A grúziai Goriban, Sztálin szülővárosában sokan még mindig szeretettel és tisztelettel emlékeznek az egykori nagy vezérre. Ám a közhangulat lassacskán itt is változik, az új idők szele talán még a Sztálin-múzeumot is eléri majd.

,,Állapodjunk meg abban, hogy részletesen ismertetem Joszif Visszarionovics életútját, ám kevesebbet beszélek az ideológiával és az 1917-es bolsevik forradalommal kapcsolatos kérdésekről" - ajánlotta a HVG helyszínen járt tudósítójának a Sztálin szülővárosában, a grúziai Goriban lévő emlékmúzeum tárlatvezetője. E javaslat mellett, amely a szovjet időkben minden bizonnyal végzetes következményekkel járt volna, más is utal arra, hogy eltűnőben van a vezért 1953-as halála után is hosszú ideig övező áhítat: az 1957-ben megnyitott hatalmas múzeumban dermesztő hideg fogadja a látogatót, a termekben már nem zsibonganak az istenített vezető életútjával ismerkedő iskolások, és a megfogyatkozott vendégek arcán meghatódottság helyett inkább a különleges időutazás iránti kíváncsiság tükröződik.

Nem úgy a télikabátba öltözött tárlatvezetőén, aki szemmel láthatóan ma is szeretettel emlékezik az 1879-ben egy szegény foltozóvarga családjába született, Szoszónak becézett Joszif Dzsugasvilire. "Tényleg követett el hibákat, de senki sem tagadhatja, hogy nagy tekintélyű, kiemelkedő államférfi volt" - mondja a grúz nemzetiségű, matrónakorú múzeumi alkalmazott. Sokatmondó az a melegség, amellyel elmeséli, miként hagyományozta a múzeumra Sztálin a saját pipáját, vagy miként ajándékozta oda - igazi grúzként - a vendégeknek a nekik megtetsző asztali lámpákat és más berendezési tárgyakat. A kiállítási kalauz hölgy a világtörténelem nagyjait is segítségül hívja igaza bizonyítására: büszkén mutat arra a hatalmas betűkkel írt Winston Churchill-idézetre, amelyben az egykori brit miniszterelnök azt fejtegeti, milyen szerencse volt, hogy a második világháborúban egy olyan zseniális és megingathatatlan ember vezette a Szovjetuniót, mint Sztálin. "Bármit is mondanak róla, a történelem nem feledkezik meg az ilyen emberekről" - áll többek között a kiemelt helyen virító idézetben. Az évtizedek óta változatlan kiállításon egyetlen szó sem esik a sztálini terror legalább 10 millió áldozatáról, a munkatáborokról, illetve a "béketáborba" kényszerített országok évtizedekig tartó megszállásáról.

A Sztálinnak küldött számtalan ajándék legszebbjeit bemutató teremben ér véget a múzeumlátogatás. Itt Magyarország is képviselteti magát, az egyik sarokban ott áll a gellérthegyi Szabadság-szobor kicsinyített mása, amelyet "a magyar dolgozók" ajándékoztak a nemzetközi kommunista mozgalom lánglelkű vezérének. "Ígérem, ha néhány hónap múlva visszajönnek, meglátják a gyűjtemény másik magyar darabját, a Sztálinnak küldött hatalmas vázát is" - mondta a tárlatvezető, majd hozzátette: már dolgoznak a múzeum megújításán, és néhány év múlva teljesen új anyagot tárnak a látogatók elé. A jelek szerint azonban nem kapkodják el a múlt titkainak feldolgozását és bemutatását: bár közel egy évtizede megalakult a Sztálin-jelenség kivizsgálására hivatott grúz tudóscsoport, eddig egyetlen tudományos elemzést sem sikerült összeállítania.

A sötét és zord múzeum után következzék a "szentély", Sztálin szülőházának megtekintése. A vezér emberei idejében gondoskodtak a házikó környezetében álló negyed lebontásáról, és ma üveggel fedett oszlopcsarnok veszi körbe azt a kétszobás házat, melyben a később - az acél szóból eredő Sztálin - munkásmozgalmi nevet felvett kis Dzsugasvili szülei egyetlen szobácskát béreltek. A háznak helyet adó park szélétől indul a belvárosba vezető Sztálin út, amely a Sztálin térbe torkollik, ahol még ma is látható a diktátor hatalmas szobra. A tér másik feléről induló út - egy nagyon megkopott Sztálin-barokk hídon át - a vasútállomáshoz vezet, ahol egy hatalmas Sztálin-kép és egy háromméteres -szobor fogadja az utazókat.

Amikor a Szovjetunió 1991-es felbomlásakor Grúzia-szerte lerombolták a Lenin- és Sztálin-szobrokat, Goriban mintegy ezren vették körbe élő lánccal a nagy ember emlékét idéző helyeket. Itt még ma is ünnep a város híres fiának születésnapja, évente több százan gyűlnek össze szobra tövében, és sok helybéli a mai napig mély tisztelettel beszél az egykori vezérről. "Döntő szerepet játszott a világháború megnyerésében. Az ő idejében a Szovjetunió befolyásos, gazdag ország volt. Nézze meg, most hogyan élünk" - fejtegette a helyi választási bizottság egyik tagja.

Sztálin német fogságban elhunyt fiától, Jakovtól származó unokája, a közel hetvenéves Jevgenyij Dzsugasvili, aki ma Tbilisziben él, újságíróknak adott korábbi nyilatkozataiban büszkén vállalta a rokonságot. "A nagyapám volt az, aki iparosította és megerősítette az országot. Amikor meghalt, egy inge és két zakója volt, a mai politikusokkal összehasonlítva maga volt Jézus Krisztus" - érvelt meglepő képzettársítással a nyugdíjas katonatiszt, aki szerint persze nem Sztálint terheli a felelősség az uralma idején elpusztult milliók haláláért. "A harmincas évek végéig a nagyapámat trockista zsidók vették körül, és ezek az emberek manipulálták őt. Ők töltették meg a táborokat, és amikor Sztálin leszámolt velük, véget is ért a terror időszaka" - mondta a Sztálin unoka. Jevgenyij egyébként a fiát Visszarionnak keresztelte, Visszarion pedig a Joszif nevet adta most nyolcéves fiának, akit így, az orosz szokásoknak megfelelően, Joszif Visszarionovics Dzsugasvilinek hívnak.

NÉMETH ANDRÁS / GORI

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt