Lehet, hogy doppingolt az NSZK csapata az 1954-es focivébé döntője előtt? A német közszolgálati tévé műsorában az akkori csapatorvos annyit mondott el: C-vitamin-injekciókat adtak a játékosoknak, és a döntőt követő években a csapatot tizedelő sárgaságot egy fertőzött injekciós tű okozta.

Németország készül az 1954-es focivilágbajnokság megnyerésének ötvenedik évfordulójára. A mozikban 25. hete sikerrel megy A berni csoda című, édeskés-giccses, némi hazafias pátosszal átitatott film (HVG, 2003. október 25.), lesz jubileumi emlékmeccs, megszólaltatják a résztvevőket és szemtanúkat, és mindeközben meghökkentő történettel állt elő a múlt hétfőn a közszolgálati német televízió, az ARD politikai magazinja. Nem kevesebbet állított, mint hogy az addig veretlen magyar aranycsapatot 3:2-re legyőző német válogatott játékosai a berni Wankdorf-stadionban játszott döntő előtt doppingoltak.

A német tévések megszólaltatták a stadion egykori gondnokát, Walter Brönimannt, aki elmondta: a meccs utáni takarítás során a németek öltözőjében, a lefolyórács alá dugva néhány titokzatos, üres ampullát találtak. "Biztos, hogy valami tiltott dolog volt benne" - vélte megtalálni az elrejtés magyarázatát az akkori felfedezéséről majd ötven éven át hallgató gondnok. A svájci rendezők által a német csapat mellé rendelt kísérő, Albert Sing pedig arról beszélt, furcsának találta, hogy a játékosok valami injekciót kaptak.

Hogy mit, azt a német csapat akkori orvosa, a későbbi neves kardiológiaprofesszor Franz Loogen mondta el a tévéseknek. Közönséges C-vitamint, így az akkor csapatorvos, mégpedig inkább a pszichikai, mint a fiziológiai hatás kedvéért. Az történt ugyanis - emlékezett Loogen -, hogy Helmut Rahn nem sokkal a vébé előtt dél-amerikai túrán vett részt klubcsapatával, s azt látta, hogy a brazil játékosok valamiféle gyógyszert kaptak a meccsek előtt. "Nem tudsz nekünk is valamit adni?" - kérdezte Loogent, aki most úgy emlékszik, a csapatvezetéssel konzultálva végül az ártalmatlan C-vitamin mellett döntött.

Igaz, már ismertek voltak olyan állatkísérletek, amelyek szerint ez a vitamin patkányoknál növelte azok fizikai állóképességét (az orvos el is mesélte a játékosoknak, hogy a C-vitaminnal injekciózott patkányok három órával tovább tudtak úszni, mint a doppingolatlanok), de hogy az emberekre is hasonló hatást gyakorolna, azt nem tudták. Mindegy, a játékosok megkapták az injekciókat, s ha nehezen is - meg vitatott körülmények között is (Puskás harmadik, az angol bíró által érvénytelenített góljáról ma is sokan állítják: szabályos volt) -, de győztek. Németország világbajnok lett, az ország diadalmámorban úszott (egyes elemzők ma is innen számítják az NSZK társadalmának öntudatra ébredését), a csapatot egyszerűen csak "berni hősök"-ként emlegetik, akiknek a történetéből kasszasiker mozit is lehet csinálni.

A film különben azzal a patetikus mondattal fejeződik be, hogy a német csapat játékosai ebben az összeállításban soha többé nem léptek pályára. A győzelem egyedi és misztikus jellegét aláhúzni hivatott megállapításnak azonban sokkal prózaibb okai voltak, és ezeket a mostani tévériport egészen más megvilágításba helyezi. Valószínűleg az történt ugyanis, hogy mivel akkor még ismeretlenek voltak az egyszer használatos fecskendők, a játékosokat a jelek szerint nem kellően sterilizált tűkkel szúrták meg. S mivel egyikük sárgasággal fertőzött volt, a kórokozóból a többieknek is jutott - ezért került Fritz Walter, Helmut Rahn, Ottmar Walter 1954-1955 fordulóján súlyos hepatitisszel kórházba, s mostani feltételezések szerint az egész életében absztinens Richard Herrmann-nak májzsugorodás okozta 1962-es halálát, és az ugyancsak viszonylag fiatalon meghalt Werner Liebrich és Karl Mai szívelégtelenségét is a sárgaságfertőzésre lehet visszavezetni.

A német foci mai vezetői felháborodottan reagáltak a tévériportra: Gerhard Mayer-Vorfelder, a német labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke amiatt méltatlankodott, hogy a jelek szerint nem lehet úgy megünnepelni egy jubileumot, hogy ne próbálnának valami negatív dolgot előkaparni. Különben is - így a DFB-elnök - az egészben nincs semmi új, ezeket a szerinte alaptalan vádakat már a tíz- meg a húszéves évforduló kapcsán is előhozták. Ebben igaza van, sőt. A magyar csapat kapitánya, Puskás Ferenc már 1957-ben a France Footballnak nyilatkozva említést tett a németek injekcióiról meg az azt követő titokzatos sárgaságjárványról - mire a DFB akkori vezetői kitiltották őket a német stadionokból.

Az ügynek valószínűleg nincs vége: a közszolgálati televízió második programja, a ZDF is készül a maga jubileumi műsorára: a hírek szerint április 27-én sugározzák azt a dokumentumfilmet, amely szintén foglalkozik majd a doppingvádakkal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Élő közvetítésünk a Parlamentből a rabszolgatörvény megszavazásáról

Élő közvetítésünk a Parlamentből a rabszolgatörvény megszavazásáról

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet

Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők