Tavaly csaknem húszezer, az egy évvel korábbinál mintegy 1,5 százalékkal több baleset történt a magyar utakon, a...

Tavaly csaknem húszezer, az egy évvel korábbinál mintegy 1,5 százalékkal több baleset történt a magyar utakon, a halálos áldozatok száma azonban több mint százzal, 1326-ra csökkent. Részben újra javul tehát a statisztika, amely 1991-2000 között - némi hullámzással - alapvetően csökkenést mutatott. A leglátványosabban, 2120-ról 1200-ra a halálos áldozatok száma esett ebben az időszakban (lásd táblázatunkat). Aztán 2001 emelkedést hozott, és nem volt ez másként 2002-ben sem - ez utóbbira akár számítani is lehetett. A számok ugyanis arra utalnak, hogy a társadalmi feszültség növekedése az utakon is érezteti hatását: a parlamenti választások éveiben, így 1994-ben és 1998-ban még akkor is nőtt - átlagosan több mint ezerrel - a közlekedési balesetek száma, ha előtte-utána folyamatosan javultak a mutatók.

Az idei első negyedév megint elszomorító tényeket, 16 százalékos növekedést hozott, Pausz Ferenc alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) főosztályvezetője azonban úgy véli, ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. "Tavaly január-februárban gyakorlatilag mozdulni sem lehetett a hótól, míg az idén nem volt olyan súlyos a helyzet, ezért többen voltak az utakon" - mondta a HVG-nek, és hozzátette: a tavasz már biztatóan alakul, hiszen márciusban a balesetek száma összességében még 5 százalékkal meghaladta ugyan az egy évvel korábbit, de másfél százalékkal kevesebb halálos szerencsétlenség történt.

Noha a baleseti statisztikák egyebek között az utak állapotától és az autóvezetők felkészültségétől is függenek, a rendőrök mindent megtesznek a helyzet javításáért - közölte az alezredes. Egyre gyakoribb a közúti ellenőrzés, és "az intézkedések struktúráját" is átalakították. Elsősorban a veszélyt okozó szabálysértéseket igyekeznek kiszűrni, és kevesebbet foglalkoznak az olyan, kisebb súlyú ügyekkel, mint mondjuk az elsősegélydoboz hiánya. Ráadásul a baleset-megelőzési propagandának köszönhetően egyre több autós és utas csatolja be a biztonsági övet - mondta Pausz Ferenc.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Halálos iram

Egyéves kampányt indított a közlekedési balesetek megelőzéséért az Egészségügyi Világszervezet, amely a Világbankkal közös jelentésében rámutatott: évente 1,2 millió ember hal meg az utakon, és ez a szám vészesen növekvő tendenciát mutat.

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Lökdösődésben végződött a tüntetés, a Kossuth térre nyomulnak a demonstrálók

Lökdösődésben végződött a tüntetés, a Kossuth térre nyomulnak a demonstrálók

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Király Linda megint magyarul énekel

Király Linda megint magyarul énekel