Rájár a rúd Franciaországban a közszolgálati médiára: egy hamisnak bizonyult információ miatt lemondásra kényszerült a France2 televízió hírigazgatója, a rádiósok pedig az intézmény történetének leghosszabb sztrájkjával sem tudták kicsikarni bérköveteléseik teljesítését a kormánytól.

"Le kell vonnunk a tanulságokat a történtekből. Munkára fel!" - adta ki a jelszót a France2 közszolgálati televízió múlt héten kinevezett új hírigazgatója, véget vetve a csatorna munkatársai között hetek óta uralkodó válsághangulatnak és bénultságnak. A lavina a február 3-ai esti híradóval kezdődött. A rendszeresen 8 millió nézőt képernyők elé ültető France2 20 órai híradójának sztárműsorvezetője, David Pujadas szenzációs közléssel indította az adást: Alain Juppé volt kormányfő, akit a nanterre-i törvényszék néhány nappal korábban 18 hónapi felfüggesztett börtönre ítélt a volt gaulle-ista párt, az RPR törvénytelen finanszírozása miatt (HVG, 2004. február 7.) úgy döntött, végleg visszavonul a politikától. A bírósági elmarasztalás miatt megrendült Juppé akkor valóban napok óta fontolgatta és lebegtette visszavonulását, noha az elsőfokú ítélet még nem jogerős, miközben a Chirac elnök köré tömörülő jobboldali tábor, az Unió a Népmozgalomért (UMP) őt, az újonnan alakult kormánypárt elnökét tartaná a legalkalmasabb jelöltnek a köztársasági elnök utódlására. A bejelentés tehát valódi szenzáció lett volna - ha igaz. De nem volt az. A versenytárs TF1 magáncsatorna 12 millió néző által követett esti híradójában ugyanis - percekkel Pujadas bejelentése után - maga Juppé közölte: folytatja politikai pályáját.

A megtévesztő tájékoztatást a France2 csak másnap este igazította helyre: Pujadas egy kurta mondatban elnézést kért a nézőktől. Ám a dolog nem maradt annyiban. Érthető egyébként, mi késztette a 39 éves, profi televíziós Pujadast - aki 1989-ben folyamatosan követte képernyőn a romániai forradalom eseményeit, 1991-ben szenzációs tudósításokat adott az Öböl-háborúról, ott volt Szarajevóban annak szerb ostroma idején, és ő "vezényelte le" a France2 képernyőjén a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadás közvetítését - a kolosszális melléfogásra. A France2 és a TF1 híradója között gyilkos verseny folyik, az információ helyett gyakran a szenzációt hajszolja mindkét híradós stáb, s ez vezetett a durva szakmai melléfogáshoz. A France2 berkeiben zúgolódás támadt. Felvetették, miért nem nekik, a közszolgálati csatornának szánta Juppé fontos bejelentését. A szerkesztőség munkatársai nem is a műsorvezetőt, hanem a hírigazgató Olivier Mazerolle-t hibáztatták, aki - a Le Monde napilap kutakodása szerint - félinformációk alapján "előlegezte meg" a szenzációt, miután nem tudta "megszerezni" Juppé nyilatkozatát. Juppé a kormányzat iránt "elnézőbb" TF1-et tudatosan részesítette előnyben. A szerkesztőségi közgyűlés végül 69 százalékos többséggel megvonta a bizalmat az esti híradó szerkesztőgárdájától és a hírigazgatótól, őket tartva felelősnek a szenzációhajhász légkör és munkamódszerek kialakulásáért.

Az Országos Médiafelügyeleti Tanács (CSA) sem tehette meg, hogy hallgasson az ügyben. A jobboldali irányítás alatt álló testület figyelmeztetésben részesítette a közszolgálati csatornát, amiért kitalált hírt közölt, és ezzel "súlyosan megszegte a közvélemény hiteles tájékoztatása iránti kötelezettségét". Először fordult elő, hogy ez a testület egy tévéhíradót keményen elmarasztalt. Ez még akkor sem történt meg, amikor 1991-ben Patrick Poivre D'Arvor, az akkor ügyeletes tévésztár hamis interjút küldött képernyőre Fidel Castro kubai elnökkel.

Ezúttal azonban a legmagasabb kormányzati körök "kényes pontját" érintette az elhamarkodott híradás. A CSA felszólította a France2-t, hogy a jövőben szigorúan tartsa magát az újságírói etikához, a szakmai szabályokhoz, és kilátásba helyezte, ha ismét előfordulna hasonló félretájékoztatás, akár "törvényes szankciók" is következhetnek. Ezek mibenléte azonban nem egészen világos. Vajon csak menesztik vagy bíróság elé is citálják a vétkes szerkesztőt-újságírót? Mindenesetre a CSA beidézte meghallgatásra Marc Tessier-t, a France2 intendánsát és Christopher Baldelli vezérigazgatót, ők pedig otthon a hírigazgató Olivier Mazerolle személyében találták meg a felelőst, akinek "el kell vinnie a balhét", míg Pujadast két hétre letiltották a képernyőről.

A France2 új hírigazgatójává az 52 éves Arlette Chabot-t nevezték ki, aki, bár szakmai rangja vitathatatlan, korántsem tartozik Jacques Chirac elnök kedvenc újságírói közé. 1995-ben, az akkori kampányban ugyanis azt a kérdést merte feltenni neki, nem fontolgatja-e visszalépését pártbeli riválisa, Edouard Balladur javára. "Ellenállok minden befolyásolási kísérletnek" - ígérte kinevezése után Chabot. A kormányzati körök tehát nem túl boldogok a váltással, de a szakma sem hiszi, hogy a keménykezűnek ismert Chabot-val változik majd a híradó szenzációkat előtérbe helyező szemléletmódja.

A lehető legrosszabbkor jött a botrány: akkor már hetek óta tartott a kötélhúzás a kormány és a közszolgálati rádió, a Radio France újságírói között. A rádiósok január 27-én sztrájkba léptek, miután egyértelművé vált, hogy az intézmény vezetése nem hajlandó kielégíteni béremelési követelésüket. A rádiós újságírók azzal az igénnyel álltak elő, hogy bérüket a következő hároméves időszakra igazítsák a televíziónál dolgozók kollégáik az övéknél átlagosan 20 százalékkal magasabb bérszintjéhez. Ám Jean-Marie Cavada, a Radio France új vezérigazgatója - Jean-Jacques Aillagon kulturális miniszter idevágó állásfoglalásait lobogtatva - elzárkózott a "megalapozatlan összehasonlítás" figyelembevételétől. A cégnél megszorító politikát kell érvényesíteni, nincs fedezet emelésekre, sőt még a következő évre sem tud kötelezettséget vállalni, csupán erre az esztendőre, hangoztatta.

A francia rádiózás egyik leghosszabb sztrájkja végül február 18-án ért véget. A Radio France és a külföldi adásokat készítő France Inter 700 munkatársának közgyűlése 18 napi munkabeszüntetés után beadta a derekát, és elfogadta a társaság vezetésének béremelési ajánlatát: a 3 százalékos emelést 2005-re. Vagyis hároméves emelés nincs, a kormányzat nem volt hajlandó a pénzszűkében lévő közszolgálati rádió gondjainak enyhítésére. Mindebből a baloldali és a liberális sajtó azt a következtetést vonta le, hogy a kormányzat igyekszik a "túl független" - értsd: nem mindig kormánypárti - közszolgálati rádiót és televíziót kissé megrendszabályozni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi