták. Ám a regensburgi bevásárlóközpontban leszólított bajorok körében ezek az igazi arcok nagy meglepetésre igen mérsékelt tetszést arattak - annál több pontot kaptak azok a virtuálisak, amelyeket a szépségkirálynők vonásaiból már a számítógép állított össze. Hasonlóképpen jártak a kutatók egy modellügynökség szakértőivel: alig volt élő ember, akit alkalmasnak találtak modellnek, szinte csak rajzolt lányokat és fiúkat válogattak ki a szépségipar gurui.

Még valamit kimutattak a kutatók, amiben a hús-vér emberek többsége lemarad a versenyben. Az igazán szépnek tartott nőknek olyan az arcuk, mint egy gyereké. Nagy fej, magas homlok, nagy, kerek szemek, apró orr. A gyerekarcú szexbálvány egyik ismert képviselője volt például Brigitte Bardot - idézték föl a kutatók. De Bardot szépsége semmi ahhoz képest, amit ma elő lehet állítani. Miután a kutatók a német szépségkirálynők arcát többféle arányban vegyítették óvodásokéval, sikerült az igazinál is igazibb gyereklányarcokat előállítaniuk. Az eredmény megdöbbentő. A megkérdezettek alig tíz százaléka szavazott úgy, hogy a létező, a kutatók által "érett asszonynak" címkézett típus szép. A többi kilencven százaléknak azok az arcok tetszettek, amelyekben 10-50 százalék gyermekvonás volt elrejtve.

A szépség egyik legfontosabb faktora, mint azt a regensburgi pszichológusok adatai ugyancsak megerősítették, a sima, szinte természetellenesen hibátlan bőr. Darabont Gergely, a DigitART szakfolyóirat főszerkesztője éppen ebből eredezteti a műnők iránti igényt: a magazinok fényes címlapfotóin zavaróan hatottak azok a kis szépséghibák, amelyeket szemtől szembe az élő emberrel észre sem vennénk. A kozmetika igénye egybeesett a fotóretusálás lehetőségeit jóval meghaladó számítógépes módszerek megjelenésével. A pörsenések eltüntetésétől aztán már rövid út vezetett a testek, fejek, keblek gátlástalan átalakításáig, sőt komplett cseréjéig.

A következő fokozathoz most érkeztek el a számítógépes grafikusok. A már említett brazil Kaya azzal válik még élethűbbé, hogy kissé szeplős, a szeme sarkában apró ráncok bújnak meg, és az ajka sem olyan sima és csillogó, mint egy rúzsreklámmodellé. A japán Koji Yamagami fontosnak tartotta, hogy karaktertanulmánya, Mamegal fogai ne legyenek egyformák, bőre ne legyen makulátlan.

Hogy ki a legszebb műnő a világon, és ki kapja az ötezer dolláros díjat, azt - internetes szavazás alapján - egy évvel a kiírás után, decemberben hirdetik ki Torinóban. Mégpedig - virtuálisan - ugyanúgy, mint az igazi Miss-választásokon: a műnőket műmoderátor interjúvolja majd meg.

BEDŐ IVÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Emberformálók

Olyan filmekben, mint a legutóbbi Mátrix, a Final Fantasy vagy a S1m0ne, komoly szerepeket osztottak virtuális...

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A Fundamenta ügynökeivel újít Mészáros Lőrinc egyik cége

A Fundamenta ügynökeivel újít Mészáros Lőrinc egyik cége