A hét végén - a szervezők becslése szerint - egymilliós tömeg tüntetett Washingtonban az ellen, hogy konzervatív politikusok mind erőteljesebben próbálják korlátozni a nők jogát az abortuszhoz.

,,Ez nem pártpolitikai demonstráció, de az biztos, hogy Bush káros a nők egészségére" - fogalmazta meg a HVG tudósítójának vasárnap Washingtonban Sheila Hannon, a Menet a nők életéért elnevezésű demonstráció egyik résztvevője, miért nem lehet elválasztani a politikát az abortusz ügyétől. Noha a rendező szervezetek által szétosztott transzparensek többsége a terhességmegszakítás szabad választását hirdette, a házi készítésűek jelentős része az elnöknek szólt. Többnyire úgy, hogy kihasználta a "bush" szó nem éppen szalonképes (női szeméremszőrzet) szlenges jelentését.

Minden idők egyik legnagyobb washingtoni tüntetése kétségtelenül nem kötődött egyetlen társadalom- vagy pártpolitikai célhoz sem. Az abortusz szabad választásának többségben lévő hívei az Egyesült Államokban egyre frusztráltabban tapasztalják, hogy defenzívában vannak: a különböző államokban összesen 450 olyan törvény született az elmúlt közel egy évtizedben, amely korlátozza-nehezíti az abortusz elvégzését. De a liberálisan gondolkodók más területeken is érzékelik a konzervatív szemlélet térhódítását e kérdésben. "Egyes egészségbiztosítók nem támogatják a fogamzásgátló szereket, a Viagrát viszont igen" - fakadt ki a HVG-nek egy maga készítette "Nem kell minden ejakulációnak nevet adni" tábla mögött álldogáló középkorú hölgy vasárnap a washingtoni Mallon. Sarah Cochran azt is nehezményezi, hogy a Bush-kormány megvonta a szövetségi pénzeket az óvszerek használatát ismertető iskolai oktatási programoktól.

Ugyanakkor bizonyára az sem volt véletlen, hogy a szervezők szerint egy-, de a nem hivatalos rendőrségi becslés alapján is legalább félmilliós menetet éppen az elnökválasztási kampány közepére időzítették. "Az egyik fő szervező mozgalom két nappal ezelőtt jelentette be, hogy a demokrata John Kerryt támogatja" - magyarázta a HVG-nek Sabrina Qutb, miért van szó szerinte lényegében demokrata politikai tüntetésről. Erre utalt egyébként Hillary Clinton New York-i szenátor vagy az idei egyetlen - a versenyből korán kiszállt - női elnökjelölt-jelölt, Carol Moseley Braun fellépése is, illetve Madeleine Albright korábbi külügyminiszter részvétele a menetben.

Igazi egységet a tüntető tömegben mindenesetre annak a legfeljebb néhány száz ellentüntetőnek sikerült kovácsolnia, akik rendőrségi engedéllyel álltak többnyire feltrancsírozott magzatot ábrázoló transzparenseik mögött a Pennsylvania Avenue járdáján, miközben az úttesten, tőlük vaskorláttal elválasztva, a jelszavait skandáló liberális tömeg hömpölygött. Goromba szóváltásra sűrűn, tettlegességre azonban még ott sem került sor, ahol hiányzott a korlát.

Számbeli jelentéktelenségük dacára a katolikus főpapokkal, térden állva imádkozó hívekkel megspékelt keresztény-konzervatív kordon kétségtelenül sugárzott valamiféle magabiztosságot. Ebben nyilván szerepe volt az alig egy hónappal ezelőtt elkönyvelt újabb sikerüknek is. Március végén ugyanis a szenátus 61:38 arányban úgy döntött, hogy a várandós nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményben a magzat külön sértettként szerepeljen. A szabad választást pártolókat nem maga a törvény, csupán annak egyetlen - a szenátusi szavazáson 50:49 arányban átcsúszott - definíciója aggasztja, mely szerint "a méhben hordott magzat fejlődésének bármely stádiumában az emberi faj egyede". Konzervatív törvényhozók évek óta próbálkoztak egy ilyen passzus elfogadtatásával - tudomásul véve, hogy az abortusz betiltására a jelenlegi kongresszusi erőviszonyok alapján nincs esélyük.

Kétségtelen, hogy mostantól könnyebb dolguk lesz a szabad választás ellen érvelőknek, hiszen immár törvény mondja ki: az emberi élet a fogantatásnál kezdődik. Ráadásul tavaly novemberben Bush elnök aláírta azt a törvényt, amely a legfelsőbb bíróság döntése alapján 31 évvel ezelőtt alkotmányos joggá tett beavatkozást először korlátozta szövetségi szinten. E szerint a terhesség harmadik harmadában már semmiképpen nem vetethető el a nem kívánt magzat - a szabályszegők két év börtönnel büntethetők. A "részleges születésként" leírt procedúra embertelen, a magzat számára is nyilvánvalóan fájdalmas, barbár gyilkosság - érveltek a törvényhozók. A terhesség késői szakaszában halálra ítélt magzat valójában kisméretű, ám tökéletesen kifejlett csecsemő, amelynek a beavatkozó orvos - többnyire sebészollóval - az agyvelejét zúzza szét.

Hivatalos becslések szerint tavaly egymillió, a magzatvédők szerint 1,3 millió abortuszt végeztek az USA-ban: ezer élveszülésre 246 művi vetélés jutott. A beavatkozások 88 százalékára a terhesség első 12 hetében került sor, a legdurvább, kései beavatkozásra évente legfeljebb 5 ezer alkalommal van szükség. Ezen esetekben vagy az anya élete forog kockán, vagy a magzatról derül ki, hogy súlyos betegséggel, illetve fogyatékossággal születne. Az USA-ban egyébként minden ötödik abortuszt húszévesnél fiatalabbak, ötből négyet pedig házasságon kívül élők kérnek.

A terhességmegszakítások aránya nem elsősorban az abortusztörvények engedékenységétől függ. Európában például ez az arány a szinte teljes abortusztilalmat fenntartó Írországban a legalacsonyabb, ahol az elmúlt 20 évben öt népszavazáson utasította el a többség a liberalizálást - valamint Hollandiában, ahol viszont bárki indoklás nélkül igénybe veheti ezt az ingyenes egészségügyi szolgáltatást. Ezer élveszülésre vetítve 200-nál kevesebb abortuszt végeznek Spanyolországban, Svájcban, Franciaországban és Norvégiában, Magyarországon viszont - a 2002. évi Demográfiai Évkönyv adatai szerint - 579-et. Hasonlóan magas a nem kívánt terhességek aránya Jugoszláviában, Oroszországban és Romániában. Csehországban, ahol április elején söpörte le a parlament alsóháza az elé terjesztett törvényjavaslatot, amely szerint csak a nemi erőszak révén fogant vagy az anya életét fenyegető terhességeket lett volna szabad megszüntetni, 320 abortusz jut ezer élveszülésre.

RÉTI PÁL / WASHINGTON

GÁTI JÚLIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elektromos triciklikkel erősít a posta

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Legyőzték Tállai András jelöltjét a tibolddaróci választáson

Legyőzték Tállai András jelöltjét a tibolddaróci választáson

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"