"Steven G.

"Steven G. Kaáli egész egyszerűen tíz éve arra törekszik, hogy - az aggasztó demográfiai válságot enyhítve - minél több párt segítsen a gyermekáldás öröméhez" - írta március közepén egy magyarországi napilap. A professzor méltatására annak kapcsán került sor, hogy az idehaza négy magán-lombikbébiklinikát működtető, New Yorkban élő, magyar származású nőgyógyász doktor 2,75 milliárd forintos állami plusztámogatásért lobbizik a népesedési kormánybizottságnál, kiegészítendő a társadalombiztosító tavalyi 1,8 milliárdos lombikbébi-finanszírozását.

Kaáli friss, 1968-ban Szegeden szerzett orvosi diplomájával a zsebében az USA-ban kereste a boldogulását. A Kaáli Intézet Kft. néven 1991-ben, budapesti székhellyel alapított, orvosi szakszóval in vitro fertilizációval (ivf) foglalkozó vállalkozással képviselteti magát szülőhazájában. A biznisz szépen terebélyesedett az elmúlt években, először szegedi, majd győri és debreceni fiókklinikákkal bővült, s 2002-ben egymilliárd forint feletti nettó árbevételt könyvelt el.

A honi cégbírósági bejegyzés tanúsága szerint a résztulajdonos és ügyvezető Kaáli címe - lakása, illetve tartózkodási helye - Dobbs Ferry, Ashford Avenue 88. A megadott címen - egészen 2002-es bezárásáig - szintén Kaáli-klinika működött Women's Medical Pavilon néven, a helybeliek azonban csak abortuszgyárként emlegették fennállásának három évtizede alatt. Ebből az utóbbi két évtized a tulajdonos Kaáli orvosigazgatósága alatt telt - korántsem zökkenőmentesen. A New York központjától mintegy félórányi autóútra lévő kisvárosban a nyolcvanas-kilencvenes években valóságos ostromállapot volt: egyetlen szombat sem telt el tüntetés nélkül, az Ashford Avenue-n csaptak össze abortuszpártiak és -ellenzők. Az abortuszellenes Hudson Valley Coalition szervezet sajtóközleményéből, amelyet a klinika két évvel ezelőtti, hivatalosan a tulajdonos nyugdíjba vonulásával magyarázott bezárásának örömére adott ki, kiderül, hogy az intézmény előtt több mint ezer tüntetőt tartóztattak le az évek során. 1990 júliusában magát Kaálit is előállították rendbontásért, és büntetőper indult ellene, amiért türelmét vesztve egy nagymamakorú tüntetőt inzultált: a magán-kocsifelhajtóján ágáló öreg hölgyet trágyával dobálta meg. Egy évvel később pedig egy orvosi műhibaperben állt bíróság elé, amely a páciensnek okozott károk megtérítésére kötelezte.

A Women's Medical Pavilon máig is elérhető internetes honlapján maga Kaáli doktor, a New York-i Albert Einstein Orvosegyetem docense ajánlja intézménye szolgáltatásait: nőgyógyászati rákszűrést, fogamzásgátlást, sterilizációt és abortuszt a terhesség 24. hetéig. Videofilmeket, kellemes környezetet, automatákból harapnivalót és italokat ígér a beavatkozásra várakozóknak, akik tízperces műtét után körülbelül 45 percet pihennek a lábadozószobában, aztán távozhatnak. A terhességük 16-24. hetét taposóknak azonban kétnapos procedúrára kell készülniük - tájékoztat a honlap -, így jól teszik, ha egy éjszakára szállást foglalnak a közelben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Véres valóság

A hét végén - a szervezők becslése szerint - egymilliós tömeg tüntetett Washingtonban az ellen, hogy konzervatív politikusok mind erőteljesebben próbálják korlátozni a nők jogát az abortuszhoz.

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét

Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé