Az elhárítás, az MI5 létszámának növelését is szorgalmazta a terrorizmus elleni törvény módosítására tett javaslatában...

Az elhárítás, az MI5 létszámának növelését is szorgalmazta a terrorizmus elleni törvény módosítására tett javaslatában a brit belügyminiszter. David Blunkett a múlt héten terjesztette elő a parlament alsóházában tárcája indítványait, amelyek megvitatására fél évük van a képviselőknek. Augusztus végéig várják az ötleteket - mondta a miniszter, aki létfontosságúnak nevezte, hogy érvényben maradjanak a szeptember 11-ei egyesült államokbeli merényletek után, 2001 decemberében öt évre elfogadott jogszabály előírásai. Egyebek között az az emberi jogi szervezetek által sokat bírált rendelkezés, hogy terrorizmussal gyanúsított külföldieket vádemelés és bírósági ítélet nélkül is fogva lehet tartani. Véget vetett azonban azoknak a spekulációknak, amelyek szerint ezt brit állampolgárokra is kiterjesztenék, mondván: a kormány úgy látja, hogy "egy ilyen drákói intézkedést nehéz lenne igazolni".

Blunkett arról igyekezett meggyőzni a honatyákat, hogy a terroristákat még az előtt kell elfogni, mielőtt lecsapnának. A hírszerzés főnökétől úgy értesült, nem az a kérdés, hajtanak-e végre terrorakciót Nagy-Britanniában, hanem az, hogy mikor - figyelmeztetett. Mint közölte, azt is javasolják, hogy a lehallgatott telefonbeszélgetéseket és a titokban elcsípett elektronikus leveleket is bizonyítékként lehessen felhasználni a bíróságon. Ez nemcsak a terrorizmus, hanem a szervezett bűnözés elleni harcot is segítené - tette hozzá.

A kormány elképzelései szerint az MI5 létszámát néhány év alatt 3000 főre, vagyis a második világháború időszakának szintjére emelnék. Elsősorban az etnikai kisebbségek képviselőire, főleg az arab és az urdu nyelv ismerőire számítanak, mert - mint több londoni lap is megírta - az elhárítás főnöke, Eliza Manningham-Buller még novemberben arról győzte meg a belügyminisztert, hogy megfelelő káderek híján nehezen tudnak megbirkózni az iszlám terrorizmus növekvő veszélyével. A kabinet ugyanakkor mindenképpen el akarja kerülni, hogy a törvényt bárki is muszlimellenesnek nyilvánítsa; reményei szerint enyhíti az ilyen aggályokat az a javaslata, amelynek értelmében bűncselekményként kerülne be a terrorizmus elleni törvénybe a vallási gyűlöletkeltés, amely elfogadásakor kimaradt belőle.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Kínos figyelem

Az ENSZ főtitkára elleni kémkedéssel gyanúsítja a brit titkosszolgálatokat egy volt miniszter. Clare Short egy nappal az után tette leleplező nyilatkozatát, hogy egy volt hírszerző ellen ejtették az államtitok megsértésének vádját.

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Halálra késeltek valakit a bécsi főpályaudvaron

Halálra késeltek valakit a bécsi főpályaudvaron

Egy remek ötlet: ejtőernyőt szerelnek a DJI drónjaira, hogy senkinek ne fájjon, ha ráesnek

Egy remek ötlet: ejtőernyőt szerelnek a DJI drónjaira, hogy senkinek ne fájjon, ha ráesnek

Visszavonul a csehek világklasszis kapusa

Visszavonul a csehek világklasszis kapusa

Ma dől el, lesz-e országos sztrájk

Ma dől el, lesz-e országos sztrájk

Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"

Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"