Olyan filmekben, mint a legutóbbi Mátrix, a Final Fantasy vagy a S1m0ne, komoly szerepeket osztottak virtuális...

Olyan filmekben, mint a legutóbbi Mátrix, a Final Fantasy vagy a S1m0ne, komoly szerepeket osztottak virtuális szereplőkre. Az utóbbiban a "film a filmben" cselekmény kifejezetten a körül forog, hogy miután az igazi színésznő otthagyja a forgatást, az Al Pacino által alakított rendező egy virtuális pótlékkal folytatja. Ám a műnő olyan híres lesz, hogy nagyon kínossá válik, amikor be kellene vallani: nem valódi. A valóságban nem tart még itt a számítógépes nőgyártás. A HVG által megkérdezett szakértők szerint elsősorban a tekintetből sugárzik a mesterségesség, de árulkodó lehet a mozgás is. "A figurákból hiányzott a lélek" - mondta a Final Fantasy hőseiről Lóránt Attila filmrendező, a Post Edison stúdió művészeti vezetője, aki azonban úgy látja, technikailag már közel vagyunk a tökéletes műemberek képernyőre varázslásához. Különösen, mivel ma már nem annyira műszakiak, mint inkább művészek foglalkoznak az effajta embercsinálással.

Ami a dolog műszaki előzményeit illeti, váratlan, de korántsem elképzelhetetlen magyarázattal szolgál Mata János filmrendező. Szerinte az emberi arc számítógépes modellezésére először a haditechnikában volt szükség: azoknak a lövedékeknek a tökéletesítéséhez, amelyeknek a célt felismerve kell eltalálniuk a kiszemelt személyt. Igaz, teszi hozzá, az emberi test háromdimenziós megjelenítése fontos például az orvoslásban is, a plasztikai sebészetben vagy a számítógépes rétegfelvétel (CT) tökélesítésében. Nagy keresletet jelentenek a számítógépes játékok is, amelyekben egyre valósághűbb alakok szerepelnek. A filmekben pedig szinte észrevétlenül lépték át a határt. Előbb ügyesen maszkírozott robotokat használtak, aztán számítógépes animációval szörnyeket és mesealakokat varázsoltak a filmvászonra, míg végül emberi arcokat is sikerült számítógéppel létrehozni. A virtuális szépségek, "akik" a torinói versenyre is pályázhatnak, már annyira mesterségesek, hogy nem élő modellek után, esetleg több fotó összedolgozásával készülnek, hanem a fantázia szüleményeiként a komputeres rajzolóprogramokból kerülnek ki.

A filmekben a műemberek gyakran nem "maguktól" mozognak. Testük több pontján jeladókkal felszerelt, élő szereplők játsszák elő a mozdulatokat, és a számítógép ebből alakítja ki a virtuális színész mozdulatait - amelyek persze végül alaposan el is térhetnek az eredetitől, hiszen a virtuális színészeket előszeretettel alkalmazzák olyan szerepekben, ahol túlzott vagy élő ember által végrehajthatatlan mozgásra van szükség. Egyszerűbb a helyzet, ha a műember nincs nagyon a néző szeme előtt. A Gyűrűk Ura harmadik részében a harcoló seregeket külön tömegszimulációs szoftver mozgatta, nem kellett minden egyes virtuális szereplőt külön "leanimálni". Itt is találhatunk hasonlóságot a gyakorlati alkalmazásokkal: a szoftver rokonságban áll azokkal, amelyekkel azt modellezik, hogyan mozog vész esetén a tömeg a mentőcsónakok vagy a vészkijáratok felé, vagy azt, miként alakulnak ki és oszlanak fel a közlekedési dugók.

Mivel a virtuális emberek - mesterséges intelligenciájuk még nem lévén - a szó szoros értelmében csak a megszólalásig hasonlítanak az igaziakra, Lóránt Attila szerint ma két felhasználási területük van. Az egyik, amikor a film cselekménye, stílusa vagy játékossága követeli meg a virtuális szereplőt (erre a Matrix lehet példa), a másik a költségkímélés. Ez már magyar filmben is előfordult: a Hídemberben az épülő Lánchíd összeomlását, a munkások lezuhanását virtuális szereplőkkel oldották meg. A trükköt előállító Post Edison művészeti vezetője, Lóránt Attila összegekről nem nyilatkozik, csak annyit árul el, hogy ez a megoldás "a töredékébe" került annak, mint ha statisztákat és kaszkadőröket alkalmaztak volna, nem is beszélve a híd és az építési állványzat filmgyári modelljének építési költségeiről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Minő műnők

Egy torinói ügynökség meghirdette a világ első digitálisszépség-versenyét. A "Miss Digital World" célja, hogy megtalálják a számítógéppel készített virtuális nők legtökéletesebbjét. Jelölt akad bőven: játék- és reklámfilmekben, számítógépes játékokban egyre jobb műnők szerepelnek - egyre többen.

Kormos Anett Andy Vajna haláláról: Elhunyton viccelődni „állati nagy parasztság”

Kormos Anett Andy Vajna haláláról: Elhunyton viccelődni „állati nagy parasztság”

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája