Az anyák napi "virágcsúcsfogyasztás" előtt több nyugat-európai országban is igyekeznek felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy több más "gyarmatáruhoz" hasonlóan mennyi társadalmi igazságtalanság tapad az Afrikából érkező vágott virághoz.

A kanadaiak többsége - legalábbis közvélemény-kutatások szerint - törődik azzal, hogy olyan cégek áruit vásárolja meg, amelyek tiszteletben tartják az emberi jogokat. Az amerikaiakkal együtt mégis jócskán Európa mögött kullognak a tisztességes kereskedelem támogatásában. Miközben az úgynevezett fair trade - tisztességes vagy etikus, vagyis a hasznot a harmadik világ éhbérért robotoló termelőivel megosztó kereskedelem - világszerte félmilliárd dollárra rúg, ebből Észak-Amerika mindössze 10 százalékkal részesedik. Európában immár több mint egy évtizedes múltja van a mozgalomnak: eredményeként 250-féle "gyarmatáru", elsősorban kávé, tea, kakaó, de a fejlődő országokból importált textiláru, gyümölcs érdemelte ki a megkülönböztető fair trade címkét. A világkereskedelem egytized százalékát reprezentáló fair trade vásárlóközönsége zömében a britek, a németek, a svájciak, a hollandok és a belgák közül kerül ki. Nyugat-Európában 2500, kizárólag etikus módon beszerzett termékeket árusító bolt működik, csak Nagy-Britanniában e termékek kiskereskedelmi forgalma az idén várhatóan eléri a 150 millió fontot.

Az idén bővült a szigetországi vevők számára a választék: a Safeway és a Tesco áruházlánc üzleteiben most már "igazságos" virágot is lehet választani. Ezek a növények olyan kenyai farmokról érkeztek - áll a bukétákhoz mellékelt cédulán -, amelyeken a dolgozók jogait és a környezetbarát termelést szigorú szabályok garantálják. E szabályok betartásáért az exportár 8 százaléka a prémium, amit a kereskedő visszajuttat a farmokra, ahol azt a munka- és életkörülmények további javítására fordítják.

Bár az európaiak jobbára Hollandiával kapcsolják össze a virágtermesztést, a téli-tavaszi hónapokban, így a szerelmesek februári, Valentin-napi ünnepére, de még a májusi anyák napjára is zömében melegebb vidékekről érkezik a csokrok alapanyaga. A legnagyobb szállító Kenya, amely 25 százalékos piaci részesedésével az utóbbi években maga mögé utasította Európa hagyományos szállítóit, Izraelt és Kolumbiát is.

Az etikus vágottvirág-kereskedelem nemzetközi ajánlásai közül az első, hogy a termesztéssel foglalkozó gazdaságokban működhessen szakszervezet, a munkások képviselői - funkciójukból adódóan - bizonyos fokú védettséget élvezzenek a munkaadókkal szemben. A "szalonképes" kertészetekben tilos a dolgozók származás, nem, politikai vélemény miatti megkülönböztetése, a gyermek- és rabszolgamunka, a női dolgozók szexuális zaklatása. A törvényes munkaidő nem haladhatja meg a heti 48 órát, túlórázást pedig csak önként lehet vállalni és kiemelten kell megfizetni. A becsületes bér megfizetése is fontos feltétel: a keresetnek el kell érnie az adott országban elfogadott minimálbért, és fedeznie kell az alkalmazott és családja megélhetését. A Kenyai Virágtanács által etikusnak elismert gazdaságokban például a havibér 50 dollárnak felel meg (a szervezet elvárásait nem teljesítők rendszerint ennek csak a felét fizetik az alkalmazottaknak). Előírás az egészség- és munkavédelem is - például a mérgező rovarirtó szerek használatakor a védőöltözet -, valamint a környezetszennyezés elkerülése és a víz takarékos felhasználása.

Kenyának a vágottvirág-export - amelynek értéke tavaly meghaladta a 110 millió dollárt, mennyisége a 38 ezer tonnát - már többet hoz, mint a kávétermesztés és az idegenforgalom, a rangsorban csak a teakivitel előzi meg. Az egyenlítői ország 1500 méternél magasabban fekvő területein - elsősorban a Naivashai-tó környékén -, ahol a hőmérő sosem mutat 30 Celsius-foknál melegebbet, egész évben virágzik a rózsa és a szegfű, melyet aztán a közeli főváros, Nairobi repülőteréről teherszállító gépek visznek Európába, a hollandiai virágtőzsdékre vagy közvetlenül a nagy szupermarketekbe.

Van azonban a dolognak árnyoldala is. "Amióta gombamód szaporodnak a kertészetek, 3 méterrel csökkent a tó vízszintje, kipusztultak belőle a sügérek, az itt honos 350-féle védett madár életfeltételei is veszélybe kerültek. Nem is szólva a tóban élő, 15 ezres víziló-populációról" - mondta Margaret Otieno környezetvédő a brit BBC televíziónak.

Az etikus kereskedelem termékei számottevően nem drágábbak, mint a munkások gátlástalan kizsákmányolásából profitálók áruja - állítja a brit Fair Trade Alapítvány. Ezt a néhány százaléknyi különbséget sokan hajlandóak megfizetni, ha jó szívvel nyújthatják át csokraikat, annak tudatában, hogy pénzükből Kenya távoli vidékén iskola vagy éppen orvosi rendelő épül a kertészetben dolgozóknak, és a többletprofitot nem közvetítő kereskedők fölözik le.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint

Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint

"Könnygáz helyett kéjgázt!" – Újabb nagyszerű mémek jöttek a rabszolgatörvényhez

"Könnygáz helyett kéjgázt!" – Újabb nagyszerű mémek jöttek a rabszolgatörvényhez

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen