Az ősi Kínában a férfiak ékes hajcsatokkal vagy jade-kővel lepték meg a hölgyeket, manapság az ajándékozás leginkább a...

Az ősi Kínában a férfiak ékes hajcsatokkal vagy jade-kővel lepték meg a hölgyeket, manapság az ajándékozás leginkább a pénz és a gyomor körül forog. Kínában sajátos módon fejezik ki tiszteletüket a főnökök a beosztottaik, illetve a cégek a dolgozóik iránt. Néhány vállalatnál a nőnap örömére a hölgy dolgozók például már ebéd után hazamehetnek, virágosztásról vagy közös buliról errefelé nem is hallottak. A születésnapokat a magántársaságok a maguk ízlése szerint kezelik, az állami cégeknél pedig minden érintettnek különösebb fakszni nélkül be kell sétálnia a szakszervezeti irodába és felvenni az ilyenkor járó összeget. Ez egy közepes, 250-300 főt foglalkoztató vállalatnál körülbelül 200 jüan - vagyis 5 ezer forint -, de az sem ritka, hogy a vezető állású dolgozóknak nagyobb összeggel folyószámlát nyitnak, vagy akár 4-5 ezer jüannal feltöltött hitelkártyát adnak a jól végzett munkáért. A szerényebb jövedelmű gyárak, intézmények a kínai holdújév egyhetes ünnepe előtt szívesen ajándékoznak dolgozóiknak például tojást, gyümölcsöt, teát vagy a holdfesztivál idején, szeptemberben holdsütiket. A tömény, töltelékes édesség azonban mind gyakrabban a kukában köt ki, mivel a vonalaikra egyre jobban vigyázó városiak csak elfogadják - és legfeljebb továbbajándékozzák -, ám meg már nem eszik.

Kínában az sem ritka, hogy az újságírók a sajtótájékoztatók végén pénzt kapnak. A bankók az ebédet hivatottak helyettesíteni, bár rendszerint a borítékban lapuló összeg egy hétre is elegendő. Az üzleti partnerek általában vállalatuk termékeivel vagy szóróanyagokkal, kulcstartóval, cégük emblémájával díszített pólóval, nyakkendővel, esetleg borral, márkás cigarettával kedveskednek egymásnak.

A távol-keleti országban viszonylag drága a csomagolópapír: nincs is rá kereslet, mert a kínaiak nem nagyon foglalkoznak az ajándékok felcicomázásával. Vannak kivételek is, például háztűznézőbe csak elegáns holmikkal illik menni, a kérő ilyenkor egzotikus gyümölcsöket vásárol, kosárba rendezve, hatalmas masnival és celofánnal átkötve, az apósjelöltnek pedig papírba göngyölt bort visz. Holdújévkor a gyerekeknek, házasságkötéskor az ifjú párnak kimondottan erre a célra gyártott pici, piros borítékban nyújtanak át nem kevés pénzt, méghozzá egyre többször eurót. A felnőtt unokák is pénzt adnak a nagymamának, nagypapának a hagyományos ajándékok, a gyümölcsök és édességek helyett. A szülők születésnapján a legidősebb fiúnak - fiú hiányában a rangidős leánynak - illik állni a számlát. Barátokhoz viszont üres kézzel érkeznek vendégségbe a kínaiak, akik ugyanakkor azt tekintik a legnagyobb ajándéknak, ha valaki meghívja őket vacsorára.

GECSE MARIANN / PEKING

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Álmodó ifjúság

Miközben a kínai vezetők egyebek közt a 2008-as pekingi olimpia előkészületeinek jegyében buzdítanak az elképesztő növekedést produkáló gazdaság erősítésére, a hazafias propagandát a szó szoros értelmében túlharsogja a multinacionális vállalatok fogyasztásra serkentő reklámkampánya.

Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Újabb egy év haladékot adna a kormány az online pénztárgépekre

Újabb egy év haladékot adna a kormány az online pénztárgépekre

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert