Nyolc alkalommal nyújtott be bizalmatlansági indítványt az ellenzék Karl-Heinz Grasser osztrák pénzügyminiszter ellen. A múlt héten 47 olyan kínos kérdést intéztek hozzá a zöldek, amelyek szerintük külön-külön is elegendőek lennének ahhoz, hogy a párton kívüli politikus lemondjon miattuk.

A mindössze 35 esztendős osztrák pénzügyminiszter, Karl-Heinz Grasser szédületes karriert futott be. Elkényeztetett úrigyereknek indult, aki milliomos autókereskedő apja jóvoltából már 18 évesen Porschén száguldozott a karintiai utakon, de aztán villámgyorsan elvégezte az egyetemet, ami Ausztriában rendkívüli érdemnek számít. Alig 22 esztendősen már a Szabadságpárt (FPÖ) vezére, Jörg Haider titkára lett, két esztendő múlva pedig a párt főtitkára. Aztán összetűzött politikai nevelőapjával, s így kényszerűen szakmát váltott: szupermenedzsernek állt az autóalkatrészeket gyártó multinacionális Magna céghez. Haider azonban, akinek pártja szalonképessé tételéhez szüksége volt a jól fésült fiúra, 2000-ben pénzügyminiszternek jelölte. A közvélemény-kutatások tanúsága szerint a Mr. Nulldefizitként emlegetett Grasser csakhamar a nemzet liblingje lett, és ekkor már megengedhette magának, hogy nyíltan is szembeforduljon egyre kiszámíthatatlanabbá vált karintiai pártvezérével: kilépett az FPÖ-ből. A néppárti Wolfgang Schüssel kancellár azonban tavaly megint kinevezte pénzügyminiszterré újraalakított kormányába.

Nem sokkal később kezdődtek Grasser bajai. Röviddel miniszteri eskütétele után ugyanis kiderült, hogy fű alatt korábbi munkáltatójának, a Magna tulajdonosának próbálta átjátszani a privatizációra szánt linzi acélkombinátot, a Voestalpine-t (HVG, 2003. július 5.). A dörzsölt politikus időben megérezte a veszélyt, így amikor a botrány kirobbant, ügyesen visszavonulót fújt. Ám ezzel az akciójával az ellenzék érdeklődési körébe került, és a miniszter újabb "botlásaira" váróknak nem is kellett sokáig tétlenkedniük.

Kormánypárti hirdetés jelent meg tavaly nyáron az osztrák napilapokban Most kell tárgyalni a jövőért címmel, a kormány nyugdíjreformjának elfogadását sürgetve. A hangzatos kiáltványt az osztrák tudományos élet krémje, szám szerint 37 tudós írta alá. "Vajon ki adott megbízást a hirdetésre, és ki finanszírozta?" - tette fel a kérdést három, feltehetően tájékozott szociáldemokrata honatya a parlamentben Grassernek. "Nem én vagyok a megrendelő, így a finanszírozás mikéntjét sem ismerem" - vágta rá határozottan a megszólított. Ám pillanatok alatt bebizonyosodott, hogy a reklám ötlete igenis tőle származott, egy német újságban látott hasonlót. A sarokba szorított politikus ekkor kijelentette, hogy nem állami forrásból finanszírozták a hirdetést. Így ment a tényfeltárás kis lépésekben, a szociáldemokraták törvénytelen ajándékelfogadás gyanújával feljelentették a célponttá vált minisztert, aki nyomás alatt bevallotta, hogy a gyáriparosok szervezete adott 135 ezer eurót a nemes célra, s a hirdetést a Grasser baráti köréhez tartozó Peter Hochegger maRtrix nevű cége készítette.

Támadások sorozata zúdult ettől kezdve a miniszterre, és a kérdőre vont Grasser, ha nem volt más választása, annyi kis hibát mindig elismert, amennyivel éppen megvádolták - de mindig csak annyit. Az újabb szembesítéseket aztán újabb beismerések követték. Így derült ki, hogy a Szövetség az Új Gazdaság Támogatásáért nevű, Grasser köré szervezett egyesület www.karlheinzgrasser.at címen honlapot készíttetett, látszólag a miniszter, az alkotók szerint azonban az informatikával átszőtt új gazdaság népszerűsítésére. Ezt bizonyítandó, egyik napról a másikra eltűntek az oldalról a minisztert csecsemő-, majd kisfiú korában ábrázoló fotók, és - a felnőttkori fényképek mellett - megjelentek az új, az internetnek a gazdaság mindennapjaiba építéséről szóló értekezések. Ez annál is indokoltabb volt, mivel kiderült, hogy a szövetséget a miniszter kabinetfőnöke s egyben legjobb barátja, Mathias Winkler vezeti - szigorúan társadalmi munkában -, és ő csináltatta a miniszteri honlapot, amihez 175 ezer eurót kapott a gyáriparosok szervezetétől. A tüzetesebb vizsgálat idén januárra kimutatta, hogy valójában 285 ezer eurót utaltak át Winkleréknek, akik közhasznú társaságnak, így adómentesnek minősítették magukat, ami persze erősen vitatható.

Zavaros a honlapgyártás költségvetése is, papíron ugyanis összesen 256 ezer euróba került, a hozzáértők szerint azonban legfeljebb 25 ezer eurót ér az alkotás. Igaz, hogy két céggel is megcsináltatták: az elsőtől, a FirstInEx Internet Servicestől akkor vették el a 114 ezer eurós megbízást, amikor Grasser egykori iskolatársa odahagyta a cég irányítását. Winkler azt mondta, a vállalkozás csődbe ment, ezért kellett újabb kivitelezőt keresni. A FirstInEx új vezetője viszont kijelentette, cégének semmi baja, és beperelte a kabinetfőnököt hitelrontásért. A honlaptervezés befejezése, jóllehet a mű állítólag már kis híján kész volt, megint a maRtrix cégre maradt, amely 116 ezerért végezte el a feladatot.

De vajon miért adtak ilyen rengeteg pénzt a szövetségnek a gyáriparosok? Ők azt állítják, komolyan gondolták, hogy az új gazdaságot népszerűsítik a kampánnyal; nem a miniszternek akartak reklámot csapni, őt csak megfelelő személynek tartották arra, hogy hitelesítse azt. Csakhogy Grasser hitele időközben igencsak megkopott. A zöldek legfőbb politikai nyomozója, Peter Pilz képviselő például kiderítette, hogy még miniszter korában is részvényei voltak a FirstInExben, sőt az apja is tulajdonos volt - igaz, egy százalék alatti részesedéssel - ugyanebben a cégben.

Politikusként is lejáratta magát Grasser, amikor tavaly novemberben kitudódott, hogy egész másként adta elő az uniós alkotmányról a közösség pénzügyminisztereivel folytatott megbeszéléseit, mint ahogyan azok valójában zajlottak. És az elmúlt hetekben-hónapokban tovább bővült a bűnlista: Grasser pénzért tartott előadást különböző cégeknél, s mert a pénzt állítólag egy általa létesített szociális alapba akarta helyezni, nem adózott utána.

Ennyi malőr után a szokásosnál nagyobb izgalom övezte a parlamenti zöldek múlt heti bizalmatlansági indítványát, amelyet azonban a két kormánypárt - Grasser időközben újra összebékült Haiderrel - leszavazott. A parlamenti voksolással egy időben jelentette be az ügyészség, hogy a pénzügyminiszter elleni nyomozást leállítja, folytatja viszont a vizsgálatot kabinetfőnöke, valamint a hátát a miniszteréért tartó néppárti államtitkár, Alfred Finz ellen. "Addig kell várni Grasser lemondására, amíg bilincsben el nem vezetik?" - kérdezte drámai hangon Josef Cap, a szociáldemokrata frakció vezetője, a zöld Peter Pilz pedig manipulációnak minősítette a nyomozás leállítását. "Először azt hittem, hogy az ellenzék és a média eltúlzott reakciójáról van szó. De ha így lett volna, Grasser rövid úton tisztázni tudta volna magát. A vita azonban egyre hosszabb, s minél tovább tart, annál többet árt neki" - foglalta össze a helyzetet a Gallup ausztriai közvélemény-kutatója, Fritz Karmasin.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Letáborozott az MTVA épületében Szél Bernadett és Hadházy Ákos

Letáborozott az MTVA épületében Szél Bernadett és Hadházy Ákos

Újabb lakóház robbant fel Oroszországban

Újabb lakóház robbant fel Oroszországban

Újabb sztárját vesztette el a Real

Újabb sztárját vesztette el a Real

A Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese nekiment a Botka vezette városvezetésnek

A Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese nekiment a Botka vezette városvezetésnek

Videó: Több száz kullancs szívta egyszerre ennek a pitonnak a vérét

Videó: Több száz kullancs szívta egyszerre ennek a pitonnak a vérét

MLSZ: Néhány meccsre kell majd csak névre szólóan jegyet venni

MLSZ: Néhány meccsre kell majd csak névre szólóan jegyet venni